Foto: CCorbis/Scanpix
Suhted
17. november 2012, 07:43

Kuidas äpardunud kontoriromansis ellu ja väärikaks jääda? (17)

Hoia töö ja eraelu lahus! Oh jätke – milline viledakskulunud klišee. Aga miks me siis ometi ikka sama vana reha otsas trambime, küsib Õhtulehe suhtenõustaja Stella oma kirjasaatjatelt.

Wikipedia defineerib: "Kontoriromansiks nimetatakse suhet, mis tekib siis, kui ühe ja sama asutuse kaks töötajat teineteisele meeldivad. Kontoriromansi harrastajad ohustavad töökohas valitsevat moraali ja tootlikkust." Internetientsüklopeedia möönab, et afäärist võib ka head sündida, näiteks ammutavat armunud kaastöötajad oma tunnetest mõnikord loomingulist indu ja inspiratsiooni. Negatiivsed küljed tunduvad kõik ilusa ometi üles kaaluvat: kolleegidevaheline kadedus ja vimm, luhtunud karjäärivõimalused, huvide konflikt ning alanenud keskendumisvõime.

Sarikiimlejast boss ülbitseb nagu sultan haaremis

Meie kollektiiv koosneb peamiselt naistest. Kuigi kaagutavas kanakarjas on niigi keeruline tööle keskenduda, valab omalt poolt õli tulle meie suur juht. Kes on parimas meheeas, vallaline ning vägagi vitaalne. Ta on ära katsetanud vist kõik meie vabad naised, kutsunud meid kordamööda kinno ja ööklubisse, kuni ära tüdineb. Siis otsib uue ohvri ja eelmise viskab hoolimatult nurka nagu kantud soki. See siis vesistab seal ja kadestab õnnest säravat kolleegi, kel järgmisena au ülemusega õhtuti linna peal lehvida.

Eks vanad olijad juba teavad tema kombeid, aga uutest tüdrukutest on küll kahju –naiivitar pakatab püüdlikkusest ja lööb iga kord näost õhetama, kui kiimakott teda kiidab. Meie, vanemad ja targemad, võime teda ju hoiatada, aga rumaluke peab end ju parajasti maailmanabaks. Kes selle ise läbi elanud ja oma haavad lakkunud, see juba teab, et varsti koidab järjekordne hirmus hommik, kui tüdruk ilmub tööle punaseks nutetud silmadega. Seda juhtub ka päris tihti, et mahajäetud ja uus armuke omavahel hõõruma hakkavad, mille all kannatab kõigi teiste tuju.

Töö mulle meeldib, aga ülemus reostab oma sarikiimlemisega pidevalt õhku. Kas tõesti peame kannatama, kuni ta lõpuks päitsed pähe saab ja õhtuks koju luku taha pannakse? Milvi (41)

Stella: Kui väidate, et terve naiskollektiiv on bossi kommetest teadlik, siis miks te ometi jõudu ei ühenda? Võtke süda rindu, tungige üheskoos selle ennast täis sultani kabinetti nagu võimas merelaine ning esitage kategooriline nõudmine, et ta peab oma tembud lõpetama või ameti mõnele eetilisemale loovutama. Kui te ei suuda ühist keelt leida, vaid igaüks pigem omaette nurgas sisistab nagu naisterahvastel paraku tavaks, siis minugipoolest, vinduge ja töinake aga edasi.

Kuulsad kontoriromansid

Õnnelik: Jüri Mõis ja Kerttu Olmann-Mõis

Ärimees Jüri Mõis ja tema praegune abikaasa Kerttu Olmann-Mõis tutvusid, kui Jüri juhtis omaaegset Hansapanka. Armunool tabas keskealist abielumeest ja kahe tütre isa, kui ta sai assistendiks endast 17 aastat noorema, missivõistlustelgi edu saavutanud majandusharidusega Kerttu, kes peale nutikuse paistis silma pikkade punaste küünte, sihvakate säärte ning säravblondide juustega. Pankur kinkis silmarõõmule luksusliku punase Audi, mida saatis kiri, et see ei kohusta kingisaajat millekski. Jüril õnnestuski Kerttu süda võita ning abielu Tiina Mõisaga lahutati. Tänaseks on Jüri ja Kerttu kolme ühise lapse vanemad.

Õnnetu:

Monica Lewinsky

ja Bill Clinton

Ilmselt maailma kuulsaim kontoriromanss ja üks pikantsemaid poliitilisi seksiskandaale lahvatas 1995. aastal Valges Majas, kus USA tollane president Bill Clinton, abielus ja tütre isa, 22aastase praktikandi Monica Lewinsky lopsakate ihuvõlude võrku langes. Seksisuhe lekkis avalikkuseni, kui Monica sellest ettevaatamatult ühele töökaaslasele pihtis. President salgas algul afääri, aga saatuslikuks sai Lewinsky sinine kleit, millele suuseksist jäänud spermaplekid ühtisid presidendi DNAga. Bill ja Hillary Clintoni abielu pidas skandaalile vastu, aga Lewinsky elu oli paraku igaveseks rikutud. Endine presidendi armuke pole tänaseni peret loonud, elab emaga, on eraklik ja enesessetõmbunud, võitleb depressiooni ja liigsete kilodega. Rahaliselt näikse üürike suhe end siiski ära tasuvat, kuuldavasti kavatseb naine kirjutada miljoneid dollareid väärt pihtimusraamatu.

Ülemus pihib: libekeelsest meelitajast sai ahistaja

Olen ühe suure asutuse juht, oma töös edukas ja üldse on mul kõik olemas. Kodus naine ja laps. Aga mis teha, inimlike nõrkuste vastu ei saa. Vahel tekib tööalaselt sidemeid ilusate naistega, kes mind imetlevad ja seda ka sõnades väljendavad. Kuigi mõistusega võttes saan aru, et nad teevad seda omakasupüüdlikult ja loodavad minult midagi saada, on meelitavaid sõnu ikkagi hea kuulda, nii et langen sellesse lõksu tihti ja, vähemalt viimase ajani, hea meelega.

Kui seni oli kõik piirdunud süütu flirdiga, mis tõstis minu ego ja võib-olla sai meelitamises osavam mõne väikese töise hüve, siis hiljuti astusin pange. See naine võttis minu meelitatud olekut millegi tõsisemana ja hakkas oma lootusi üles kruvima. Pean endale tuhka pähe raputama, et algul läksin sellega kaasa, sest abielus olen olnud juba üle 20 aasta ja eks vana hobune tahab ka vahel end värskete kaertega kosutada. Tõsisest suhtest polnud samas juttugi ja teadsin, et nii kaugele ei lase ma asjal minna. Minu arust oli see ainult mäng, mis tõi halli argipäeva vaheldust.

Kahjuks sain peagi aru, et olen avanud Pandora laeka. Pidin kodus mobiili vaiksele režiimile panema, sest ta aina helistas, vaatamata korduvatele palvetele seda vähemalt õhtuti mitte teha. Kui ma kõnesid vastu ei võtnud, saatis nõudlikke sõnumeid, et ma kohe vastaks ja selgitaks, miks ma ei suhtle. Püüdsin seda jama konkreetselt lõpetada, aga pidin end tagasi tõmbama, sest ta sai hüsteeriahoo ja kartsin veel suuremasse plindrisse sattuda. Kuna ise olen asjas kaasosaline, siis ei saa ma teda ka süüdistada ega töölt minema kihutada. Tunnistan ausalt, et mu elu on sestsaadik täielik põrgu ja kaalun juba ise töökohavahetust. Kas on veel mingit viisakat varianti, kuidas teda ilma skandaali tekitamata maa peale tagasi tuua?

Marko Tallinnast

Stella: Kuna valelootuste tagantõhutamine, mida ka ise tunnistate, on üks suuremaid kuritegusid teise inimese hinge vastu, siis võtke ebameeldivusi õiglase karistusena. Ärge lõigake teist inimest endast ära ilma ühegi selgituseta – sellega toote endale vaid häda kaela ja olete ebaõiglane. Parem rääkige otsekoheselt, kuidas teil pole tema vastu iialgi romantilisi tundeid olnud ning maalige endast eneseimetlejast tõpra pilt, kes te tegelikult ju oletegi. Uskuge, kui naisel on vähegi kainet mõistust, tõmbub ta teist siis juba ise nii kaugele kui võimalik.

Kuidas kolleegi armudes käituda?

Mõtle oma rahakotile

Kuigi Eestis pole seksuaalse ahistamise eest kohtusse kaebamine ning kahjutasu nõudmine veel kuigi levinud, siis küllap läänelikud tavad meilegi imbuvad. Hooletu flirt võib teise osapoole solvumise korral tähendada kopsakat rahalist kaotust. Eriti tasub seda silmas pidada alluvatega flirtivatel ülemustel.

Mõtle oma karjäärile

Kuigi afäär bossiga võib lühiajalist edu tuua, kaalu siiski, kas sul on mõistlikum oma karjääri ehitada voodi- või professionaalsetele oskustele. Armutuhin ei pruugi kestma jääda, sinu maine on kolleegide silmis aga igavese hoobi saanud. Pea silmas, et isegi siis, kui su kolleegid kinnitavad, et neil pole sinu ja bossi suhte vastu vähimatki, pole see enamasti tõsi.

Säästa koopiamasinat

Tõsiselt – koopiamasinate tootja Canon oli sunnitud oma toodangul klaasist detaile paksendama, et vältida jahmatavalt rohkeid inimtagumikest tingitud purunemisi.

Ettevaatust e-postiga

Armunu mõtted on liiga tihti hajevil, seega kontrolli enne kontoriarmukesele kelmika teate läkitamist igaks juhuks ekstra, et sa ei vajutaks kogemata "vasta kõigile" nuppu. Pea meeles, et IT-osakonnal on ligipääs kõigile töökoha serveri kaudu ringlevatele meilidele, seega katsu pika patsiga poistega mitte riidu kiskuda.

Tunne oma mõõtu

Üks kontoriromaan töökoha kohta on piisav. Kui sa ei taha töökaaslaste hulgas teatud mainet omandada, siis ära kvantiteedile rõhu. Pea meeles, et kuigi armunud on enda meelest hiilgavad konspiraatorid, saavad kolleegid tavaliselt aru. Seepärast väldi teistega ühes ruumis viibides ka imalaid silmapilgutusi ning tagumikunäpistusi – usu, keegi ei taha seda näha. Kui suhe kisub pikaajaliseks, siis tasub kaaluda, kas ühel või mõlemal poleks arukam töökohta vahetada.

Pea suu ja teeni edasi

Ära räägi suhtest kolleegidega. Kuigi kõik kibelevad sinult pikantseid detaile välja meelitama, siis ükskõik, kui mesikeelselt nad seda ka ei teeks, võid kindel olla, et info õngitsemise ainus eesmärk on sind võimalikult mahlakalt suitsunurgas klatšida. Ning kui romanss läbi kärssab, aga põgeneda pole kuhugi, ära korralda stseeni. Kui tahad, et keegi sinust veel lugu peaks, hammusta huulde ja tee nägu, et midagi pole olnudki.

Allikas: The Independent, ABC News

Vana pärl

Tumedapäine Kadi viskas mustades võrkpõlvikutes jala üle põlve ja hakkas vestma lugu sellest, kuidas ajalehe peatoimetaja kabinetis on suur voodi. Edasi kirjeldas ta, kuidas õhtul töötajad ei viitsi enam koju minna. "Toimetaja jääb hiljemaks ja vahel tuleb ka fotograaf ja siis oleme kõik seal voodis risti-rästi," rääkis neiu. "Ja siis saab turismireisidel käia. Egiptuses näiteks!"

Tema kolleeg Piret (sai tööle läbi poliitikatoimetaja voodi) kõneles, kuidas kõik orgiad lõpevad alati peatoimetaja kodus. "See on nagu staap, riiulid on pudeleid täis, ühes toas on madratsid põrandal. Ja post on..."

Lisaks mängitavat firmapidudel alati mänge: stripp-pokkerit, pudelimängu.

Kümme aastat lehetoimetuses töötanud blond ja asjaliku olemisega Ene aga kurtis, et ta on orgiatest tüdinud, aga ilma ka ei saa. "See on nagu käe pulsil hoidmine. Läbi peatoimetaja voodi saab ametikõrgendust, paremaid reise," pihtis Ene.

27.05.2004 jutustas Õhtuleht ümber Tuuli Roosma juhitud "Mamma mia" saadet, kus pihiti ohjeldamatust seksist Eesti lehetoimetustes.

Tüüpiline kontoriafäär algab virtuaalsuudlusest Suurem osa armuromaanidest töökohas algab kolleegile läkitatud e-kirja või SMSi lõppu poetatud suudlusest (virtuaalkeeles "X"), vahendab Daily Mail ühe Briti kohtingusaidi uurimust. Tõsi, pahatihti tõlgendavat kolleegid lustakat X-tähte valesti ja võtavad seda tõsisemalt, kui kergemeelne kirjasaatja mõtles.