Blogid
17. märts 2013, 21:52

Kuidas operatsioon «Ämblik» Paldiskisse seaduse viis (1)

Nädalalõpul Paldiskis teostatud operatsioonist «Ämblik» ühtegi teadet enneaegselt ei lekkinud, võis toonane Eesti politseijuht täna 20 aastat tagasi ajakirjanikele kinnitada. «Me näitasime, et Eesti seadused ka seal midagi maksavad,» nentis ta.

Kuigi oli sunnitud tunnistama, et 16. märtsil 1993 oli Paldiskis peale 33 Eesti politseiniku ja 40 piirivalvuri veel 1500 Venemaa sõjaväelast.

Politsei- ja piirivalveoperatsiooni koodinimetusega «Ämblik» tagasid ka kaitseliidu üksused. Sellest ajast jäigi nii, et Paldiski poolel valvasid sissesõitu Vene mereväelased, maismaa poolel aga kaitseliitlased. Paldiski ei saanud seega veel vabaks linnaks, sisse pääses lihtne Eesti kodanik ikkagi vaid Vene sõjaväeülemuste loal.

«Ämblik» tuli teostada saamaks kontrolli Vene ohvitseride ja sõdurite ulatusliku relvakaubanduse üle ning taltsutamaks Paldiski tänavakurjategijaid ning vargaid, kes selles linnas end toona peremeestena tundsid. Relvakaubandus valgus linnast välja. Vaid paari näitena: 9. märtsil 1993 vahistati Tallinnas mitu Vene ohvitseri, kes üritasid püstoleid müüa. Paar päeva hiljem leiti tohutu laskemoonaladu ühe lipniku garaažist.

Väikese lisandusena: samas, 16. märtsi lehes 1993 oli uudis, et Eestis on juba koguni kaks mobiiltelefoni iga 1000 elaniku kohta.