SURMA VARI: Väidetavalt on modellide haiglase välimuse taga kõhedusttekitavad nipid nagu tualettpaberi ja vati pugimine. Foto: Getty/AOP
Uudised
11. mai 2013, 08:00

Modellide šokeeriv "dieet": mahlas niisutatud vatipallid ja kilpnäärmehormoon (7)

Millised on maailma kõige eluohtlikumad saledusnipid?

Modellindus on äärmiselt tervistkahjustav töö: kõhulahtistid, dieedipillid, pakkide kaupa sigarette, aga ka tualettpaber ja mahlas niisutatud vatipallid – väidetavalt just niisugune on kontkõhnade tippmodellide õõvatekitav "dieet".

Aasta tagasi loetles Fox News oma Pop Tartsi blogis abinõusid, millega modellid keha luidrana hoiavad: klistiir, dieedipillid, lahtistid ning isu alla suruvad retseptiravimid. New York Times kirjutab, et modellide hulgas on hirmuäratavalt levinud valuvaigisti hüdrokodoon (Vicodin), mis vähendab kõrvaltoimena ka söögiisu, aga on peaaegu sama sõltuvusttekitav kui heroiin.

Samal põhjusel tarvitavad modellid astmaravimit Clenbuterol – see olevat hämmastavalt tõhus rasvapõletaja. Sama tervisthävitav on kilpnäärmehormoon, millega loodetakse ainevahetus täistuuridel tööle panna. Eriti äärmusliku meetodina kihutavat mõned agendid modelle kokaiini tarvitama, sest seegi kiirendavat ainevahetust ja kahandavat söögiisu. Et väide võib tõsi olla, näitab Wikipedia nimekiri noorelt surnud modellidest, kust leiab terve hulga narkoüledoosi ohvreid.

Eksmodell Jackie Christie väitis Fox Newsile, et vahetult enne moenädalaid püüavad modellid oma kehast meeleheitlikult vedelikku väljutada, et niigi kõhetu figuur veelgi piitsjam tunduks. Sellekski neelatakse spetsiaalseid medikamente. Paljud modellid pidavat kuu enne moešõud ranget paastu ning tegevat kolm korda päevas karmi trenni.

Peale laialt tuntud kapsasupidieedi vaaritavat modellid lahjat lurri lehtsalatist ja veest või püsivat vaevu jalgel vaid sidrunimahla toel. Midagi pole ju parata – suurem osa moemaju eeldab ikka veel, et modellid kannaksid nn 0-suurust. Samuti tahab iga disainer, et tema looming poodiumil võimalikult hea välja näeks ning parimad "riidepuud" on pikad ja kõhnad androgüünse välimusega neiud.

Sõgeduse tipp: tualett-paber ja vatipallid

Hiljuti vapustas meelelahutusmeediat endine Austraalia Vogue’i peatoimetaja Kirstie Clements, kes kupatati eelmisel kevadel ametipostilt minema. Pärast kingasaamist raius ta aastate jooksul moeilma telgitagustes kõrva taha pandu rabavasse raamatusse "The Vogue Factor". Clementsi sõnul neelavad modellid salvrätikuid ja tualettpaberit, et korisevat kõhtu ära petta.

Kord näinud ta oma silmaga, et modell ei söönud kolmepäevase fotosessiooni jooksul ivakestki. Viimasel päeval olnud neiu juba nii nõrk, et suutis vaevu silmi lahti hoida. Ameerika modelli Sessilee Lopezi ema Janice Celeste väidab raamatus "Making a Supermodel: a Parent’s Guide", et modellid kugistavad täiskõhutunde tekitamiseks apelsinimahlaga immutatud vatipalle.

Eelloetletu kõrval tundub elavate riidepuude hulgas katkuna leviv suitsetamine vaat et ilmsüütu pahena – nikotiinilgi usutakse olevat isu pärssiv mõju. Kõmumeedia on väitnud, et Briti supermodell Kate Moss kõhvib päeva jooksul sada sigaretti.

Edumeelsed disainerid liigkõhnu ei palka

Õnneks puhuvad moeilmas uued tuuled ja oma avaliku kuvandi pärast muretsevad disainerid kupatavad haiglaselt kõhnad modellid casting´utelt tagasi. Eelmisel aastal andis Ameerika moeloojate nõukogu esinaine Diane von Furstenberg välja bukleti, mis jagas modellidele infot, kuidas moenädala kestel oma tervise eest hoolt kanda. Selle kohaselt peab modell olema vähemalt 16aastane, sööma lava taga tervislikke eineid ja näkse ning minema kohe arsti juurde, kui tal esineb mõni toitumishäire.

Iisraelis võeti hiljuti vastu seadus, mis keelab moeajakirjades, reklaamides ning poodiumil kasutada modelle, kelle kehamassiindeks jääb alla 18,5 (seda peetakse normaalse kehakaalu ja ebatervisliku alakaalu vaheliseks piiriks). Minimaalse kehamassiindeksi nõude on oma modellidele kehtestanud mitmed teisedki – tontlikult kõhetud ei pääse lavale näiteks Milano moenädalal ning neid ei võeta enam jutule ka moepiiblis Vogue.

Eluohtlik: kõhnusehullustus viis hauda mitu modelli

Haiglast kõhnust propageeriv moetööstus sai esimese jõulise tagasilöögi aastal 2006, kui hinge heitis anoreksia all kannatanud 22aastane Uruguai modell Luisel Ramos. Moeetendusel lava taga viimaseks poodiumitiiruks riideid vahetades varises ta kokku ja kaotas teadvuse. Modelli isa väitis, et Luisel oli enne moešõud mitu päeva nälginud ning lahkamisel selguski, et noor naine suri alatoitumisest tingitud infarkti. Kolm viimast kuud oli tema söögisedel koosnenud vaid salatilehtedest ja dieetkoolast. Surres kaalus 175 cm pikkune iludus 44 kilo. Väidetavalt lubanud modelliagentuur neiule unelmate karjääri, kui too ainult suudaks kaalust alla võtta.

Sama saatus tabas 2007. aastal Luiseli õde Elianat. Vanema õe eeskujul püüdis ka Eliana modellina läbi lüüa. Vaid 18aastaseks elanud tütarlapse surmapõhjus oli väidetavalt samuti vaegtoitumisest tulenenud südamerabandus. Elianat esindanud modelliagentuuri omanik kuulutas aga, et jutud anoreksiast oli meediahüsteeriast tingitud liialdus ning tegelikult olevat õeksed surmanud hoopis geneetiline defekt.

Veelgi kõhnem oli surmahetkel 2006. aastal anoreksiale alla vandunud Brasiilia modell Ana Carolina Reston – 173 cm pikkuse juures kaalus ta 40 kilo. Toitumishäire küüsi olevat ta langenud, kui teda ühel casting´ul paksuks nimetati. Elavatel luukeredel moelavale pääsu keelanud Iisraeliski on juhtunud sarnane tragöödia: 2007. aastal suri kodumaal üsna tuntud 33aastane modell Hila Elmalich, kelle kehakaal oli šokeeriv 27 kilo.

Uus oht: kurvikad modellid õhutavad rasvuma?

Kui rõivasuurust 44 kandev 23aastane Robyn Lawley murdis end esimese pluss-suuruses modellina Austraalia Vogue`i kaanele, kõlasid meedias tüsedate naiste võiduhõisked. (Wikipedia andmetel on 81 kilo kaaluva Lawley rinnaümbermõõt 99, talje 78 ning puusad 104 cm, aga olgu rõhutatud, et ta on keskmisest modellist pikem – tervelt 188 cm) Kuid lagedale on ilmunud ka kriitikud, kes õhinat jahutavad – tüsedate modellide propageerimine olevat sama vastutustundetu kui anoreksiale õhutaminegi. "Kui paljud moefestivalid keelustavad liiga kõhnu, siis miks peaks lavale lubama rasvunud modelle?" nuriseb väljaanne The Australian. "Tüsedad modellid edastavad väärat sõnumit, et tervislik toitumine polegi oluline."