Blogid
5. mai 2013, 21:47

Kuidas Eestis puhkes verine metallisõda

20 aastat tagasi oli harv see päev, kui ei laksatanud lasud. Allilm jagas maid ja 1993. aastal sekkus «puhastusmissiooniga» kõigesse Läänemaa Vabatahtlik Jäägrikompanii. Rahapuuduses otsiti sponsoreid ja võeti tellimusi küll ihukaitsjana, küll mustema töö tegijaina.

6. mail 1993 oli jäägrite üks esimesi «tegusaid» päevi. Nad olid võtnud valvata metalliärimehe maja Tallinna lähedal pärast seda, kui salapäraselt oli kadunud Peterburist saabunud koorem koobaltit (teistel andmetel vaske). Permi allilmarühmitus nõudis ärikalt surmaähvardusel 150 000 dollarit kahjutasu. Ärimees pages Hispaaniasse ja kutsus kodu valvama jäägrid. Kui kaks permikat Toyotal kohale sõitsid ja peremeest nõudsid, seisid nad automaatide ees. Permikad kadusid koos oma autoga jäljetult. Hiljem on üks jäägrite juhte Margus Järve politseile öelnud: «Mulle helistati ja öeldi: toimus rünnak ja kaks venelast võeti kinni. Küsiti, mida teha. Soovitasin, et viigu Venemaale tagasi. Sellega lugu lõppes.»

Kes helistas, jättis uurija täpsustamata.

Permi meeste kaks juhti koos ühe Peterburi tüübiga kutsuti 8. mail Tallinnas Neste bensiinijaama kohvikusse, et metallist ja meeste kadumisest rääkida. Jutuks ei läinud. Punase väikebussiga kohale kihutanud Linnuvabriku jõugu mehed täristasid automaadist ühe permika surnuks ja haavasid teisi.