Blogid
16. jaanuar 2013, 22:05

Kuidas Konstantin Päts Eesti-Soome liitriiki soovis (1)

Oma nõndanimetatud poliitilises testamendis kirjutas Konstantin Päts 31. juulil 1940 Soome saadikule Tallinnas Paavo Hynninenile toimetatud kirjas: «Eestil tuleks liiduriigina Soomega ühineda. Mõlemal riigil oleks ühine riigipea, hõlpsam oleks see teostada, kui selleks ühine kuningas oleks.»

Liitriiki oli Päts tegelikult välja pakkunud juba 1917. aasta detsembris ja uuesti 1918. aastal Ajutise Valitsuse peaministrina. President, välisminister, kaitseminister, sõjavägi ja selle kõrgem juhtkond olnuksid ühised, arutles Päts. 1919. aasta 13. jaanuaril kõneles ta sellest Soomes loodud Eesti Abistamise Peakomitee esindaja Yrjö Ruuthiga, kes oli Tallinna saabunud koos esimeste Soome vabatahtlikega. Tsiteerin siin Soome ajaloolast Jari Lehtineni: «Kõneldes tõstis Päts kohe üles Soome ja Eesti liidu mõtte. Pätsi plaanide kohaselt sisaldanuks unioon ka ühist välisvalitsust ning sõjalisi institutsioone. Ruuth pööras sellele tähelepanu, et ilma merelise ülemvõimuta oleks Soome ja Eesti liidul sõja puhkedes raske säilitada Soome lahel maadevahelist mereühendust.

Pätsi ettepaneku kohaselt suudetaks ida suurriigi laevastikku Soome lahel sulgeda, kasutades ära venelaste poolt juba enne maailmasõda ehitatud massiivset Peeter Suure merekindlust.»