Blogid
26. august 2013, 21:11

Kuidas noor naine riskis eragümnaasiumi avada (3)

Kui 25aastane naine avas Tallinnas läinud sajandil (täna uue kalendri järgi 1907. aastal) eesti tütarlastele eragümnaasiumi, siis see ei olnud just ajalehtede esiuudis. Osa lapsigi jäi algul kooli tulemata, sest vanemad kartsid, et juhataja on liiga noor.

Kuid aeg näitas, et Elfriede Lenderi ettevõtmine oli ülimalt oluline samm Eesti hariduselus. Tõsi, vahest oleks hoopis teostamata jäänud, kui ta abikaasa Voldemar Lender poleks olnud Tallinna linnapea, esimene eestlane sellel ametikohal. Enamiku mööblist uue kooli tarvis tuli ju võlgu osta ja kahtlemata oli abikaasa nimi tagatiseks, mis avas Elfriede Lenderile kõik uksed.

Tütarlastekool alustas Karja tänaval üürikorteris, oli mõnda aega Toompeal, siis Maakri tänaval renditud majas. 95 aastat tagasi mindi üle eestikeelsele õppele.

Esimese vabariigi ajal sai Lenderi eragümnaasiumist nii tunnustatud kaubamärk, et võeti ette päris oma maja ehitamine. Mõtte teokstegemine võttis küll kaheksa aastat, kuid 1935. aastal tegi uksed lahti uhiuus Herbert Johansoni projekteeritud kaunis koolihoone. Sel ajal käis gümnaasiumi kõigis klassides pool tuhat õpilast. Kooli juurde avati ka lasteaed. Hoone on tänaseni kool Kreutzwaldi ja Kunderi tänava nurgal. Kuigi ei kanna Lenderi nime nagu Treffneri ja Westholmi kool.