Pidutsevad noorukid.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
6. märts 2012, 08:34

Alaealistele teevad alkoholi kättesaadavaks täiskasvanud (13)

Politsei- ja piirivalve tellitud uuring näitab, et üle poole täiskasvanutest ei ole takistanud alaealisele alkoholi müümist. Politsei teatel on probleemiks eelkõige hoiak, aga ka oskamatus taolistes olukordades käituda.

Korrakaitsepolitseiosakonna juhtivspetsialisti Pille Luiga sõnul saavad alaealised alkoholi tarbida vaid seetõttu, et leidub täiskasvanu, kes talle keelatud joogi kättesaadavaks teeb.

"Alkoholi tarbimine võib lõppeda väga kurbade tagajärgedega - laps võib sattuda tõsistesse probleemidesse või langeda ise kuriteo ohvriks," toob Luiga näite politseistatistikast, et ligi pooled alaealistest vägistamisohvritest on olnud alkoholijoobes.

Politsei registreeris 2011. aastal kuni 17-aastaste alkoholi tarbimisi 9148 ja 2010. aastal 8035 korral, mis näitab, et alaealised saavad alkoholi liiga kergelt kätte.

Politsei- ja Piirivalveameti tellitud uuring näitas, et 67% vastanutest, kes on viimase kahe aasta jooksul näinud alaealisele alkoholi müümist, ei teinud selle takistamiseks midagi. Ometigi pakkus enamik vastanutest välja lahendusvariandiks võimalust rääkida müüjaga (65%) või alaealise endaga (13%).  22% oleks aga nii ükskõiksed, et ei teeks midagi.

Luiga sõnul ei tohiks täiskasvanud anda, pakkuda ega osta alaealistele alkoholi. Samuti ei tohiks kodus olev alkohol olla alaealistele kergesti kättesaadav.

Sel nädalal algas kampaania ("Sekkumata jätmine tuleb ringiga tagasi"), mille eesmärk ongi rõhuda täiskasvanute südametunnistusele ja meenutada, et alkohol rikub lapse tervist. Täiskasvanud ei tohiks unustada, et lapsele alkoholi võimaldamine on seaduserikkumine.

Politsei ootab infot alaealistele alkoholi müümise kohta e-mailile [email protected]