Foto: Marianne Loorents
Suhted
17. aprill 2010, 08:35

Sõbranna on lootusetu varganägu (4)

Praeguseks on ta küll minu endine sõbranna, olen ta oma elust kustutanud. Ma püüdsin teda mõista ja talle andestada, kuid tema ei näidanud üles vähimatki kahetsust, ta isegi ei palunud minult vabandust.

Minu asjad hakkasid kaduma märkamatult, sest esilagu kadusid väiksemad asjad. Näiteks mõned ehted, rahakotist raha. Kadus enamasti kõige ilusam ja moekam. Pidevalt on hästi kiire, koolist trenni, siis üürikasse. Viga oli see, kui ma sõbrannat usaldasin ja tal paaril korral lubasin ööseks oma elamisse jääda. Mulle tundub, et just nendel kordadel tegi ta minu asjades põhjaliku inventuuri.

Aga siis jäi ta paari konkreetse asjaga mulle vahele, ma tundsin ära ühe oma pluusi, siis hiljem ka ehted. Tookord rääkisime pikalt, ka pärast seda vahejuhtumit püüdsin teda usaldada. Kuid siis kadus ühe trenni ajal rahakotist minu pangakaart, märkasin seda alles järgmisel päeval. Niisama ootamatult ilmus see ka tagasi, kuid arve pealt oli 1500 krooni maha võetud.

Täiesti uskumatu, milliseks võivad suhted kujuneda selle inimesega, kellega oled käinud koos lasteaias, koos koolis ja laulukooris. Ta oli minu naabritüdruk ja väga oluline persoon minu elus.

Stella:

Selle info põhjal on raske öelda, kas on tegemist kleptomaania või lihtsalt varastamisega. Pigem teine variant, sest sõbranna varastas valikuliselt, ikka hinnalisemat ja paremat. Kleptomaania puhul ei suuda inimene vastu seista sisemisele tungile varastada ükskõik mida, enamasti siis selliseid asju, millest tal ei ole mingit kasu. See tunne tekitab haiges inimeses painavat tunnet ja pingeid, tohutu kergendus tuleb alles pärast vargust.

Kui sõbranna varastas teie tagant pangakaardi, on tegemist ettekavatsetud vargusega. Kleptomaan ei planeeri vargusi ette. Ta ei varasta ka omakasu eesmärgil. Varastatud asi peidetakse tavaliselt ära või visatakse minema.

Inimesed pole sageli päris need, kellena me ette kujutame. Nende tundmaõppimine võib vahel päris kalliks maksma minna.