Valgesse rõivastunut peetakse heasüdamlikumaks. Emotsionaalselt kõige mõjuvam ja intensiivsem värv punane kiirendab hingamist ja südamelööke. Foto: Alamy/AOP
Suhted
16. märts 2013, 08:00

Värvipsühholoogia: miks saab punases naine rohkem seksi ja lillas mees harvem korvi? (4)

Miks riietusid menufilmis "Seenelkäik" rahval suu ja silmad täis luisanud poliitikud üleni valgesse? Loomulikult sellepärast, et end puhtuse ja süütuse sümbolisse mähkinud inimene ju ei valeta! Ka sellel, et poliitik peaaegu alati punast või sinist lipsu kannab, on tagamõte. Ning oled ehk tähele pannud, et oranžis köögis sööd vähem, aga sama karva kaupluseleti ääres kulutad rohkem raha? Värve targalt kasutades saad muuta nii enda kui ka teiste muljeid, otsuseid ja tuju. Mida värvid siis tähendavad ja mis neist kasu on?

Punane aitab võidelda ja võita

Emotsionaalselt kõige mõjuvam ja intensiivsem värv punane kiirendab hingamist ja südamelööke. Kuigi meeste pilk on punast kandvale naisele otsekui naelutatud, peaksid daamid silmas pidama, et see värv muudab kandja tegelikust lopsakamaks. Punane aitab kandjal võistlus- ja konfliktsituatsioonis mõjule pääseda. Tähelepanu köitev toime võib ka negatiivseks osutuda – punast värvi autod on varaste hulgas kõige popimad. Punasega ümbritse end siis, kui vajad rohkem energiat ja entusiasmi ning sul jääb puudu enesekindlusest.

Roosa rabab jalust nõrgaks

Romantikavärv roosa on punase leebe noorem õde – ergutava asemel on sel pigem rahustav ja roiutav mõju. Mõni kaval võõpab spordivõistlustel vastasvõistkonna riietusruumi roosaks, sest see tõmbavat konkurendi energiast tühjaks. Ka vanglates kasutatakse roosa sügavamaid toone, et agressiivseid vange taltsutada.

Roosa aitab neid, kes soovivad rahu leida ning oma elus korda luua. Kasulik on see ka juhul, kui sul on raske mõne asjaga leppida või enesele midagi tunnistada.

Sinine kõneleb töökusest ja usaldusest

Maailma armastatuim värv sinine on punase vastand – see mõjutab kehakeemiat nii, et inimene rahuneb automaatselt. Seepärast on mõistlik magamistuba sinistes toonides kujundada. Usaldusväärsust ja lojaalsust sisendavat sinist soovitatakse kanda tööintervjuudel. Sinisel on ka stimuleeriv mõju – inimesed on sinises keskkonnas loomingulisemad ning sportlasedki jaksavad siniseks värvitud võimlas rohkem.

Sinine tuleb kasuks neile, kes ihkavad olla teistega suheldes avatumad, avardada oma silmaringi ja mõttemaailma.

Kollane ärgitab enesevalitsust kaotama

Kuigi päikesevärv kollane aitab tähelepanu köita ja seda peetakse optimismi sisendavaks tooniks, kipuvad inimesed kollases ruumis tavalisest kergemini enesevalitsust kaotama ja agressiivsemalt käituma. Kes on oma lastetoa kollaseks värvinud, jahmub, et beebi on rahutu ja nutab sageli. Silmadele on kollane kõige koormavam värv ja põhjustab seetõttu ärritust. Ruum, kuhu see sobib, on köök – kollane kiirendab ainevahetust. Kollasest on abi neile, kelle keskendumisvõime on nõrk ning mälu vajab parandamist. Kasu võib sellest olla ka depressiooni ja väsimuse puhul.

Lilla vihjab tarkusele ja luksusele

Sinivereliste hulgas eelistatud lillad toonid tähistavad luksust, rikkust ja tarkust, aga ka naiselikkust ja romantikat. Purpur tähistab vaimsust ning leiab kasutust maagias. Lillas keskkonnas on mõnus mediteerida. Lillat vajad oma ellu, kui soovid olla loomingulisem või leida tasakaalu, aga ka siis, kui kannatad masenduse all ja su elus on ületamist vajavaid tõkkeid.

Roheline on viljakuse ja jõukuse värv

Loodusest pärit roheline koormab kõige vähem silmi. Uskudes, et see aitab nägemist parandada, kaunistasid vanad egiptlased rohelisega oma lauge. Rohelisel on rahustav ja värskendav toime. Rohekates toonides elutoas on lihtsam lõõgastuda, samuti sobib see värv haiglatesse. Kui tänapäeval seostatakse rohelist miskipärast armukadedusega, siis keskajal kandsid pruudid meelsasti rohelist kleiti, sest see värv sümboliseerib viljakust. Tumerohelist peetakse ka jõukuse märgiks. Roheline aitab leida tasakaalu, uusi ideid või elus kannapööret teha.

Pruun võib teha kurvaks ja laisaks

Kuigi pruun pole eriti armastatud värv, mõjub see soliidselt ja usaldusväärselt, jättes mulje, et kandja on jalgupidi kindlalt maas ega hõlju pilvedes. Pruunil võib olla depressiivne mõju ning see võib vihjata laiskusele. Pruun sobib neile, kes soovivad vahelduseks tagaplaanile tõmbuda ning saavutada stabiilsust ja terviklikkust.

Oranži eelistavad siirad ja tähelepanelikud

Kuigi oranž on paljude meelest liiga pealetükkiv, on sel palju häid omadusi. See tähistab elujõudu, loomingulisust ja entusiasmi, vähendab söögiisu ja suurendab vastupidavust. Oranži lemmikuks pidavad inimesed kalduvad olema siirad ja teistega arvestavad. Rahvatarkus räägib, et kes soovib ellu mingit muutust, peaks nädal aega oranže küünlaid põletama. Oranži ligi tasub end hoida kõigil, kes tunnevad, et nad on mingi ületamatu probleemi taha takerdunud või kardavad, et võtavad elu liiga tõsiselt.

Must on nii võimu kui ka allumise sümbol

Kõigi värvide summa sümboliseerib leina, maagiat, negatiivseid jõude, aga ka autoriteeti ja mõjuvõimu. Preestrid kannavad seda jumalale alistumise sümbolina, samamoodi usutakse, et musta riietunud naine alistub oma mehele – kuigi tõsi, et peamiselt eelistavad nii-öelda täissaledad daamid musta siiski ettekäändel, et see võlub nad visuaalselt pisut peenemaks. Must aitab ellu rohkem salapära tuua ning end müstikale avada.

Valge puhastab ja kainestab

Pulmakleidi ja inglite ehk neitsilikkuse ja puhtuse esindaja valge on ka ajatu moelemmik – valge sobib kõigega. Mustus paistab valgelt pinnalt hästi silma ning just see on põhjus, miks kannavad meditsiinitöötajad ja kokad just seda värvi kitlit. Valget lippu kannab ka alla andnud vaenlane. Valgesse rõivastunut peetakse heasüdamlikumaks. Valget soovitatakse neile, kes janunevad mõtteselguse ja uue alguse järele.

Hall toob kurbuse ja üksinduse

Sombust halli eelistavaid inimesi peetakse üksildasteks huntideks, samuti võib see vihjata kitsarinnalisusele. Hall isoleerib inimese tema kaaslastest, ent samal ajal annab talle ka rahu. Aga samuti on see turvalisuse, küpsuse ja vastutustunde sümbol. Kui hallis on hõbedast sädelust, võib see osutuda hoopis energiast pakatavaks. Põlisameeriklased seostavad halli sõprusega. Halli soovitatakse sellele, kes ei soovi olla pealetükkiv, tahabki üksi olla või soovib mõne käredama värvi mõju pehmendada.

Allikas: Infoplease.com, Crystal-cure.com

Punases naine viib mehe mõtted seksile

Punane kui armastuse värv pole pelgalt klišee. Rochesteri ülikooli teadlased selgitasid, et punasesse riietunud naine viib mehe mõtted seksile. Katseks riietati samu naisi eri värvitoonidesse ja selgus, et naine sinises ei olnud meeste meelest sama atraktiivne kui seesama naine punases. Punast kandvale vastassooesindajale olid mehed valmis ka heldemalt raha kulutama. Samal ajal ei mõjutanud punase kandmine meeste arvamust naise heasüdamlikkusest või intelligentsist.

Allikas: Livescience.com

Lillas mees meelitab vastassugu ligi

Pesupulbritootja Ariel korraldatud 2000 inimest hõlmanud küsitlusest koorus, et kui mehel on naistele meeldimisega probleeme, oleks tal mõistlik lilla rõivas soetada – tervelt kolmandik naistest nõustus meelsamini kohtingule minema lillat särki kandva mehega. Klassikaline valge triiksärk tõi armumõtted pähe vaid 13 protsendile naistest. Kõige ebapopulaarsemaks osutusid sinist või roosat kandvad mehed – nendega läheks kohtama vastavalt 11 ja kuus protsenti küsitluses osalenud naistest. Tasub kõrva taha panna, et 28 protsenti naistest tunnistas end olevat mehele korvi andnud lihtsalt sellepärast, et neile ei meeldinud tema riided.

Allikas: Daily Mail