Blogid
6. mai 2013, 20:58

Kuidas naiskommunistid vanglast põgenesid (1)

«Sunnitööle mõistetud kommunistide põgenemine Vene tänava vangimajast. V. Kingissepa varjajad Telmannid ja noorsoo tegelased (teiste seas nooruke Vilhelmine Klementi – T. E.) naiskommunistid ära põgenenud. Vangimaja sein väljastpoolt läbi murtud,» pealkirjastab Päevaleht loo, kuidas kuus naist vanglast plehku panid 7. mail 1923.

Nende kambri ukse juures seisis küll alati vaht, kuid «preilid olid väga lõbusas tujus, laulsid alatasa revolutsioonilisi laule».

Valjuhäälse laulmise ajal murtigi naabermaja pööningult läbi paks telliskivisein. Kui valvurid 8. mai hommikul märkasid, et naised sisekorrast kauem voodis põõnavad ja kambrisse tulid, olid naised kadunud kui tina tuhka.


Nad saadi kätte 5. juunil. Eestist pagemiseks oli neid abistanud üliõpilane Kruusamägi kaalunud küll võimalust kaubalaeval või viljavagunis Venemaale põgeneda, kuid valve oli tugev ja see mõte heideti kõrvale. Lõpuks hankis Kruusamägi tuttavate kaudu kontakti tuntud salakaubavedajaga, et too mootorpaadiga naised Kroonlinna viiks. Salakaubavedaja andis aga asjast rahalise tasu eest kapole teada. Kui naised koos Kruusamäega paati (piirivalve mootorpaat) astusid, siis kohtasid nad seal viit kapo ametnikku kurikuulsa komissari Julius Eiskopi (hiljem Edesalu) juhtimisel.
Nii nad tagasi vanglasse sattusid.