Alar Orion oma kolmikutega VudilasFoto: Vudila Mängumaa
Uudised
26. juuli 2012, 10:15

Vudila mängumaale saavad kolmikud ühe lapse hinnaga (4)

Jõgevamaal Tabivere vallas maalilise Kaiavere järve ääres asuv kogu pere mängumaa Vudila toetab kolmikuid kasvatavaid peresid sellega, et kolmikutel võimaldatakse külastada mängumaad ühe lapse hinnaga.

„Inimestel on üsna keeruline ette kujutada, mida tähendab planeeritud ühe asemel hoopis korraga kolme lapse saamine," ütles aasta ja kaheksa kuu vanuste kolmikute isa Alar Orion. Mees selgitas, et lisaks kolmekordsele rõõmule toob kolmikute sünd kaasa ka väga suured majanduslikud väljaminekud. Kulud mitmikele on suuremad kui üksikutele lastele, sest puudub võimalus „pärandada" riideid, turvavarustust ja sporditarbeid (nt jalgrattaid, suuski, uiske) vanematelt lastelt noorematele - kõike on vaja kolmekordselt ja korraga.

„Ka kolmikute vanemad soovivad oma lastele põnevaid elamusi pakkuda ja me oleme väga rõõmsad, et Vudila Mängumaa otsustas meid nii vahva soodustusega toetada," sõnas nelja lapse, sh kolmikute ema Kadri Sooberg ning lisas, et üsna sageli on mitmikutega peredes kasvamas lisaks veel lapsi ning kõigile pileti ostmine on väga suur kulu.

Vudila Mängumaa eestvedajaid Anžela Lember rääkis, et nad on püüdnud jõudumööda suurperesid ja lastekodulapsi abistada. Tänavu on Vudilat külastanud tasuta üle 700 lastekodulapse.

Kadri Soobergi arvates võiks riik muuta vanemahüvitise süsteemi õiglasemaks. Kehtivad õigusaktid võimaldavad vaid ühel vanemal jääda lapsehoolduspuhkusele ning saada vanemahüvitist sõltumata sellest, kas korraga sünnib üks, kaks või kolm last. Erinevalt teistest Euroopa riikidest puudub Eestis igasugune riigipoolne toetus kolmikutele.

Kolmikuid kasvatavad pered on koondunud sotsiaalvõrgustiku Facebook gruppi „Eesti kolmikud", kus igapäevaselt vahetatakse kogemusi mitmikraseduse ning laste kasvatamise teemadel ja toetatakse üksteist selle kolmekordse koormusega töö tegemisel. Ühendusel on ka vastloodud koduleht www.kolmikud.eu