Foto: Corbis/Scanpix
Suhted
2. juuli 2011, 08:59

Äi viskab miniale silma (8)

Minu senistest pruutidest polnud isal sooja ega külma. Üks neist kiskus suitsu, teine käis salaja papsi baarikapi kallal. Vanamees, kuram, sai kohe aru ja tõstis lärmi. Kummagagi neist kooseluks ei läinud, suhe vaibus päris ruttu.

Nüüd aga, kus ma olen mitu aastat juba korralik naisemees, on uus ja suurem jama. Oleks nagu hästi, aga ei ole. Papa on viimase ajuraasukese kaotanud, kuigi meil on temaga sel teemal juttu olnud. Tema vahib oma miniat kui naist, silmad kilamas – sääri ja nii kui võimalust, ka seeliku alla. Suvine aeg, minu naine korjab aias poolpaljalt maasikaid, paps teeb kohe maasikamaale asja – kontrollib, ega õielõikajaid ega teisi satikaid pole. Eile sai ühe teo kätte, oligi kogu saak. Käratasin naisele, et mis ta hilbendab, pangu riidesse. Või ta kuulab, väljas 30 kraadi kuuma.

Üldse olen märganud, et naine saab äiaga paremini läbi kui minu emaga. Peaks ju vastupidi olema, kahel naisel võiks ühiseid jututeemasid olla, aga ei ole. Minu naisel on mu isa üle suurem mõjujõud kui minul. Papsi arvates on minusugusel jobul kõvasti vedanud, et nii hea naise sain. Ning iga kord, kui maale sõidame, on ema juba ette närvis ja minu naine kõrgendatud meeleolus. Tahaksin naisi oma-vahel lepitada, aga kuidas?

Stella:

On vastuvõetamatuid äiasid ja talumatuid ämmasid. Siiski on elu näidanud, et äiad on palju paremas kirjas kui ämmad. Ei ole isegi napsisõpradest äiapapadest anekdoote ega ole neid lorilauludesse sisse kirjutatud. Põhjus lihtne: äia ei morjenda, et vahetevahel tiirleb majas ka teine, noorem naine. Tema ei viitsi oma nina toppida naiste nääklustesse. Aga ämm tahab teada, kuidas tema pojal läheb. Kas ta on ikka söönud ja pluus puhas. See ei mahu minia südamesse, sest ämma poeg kuulub nüüd ainuisikuliselt ainult temale. Äiaga koos maasikaid korjata on hulga lõbusam kui ämma virinat kuulata.

Kuidas ämma ja miniat teineteisega sobitada? Nunnarüüd pole selga tõmmata vaja, kuid topless-marjakorjamisest võiks hoiduda – kodu-rahu huvides. Kaks naist mahuvad ühte kööki ainult sel juhul, kui üks on teisel külas ning sedagi mitte väga pikaks ajaks.