Foto: SXC
Suhted
7. november 2011, 15:28

TÜ teadlased: elamustejanu tuleneb pärilikkusest

Pidevat uute erutavate elamuste janu ja riskeerivat käitumist põhjustab üks levinud geenikombinatsioon, selgus rahvusvahelisest uuringust, kus osalesid ka Tartu Ülikooli ja TÜ Eesti Geenivaramu teadlased.

TÜ psühholoogid ja geenivaramu teadlased osalesid suures rahvusvahelises uuringus, mis hõlmas ligi 8000 Euroopa inimest mitmelt eri maalt (sealhulgas ka veidi üle 1000 geenivaramu doonori). Teadlased püüdsid leida seoseid psühholoogide poolt inimese isikuomaduste mõõtmiseks kasutatava testi tulemuste ja geenivariantide vahel, kirjutab Novaator.

On teada, et suurema elamustejanuga inimesed suitsetavad sagedamini, proovivad suurema tõenäosusega muid mõnuaineid ja mängivad hasartmänge. Autot juhivad nad hoolimatult. Nad satuvad sagemini juhuvahekordadesse, kus kaitsevahendeid ei pruugita. Elamustejanustele meeldivad eredad värvid, rahvarohked paigad, nad on riskima ja panema end ohtu lihtsalt selleks, et oleks lõbus.

Ligi pool inimese iseloomu määravatest teguritest on pärilikud, kuid käitumist mõjutavate geenide otsingud on psühholoogide ja geneetikute koostöös edenenud siiski oodatust visamalt.

Uuringu ühe autori, TÜ eksperimentaalpsühholoogia professori Jüri Alliku sõnul oli see tegelikult pettumus, et suudeti tuvastada vaid üks riskialtimat käitumist põhjustav geenikombinatsioon. "Geenianalüüs jälgis ligi 300 000 üksiku nukleotiidijärjestuse muutusi. Me lootsime, et õnnestub leida aju virgatsainete dopamiini või serotoniiniga seotud geene, aga seda ei juhtunud," ütles Allik.

Alliku sõnul on selle leiu põhjal võimalik uurimistööga siiski edasi minna. Järgmisena on kavas uurida neid Eesti inimesi, kes on oma elus sooritanud langevarjuhüppe.

"Iga inimene ei istu lennukisse, et sealt langevarjuga alla hüpata. Me püüame uurida, millised geenid on neil, kes seda sporti harrastavad," ütles Allik.

Avastust kirjeldav artikkel ilmus ajakirjas Translational Psychiatry.