TÜTRE TEHTUD: Näitlejanna Marika Korolevi 13aastane tütar Annabel kudus nädalapäevad tagasi need kaunid soojad käpikud. Foto: Annabel Korolev
Ilu ja mood
20. november 2009, 00:00

Marika Korolevi kauaaegne kudumiskirg: pinginaaber Palmistega sai loengutes kümmekond kilo lõnga kampsuniteks kootud (12)

 

Kudumine paistab viimasel ajal aina populaarsemaks muutuvat. Seda kinnitab ka OÜ Liann Lõngad Tallinna lõngapoe juhataja Getter Bulak, kelle sõnul jõuab nende juurde aina enam nii noori kui ka neid, kes viimati võtsid vardad kätte koolipõlves. Isegi üha enam mehi on tema sõnul vardaid klõbistama hakanud. Huvi on niivõrd kasvanud, et kaupmehed plaanivad kudumise õpetamiseks lausa stuudio avada.

"Inimestel on stress, aga kudumine tühjendab pea ära," usub 22aastane kauplusejuhataja. "Loed neid silmi seal, süvened mustrisse, lülitad ennast muust maailmast välja ja mõte puhkab."

Kaks aastat järjest on võitnud "SuperNoova" noorema kategooria Kristel Kuslapuu oma kootud kollektsioonidega, tuntud on moe- ja toidukunstniku Maru mummulised kudumid. Oma kudumishuvi on meedias kinnitanud Evelin Samuel, Hanna-Liina Võsa ja Anneli Peebo. Kolleegid kiidavad usina kudujana Maria Klenskajat. Heegeldada armastavad Harriet Toompere ja Liisi Koikson.

Marika Korolevile õpetas esimesed silmused selgeks tema ema (kõik Marika nukud kandsid isegi suvisel ajal sooje kampsuneid ja karupükse), ent peenema käsitöö oskus tuli keskkoolist.

Kolmas kudumislaine tabas Marikat ülikoolis

Kolmas kudumislaine tabas naist aga ülikoolis, kus selgus, et pinginaabergi ehk Merle Palmiste peab lugu käsitööst. "Kahekesi kudusime keskmise rea viimases pingis igavamate loengute ajal vast kümmekond kilo lõnga kampsuniteks ära," meenutab Korolev. Käed käisid vaikselt laua all, nii et õppejõud ei saanud arugi, mida tüdrukud tagapingis tegid.

Praegu võtab Korolev vardad kätte peamiselt teatribussis, kui sõit läheb Tallinnast välja. Üks pooleli olev kampsun ootab praegugi bussis järgmist külalisetendust.

Üks armsamaid asju on talle siiani kooliajast pärit puuvillane kampsik, mis sündis mitmekümnest eri mustriga proovilapist, sest neid olnuks kahju niisama kotipõhja vedelema jätta. "Vahel nüüdki, kui nuputan mustrit, võtan selle rõiva ette ja vaatan, millist valida," räägib näitlejanna.

Lõng annab idee

Ideed sünnivad tal enamasti spontaanselt, nähes poes huvitavat lõnga. Siis veeretab ta lõngapalli mitu head minutit, kuni silme ees on selge pilt, mis sellest saab. "Ainult väga aeganõudvaid peenekirjalisi mustreid on tüütu teha," ütleb Korolev, et asi peab kähku valmis saama.

Käbi ei kuku kännust kaugele – tütar Annabel sai nädalapäevad tagasi omakootud käpikute eest koolis hindeks kuue. "Ta kipub oma väikese taskuraha kõik Abakhani poodi viima ja tal on rohkem vardaid ja lõnga kapis kui minul," naerab Korolev.

Lähenevatele jõuludele mõeldes usub naine, et kingiks kootud ese näitab tuhat korda enam hoolimist kui poeriiulilt kiiruga kaasa haaratud asjake.

Hüva nõu saab poestki

Neile, kes hoidsid vardaid viimati käes kooliajal või pole seda kunagi teinud, ütleb Bulak vaid üht – tulge poodi ja küsige julgesti. Kel tekib tahtmine midagi kududa, sel aitavad kaupmehed valida nii sobiva lõnga kui ka vardad.

Sageli juhtub, et keegi tuleb poodi, ajakiri näpus, et tahaks ise pildil olevat eset teha. Näiteks hiljuti oli populaarne Kaubamaja ajakirjas Hooaeg ilmunud Maru sall. "Kudumine ei ole keeruline, isegi Maru kudumid pole keerulised," julgustab Bulak.

Lõngamaailm on tohutult lai, nii et keerulisi mustreid pole vajagi kududa – juba lõngad ise annavad imelise tulemuse. Leidub ka kõikvõimalikke spetsiaallõngu, küll Haapsalu salli, küll allergiavaba beebiteki kudumiseks. Kui aga viltimislõngast kootud müts panna pesumasinasse, ongi viltkübar valmis.

Vardad tuleks valida võimalikult head, et kudumisind tööst välja kukkuvate või vastupidi – mitte libisevate varraste tõttu ei raugeks. Vardaid on nii puidust kui ka metallist ja nende hinnad algavad 22 kroonist. Eksklusiivsete roosipuust varraste eest küsitakse 177 krooni.

"Kui sa juba hakkad kandma omakootud esemeid, ega sa siis varsti enam muud ei tahagi," hoiatab Bulak, kes kannab ka ise enda või kolleegide kätetööd. Üle kõige armastab ta kududa moekaid õlaveste, algajal aga soovitab alustada kätistest.