ARVUTI TAGA ISTUDES ON KÕIK KERGEM: keegi ei pea teadma, kes sa oled, kus sa elad või kas oled mees või naine.Foto: SXC
Suhted
10. august 2011, 09:49

Sotsiaalmeedia muudab inimese iseloomu halvemaks (14)

Ameeriklasest psühhiaatri sõnul muudavad nii internet kui sotsiaalmeedia märkimisväärselt meie iseloomuomadusi.

Sotsiaalmeedias muutuvad nii inimeste vastastikuse suhtlemise tingimused, isiksus, meie psühholoogia ja bioloogia, kirjutab Tampere ülikooli lektor Marko Nenonen ajalehes Helsingin Sanomat, viidates ameeriklasest psühhiaatri Elias Aboujaoude teosele "Virtually You. The Dangerous Powers of the E-personality".

Teoses kirjutatu kohaselt võimendab sotsiaalmeedia viit inimomadust, mis võivad probleeme tekitada. Üks neist on suurustamine.

Arvuti taga istudes puudub inimesel otsene kontakt, ta ei näe teiste ilmeid ja žeste, mis annavad tundeid edasi.

Sotsiaalmeedia põhjustab ka "ülevoolavat nartsissismi" ehk inimene esitleb end kui kaupa. "Me võrdsustame end esemega, näitame oma parimaid omadusi ja rõhutame neid, seejärel müüme neid samal viisil nagu müüakse autosid või šampooni," kirjutab Aboujaoude.

Psühhiaater toob välja kolmandagi omaduse, milleks on niinimetatud vähesuse seadus. Internet on peamiselt meie pahede mänguväljak, kus on lihtsam kedagi kritiseerida või halbu kommentaare teha. See ei kehti psühhiaatri sõnul üksnes laste ja noorte, vaid ka täiskasvanute puhul.

Aboujaoude sõnul suurendab (sotsiaal)meedias nähtud vägivald ka vägivalda laste seas. Niisamuti saavad täiskasvanutest veebis taas lapsed ja rollimängud õitsevad virtuaalmaailmas nii armastuses kui seksis.