Ohtlik firmapidu: Hiljuti avaldas üks Briti kohtingusait rabavad uuringutulemused – 72% naistest ja 59% meestest leidis endale armukese just firmapeolt. Foto: Corbis/Scanpix
Suhted
22. detsember 2012, 08:07

Elamused firmapeolt: "Terve õhtu tuli kaht kiimakotti tõrjuda. Õõvastav, et ühel nendest oli kodus last ootav naine." (19)

Firmapeo õhtul voolab tasuta alkohol, mida ahnelt rüübatakse ja sellest, mis märjukese liigpruukimisele järgneb, sünnib terve järgmise aasta kontoriklatš. Hiljuti avaldas üks Briti kohtingusait rabavad uuringutulemused – 72% naistest ja 59% meestest leidis endale armukese just firmapeolt. Mis aga peaks kõigil häirekella peas üürgama panema: seksist kolleegiga olid unistanud sisuliselt kõik küsitletud.

Meelelahutusalal töötav Tiiu (37) on firmapidudel alati nagu emamesilane, kelle ümber kõik napsist julgust saanud isased innukalt parvlevad. Üks jõulupidu oleks Tiiu karjäärile aga peaaegu saatuslikuks saanud. Kuidas täpselt ta oma purjus bossi Veikoga ühte taksosse sattus, Tiiu ei mäletagi. Boss avaldas tungivat soovi pidu linna peal jätkata. Tiiu, kel sumises samuti mitu klaasi veini kõrvade vahel, oli nõus, kuna teadis, et Veiko oli alles paari nädala eest pruudist lahku läinud. "Eks mul oli vaesekesest kahju. Tundus teine selline õnnetu ja sagris nagu kodutu peni," ohkab Tiiu kahetsevalt.

Kõigepealt istusid nad ühes lokaalis ja võtsid veel mõned napsid. Tunnikese pärast tegi Tiiu ettepaneku koju minna, aga et vaba taksot ei leidunud, otsustati aega surnuks lüüa lokaali kõrval striptiisibaaris. "Kaine peaga poleks ma sellisesse kohta muidugi jalgagi tõstnud," väristab Tiiu õlgu. Hämarasse saalinurka räntsatanud, ei tulnud ülemusele kojusõit enam meeldegi. Ta jõllitas strippareid, aga üritas samal ajal ka Tiiule kätt värvli vahele ajada. Kui too end lõpuks üksi koju minema asutas, ajas boss end samuti püsti ja tegi ettepaneku hotellis tuba võtta. "Õnneks olin jõudnud juba kainemaks saada ja saatsin ta kuu peale. Üsna jämedalt seejuures, sest ta oli tatine ja pealetükkiv," mäletab Tiiu. Enne taksosse istumist pidi ta bossilt veel matsuva suudluse vastu võtma.

Lühikesele error’ile järgnes pikk terror

"Kodus oli mul tükk aega kehv tunne. Küürisin end duši all, pesin mitu tundi hambaid, aga ikka tundsin end kuidagi räpasena," tunnistab ta vastumeelselt. "Kõige nõmedam oli teadmine, et juba homme on uus tööpäev. Lootsin sellele, et suudame mõlemad eelmisele õhtule enam mitte kunagi mõelda." Kontoris näiski kõik sellele viitavat. Koosolekul ei vaadanud Veiko Tiiule otsagi. Pärast nõupidamist istus Tiiu kergendustundega laua taha ja avas e-postkasti. Esimene kiri, mis vastu vaatas, oli hetk tagasi kirja pandud tervitus Veikolt: "Kas jätkame sealt, kus eile pooleli jäi? Mis sa õhtul teed?"

Tiiu tundis, kuidas tema palged punaseks lahvatavad, ja kõõritas ärevalt lauanaabri poole. Kiiresti kribas ta vastuseks nii neutraalselt, kui oskas, et pole suhtest huvitatud. Iga tema selgitav meil näis aga bossi üha enam ärritavat, kuni Tiiu teda ühel hetkel kabinetiust paugutamas kuulis – huuli vihaselt kokku surudes traavis Veiko suitsunurka ja jäi sinna mitmekümneks minutiks. "Te, eided, olete kõik ühesugused. Närused ärakasutajad!" luges Tiiu samal hetkel postkasti sadanud sõnumit. Õhtuks jõudis ta rahuneda ning lootis, et järgmiste päevade jooksul Veiko iha ja raev siiski lahtuvad ja kõik on jälle normaalne.

Kahjuks ei läinud lootus täide. Tiiule hakkas tunduma, et kõik ebameeldivamad ülesanded sajavad järsku ainult tema kaela. Boss leidis tema töös igal pool vigu, mida talle koosolekul kogu kollektiivi kuuldes sadistliku naudinguga nina alla hõõrus. Ülejäänud kolleegid, kes olid bossi viha tegelikku põhjust aimanud, püüdsid Tiiut kaastundlike pilkudega lohutada. See valmistas talle alandust ja häbi: "Mulle tundus, et kõik eeldavad, et olen temaga voodis aelenud!" Paari nädala jooksul paisus kiusamine juba talumatuks ning Tiiu püüdis uut töökohta leida. Siis astus vahele saatus – ühel hommikul ilmus koosolekule bossi asetäitja, kes kuulutas, et Veiko murdis suusatades jalaluu. Haiglas jõudis talle silma hakata üks naispatsient ning kui ta mitme nädala pärast jälle tööle ilmus, leidis Tiiu end õnneks juba läbiloetud raamatute riiulilt.

Raseda abikaasa nurub kolleegidelt seksi

"Minu võikaim mälestus on see, kuidas mind suvepäevadel kaks libekeelt korraga piirasid. Üldse ei saanud olla, muudkui tuli neil eest ära joosta. Ei tahtnud toas ka istuda, nii et terve õhtu tuli kaht kiimakotti tõrjuda," on Maril (28) firmapidudelt meenutada samuti peamiselt liiderlikus meeleolus meeskolleege. "Õõvastav oli aga sealjuures see, et ühel neist oli kodus rase naine. Ja mis oli mehe põhiprobleem? Lapseootel naisuke ei anna talle anaalseksi! Tule taevas appi! Lõpuks jõi mees end nii täis, et oleks äärepealt saunas ära lämbunud. Ja korrutas muidugi joobnult, et armastab mind üle kõige maailmas." Kõige kiimalisemad ja jälestusväärsemad külgelööjad ongi Mari kogemuste kohaselt need mehed, kel kodus juba naine olemas – ja enamasti kas parajasti rase või kantseldab väikesi lapsi.

"Arvatavasti jääb neil meestel kodusest magamistoast meeletult energiat üle," nõustub Mari töökaaslane Inge (25). Temalgi on tegemist olnud, et end abielumeeste haardest vabaks rebida. Inge mäletab, kuidas noor meeskolleeg, kes oli alles päeval suitsunurgas kurtnud, et kuueaastaste kaksikute jõulusoovid ajavad ta pankrotti, lubas õhtusel peol talle sularahas 200 eurot pihku laduda, kui Inge talle tualetis suuseksi teeks.

Hea kolleeg osutub omasooiharaks ahistajaks

"Kõige rohkem on kahju neist naistest, kes ilmselt ei teagi, millega nende mehed asutuse üritustel tegelevad," ütleb Inge (36). Tema omapäraste kogemuste pingerivis troonib aga esikohal kolleegi ootamatu omasooiharus: "Tuleb seni täiesti korraliku ja ohutuna tundunud töökaaslane, kargab kaela ümbert kinni ja tahab tantsida!"

Inge mäletab liigagi eredalt, kuidas ta aasta algul nende firmasse tööle tulnud noore naiskolleegi Kajaga kohvinurgas süütut klatši vahetada tavatses. "Meil oli tore klapp ja ühine huumorimeel, nii et läksin temaga alati meelsasti koos lõunale. Kord Riiga koolitusele sõites sättis ta end bussis minu kõrvale istuma ja juttu ajades avastasime veel palju ühiseid hobisid. Kui Kaja lõpuks tukkuma jäi ja pea mu õlale nõjatas, ei osanud ma sellest küll midagi erilist kahtlustada." Varsti aga avastas ta enda õuduseks, et temaga olid seotud ka naiskolleegi romantilised unelmad.

"Mina arvasin seni, et lesbidel on lühikesed juuksed ja nad näevad mehelikud välja," polevat Inge osanud Kaja omasooiharust kahtlustada. "Tema on väliselt ülinaiselik, pikkade helepruunide lokkidega, kannab tavaliselt seelikut. Nii et kui järele mõtlen, võib-olla andsingi talle pahaaimamatult mingeid liiga sõbralikke signaale. Mul on kombeks ka sõbrannasid tervituseks kallistada – ehk luges ta sellest midagi intiimsemat välja?"

Tõde selgus alles firma jõulupeol, kui parasjagu napsitada jõudnud Kaja ühtäkki Ingele kaela vajus ning oma huuled tema omadele surus. "Algul ajas see mind naerma. Isegi ütlesin talle vist, et ärgu lollitagu. Aga kui ta hakkas mulle keelt sõna otseses mõttes kurku ajama, tõukasin ta järsult eemale. Ta jõllitas mind, pilk täis mõistmatust ja etteheidet. Terve ülejäänud õhtu mossitas nurgas ja lürpis veini ning mida rohkem purju jäi, seda enam hakkas tema pilk teiste naiskolleegide suunas vilama. Lõpuks ta ühega neist tantsupõrandale roniski. Edaspidi ei ole meie ühistest kohvitamistest enam midagi välja tulnud. Mul poleks selle vastu midagi olnud, oleksin kummalisest tundest kuidagi üle olnud. Aga ta ise ei tee minust enam väljagi, otsekui oleksin tühi koht. Kui poleks olnud seda pidu, ei oleks ma veel kaua asjale pihta saanud – mine tea, mis märke ta mu sõbralikkusest välja lugenud oleks! Nii et jumalale tänu töökoha ühisjoomingute eest – viinas on tõesti tõde ja saad lõpuks teada, kes on tegelikult kes."

Kes on kes firma jõulupeol?

Seksimaniakist pereisa

Ta on noor elujõuline mees, kel kodus väikesed lapsed või rase naine. Paraku on naine hõivatud lastega, nii et unarusse jäetud mees riputab end jõulupeol naiskolleegide seelikusappa. Mida rohkem õlut hinge all, seda otsekohesemalt ta oma soove väljendab. Tema enda õnneks joob ta end lõpuks pildituks ega mäleta järgmisel päeval oma vägitükkidest enam midagi.

Kaeranäljas hobune

Tavaliselt on ta meessoost (aga ei pruugi). Tema mitukümmend aastat kestnud abielu on ilmetuks kulunud, nii et kontorilaua taga vahib ta salaja pornot ja mõõdab pilguga sekretäri siredaid sääri. Peol napsi kulistades tunnetab ta endas uut noorust ja väge ning loomulikult üritab mõnda neidu oma rinnale suruda. Mida noorema tissi õnnestub tal möödaminneski krabada, seda suurem õnnetunne paisutab tema südant ja kubet.

Ülemus kui aurik

Talle saab saatuslikuks pingelangus – terve aasta vastutamist ja palehigis kalkuleerimist on lõpuks seljataga ning aeg mühinal keevast katlast veidi auru välja lasta. Nagu pingelanguse puhul tavaline, hakkab naps talle peoõhtul eriti tõhusalt pähe, ja et ka naised bossi lähenemiskatseid tavaliselt ei tõrju, on üheöövallutus

üsna kindel. Paraku on sama kindel, et kainenedes järgneb sellele peavalu nii otseses kui ka kaudses mõistes.

Unistav kaunitar

Sel ajal, kui boss ennastunustavalt tööd rügab, jälgib teda andunult üks unelev pilk. Et boss austajannat terve aasta jooksul tähelegi ei pane, lööb unistav kaunitar end jõulupeoks uhkesti lille ja seab püünised ootele. Kui boss on juba piisavalt purjus, hõljub ta oma miniseelikusse pitsitatud töntsakat taguotsa hööritades kireobjekti nina alla. Võib juhtuda, et tal veabki. Ent karm päevavalgus toob ka karmi tõe – printsi asemel on tal pihus taksoraha, mille end vannituppa sulgenud näost kaame boss tema jaoks öökapile viskas.

Kalanäoga liiderdaja

On ta mees või naine, aga kontoris on ta seni kuiviku mulje jätnud. Ta teietab sekretäri, roppu nalja kuuldes köhatab manitsevalt ning tema särk on alati lumivalge. Aga peo edenedes langeb ta otsekui kurja vaimu mõju alla: seelik nabani kerkinud või lips soustikausis, joriseb ta lorilaulu ning ajab kõigile keelt kõrva. Järgmisel hommikul, nagu oleks keegi taas nupule vajutanud, ei reeda tema kalanägu ühtki emotsiooni. "Ilus ilm täna, kas te ei leia?" küsib ta sekretärilt, keda ta eelmisel õhtul tagumikust näpistas.

Lihtsameelne tibi

Ta on uus nooruke alles rikkumata töötaja. Loomulikult haistavad vanad kalad peol värske liha lõhna ning kibelevad piire kompama. Punastav ja kohmetu neidis ei tea esimese hooga, kuidas bossi ja teiste meeste lähenemiskatsetele reageerida, ning kepsutab ühega tantsu, teisel laseb end häbelikult itsitades musitada. Ta ei taju, et samal ajal saadavad teda vanemate naiskolleegide kahjurõõmsad pilgud ning järgmisel päeval ringleb temast magus klatš.

Mida firmapeol vältida

Saabu varakult! Just peo algus, kui keegi pole veel liiga purjus, on kõige mõnusam aeg pingevabaks suhtluseks.

Ära joo liiga palju! Alkohol kahandab otsustusvõimet ja nii saadki hakkama tempudega, mida hiljem kibedasti kahetsed.

Kuigi firmapidu on suurepärane võimalus kolleege lähemalt tundma õppida, ära käitu meeleheitlikult nagu vallaliste baaris. Kontoriromaanid kipuvad sagedamini lõppema katastroofi kui igavese õnnega.

Ära provotseeri! Kuigi purjuspäi tundub sinu flirtiv käitumine sulle endale meeldiv, ei pruugi teised seda nii näha. Hoiduda tasuks ka rõivastest, mis passiks striptiisiklubisse.

Ära kaota valvsust! Alkohol vallandab keelepaelad ning sa võid leida end hinge puistamas asjust, mida oleks arukam enda teada hoida.

Väldi roppusi ja klatši! WC-seintel on kõrvad ning alati on keegi, kes on sinust kainem ja mäletab kõike ka järgmisel päeval.

Kuigi su valvas elukaaslane võib peole kaasa kibelda, oleks viisakas selleks enne kolleegidelt luba küsida.

Allikas: Forbes, Careerplanning.about.com