Pildil on Kemeris asuv Babel Hamam ja tõelise türgi saunaga tutvumiseks tasukski eelistada suurt sauna- ja spaakompleksi. Ka mõnes viietärnihotellis on tõeline hamam, aga enamikus hotellisaunades küürivad pesijapoisid su küll puhtaks, aga õiget mõnu siiski kätte ei saa. Foto: Greta Kaupmees
Ilu ja mood
21. august 2009, 00:00

Türgi saun: küürimise asemel pead vaid külge keerama (6)

Türki sattudes tasuks kindlasti omal nahal proovida, mida kujutab endast vanaaegne antiikepohhi meenutav saun.

Muistsete Rooma termide seintele oli kirjutatud: "Saun, armastus ja rõõm käivad vana eani käsikäes". Türgi saun ehk hamam, mis on üle võtnud Rooma impeeriumi saunatraditsioonid, jätkab sama mõtet.

Ka Türgis on saunakultuur kõrgelt hinnatud. Iga endast lugupidav inimene käib kindlasti kord nädalas puhastusprotsessist läbi. Tõsi küll, praegusajal ei ole enam uhkeid ega priiskavaid paleesid, nagu näiteks Osmanite impeeriumi aegu. Tavalises türgi saunas pole kullatud ja kalliskividega kaunistatud seebikarpe, kristall-lõhnaõlipudeleid ega vääriskividega kaetud hennatopse, pole ka hõbeda ja pärlitega ehitud puitplätusid, mida saunas käies kanda, et marmorpõrandal ei libastuks, ega ka siidiseid rätikuid. Praegu saab käia vanu aegu näinud haaremi ruumides ja vanades hamamihoonetes. Seal ringi kõndides saab vaid mõtiskleda sultanite ohjeldamatuse üle. Kõik need elemendid on olemas ka nüüdishamamis, kuid vähe argisemas lihtsuses. Siidrätiku asemel antakse puuvillane, ehitud plätude asemel plastkäimad.

Aururuumide ja aroomivannidega ravila

Saun ei ole Türgis pelgalt pesemiskoht – see on aururuumide ja aroomivannidega ravila. Sauna populaarsusest antiikajal annavad tunnistust arhitektuurimälestised – hiigeltermid –, kuhu mahtus ühekorraga mitu tuhat inimest. Saunas korraldati pidustusi, pulmaeelseid pidusid ja ristseid ning rituaalseid puhastus-tseremooniaid. Nüüdissaunad on väiksemad ja intiimsemad ning mõeldud vaid stressi maandamiseks. Pesemiseks muidugi ka.

Türgi saun on kõrgete kuplitega kolossaalne kivihoone. Kuplite kaudu pääsevad ruumi valgus ja värske õhk. Luksuslikumad saunad on kui marmorpaleed. Saunas veedetakse mitu tundi.

Suures saunahoones on palju ruume: kuuma ja sooja õhu ruum, kus soojakraade vastavalt 40–50 ja 20 kraadi. Aurusaunas saavutatakse temperatuur kuumutatavate veebasseinidega, millest eraldub õhku sooja ja niiskust, uuemates saunades teeb selle töö muidugi ära tehnika.

Keha värskendamiseks on mitu jahedamat ruumi, kus saab end külma veega üle valada või mullivannis mõnuleda.

Saunas käiguks tuleb aega varuda. Algul tuleb aurukambri hämaruses istuda. Kui oled parasjagu higistanud, ootavad eri temperatuuriga basseinid, mullivannid ja muud veeprotseduurid. Jahutad end ning mõnuled, kuni saabub pesija ja juhatab sind soojale marmoralusele. Seal valab pesija sind sooja veega üle, hõõrub su ihu kareda nuustikuga, koorides mustad naharullid ihult, seejärel katab suure vahukuhilaga ja teeb vahumassaaži. Seejärel uhab taas sooja veega üle.

Kiirustades saunamõnu kogeda ei saa

Kui sul palavusest ja mudimisest pea pööritama hakkab, kastab pesijamees su jalad külma vette ja valab ka pähe külma vett. See tõmbab pildi jälle selgeks. Seejärel kuivatab sind ja annab rätiku ümber ning juhatab jahedasse ruumi lõõgastuma ning türgi kohvi või teed nautima. Sellele järgneb õlimassaaž, nii et liikmed naksuvad ja lihased pehmenevad.

Pärast puhkeruumi diivanil lamades tunned end olevat kui taevas. Türgi saunas tehakse kõik sinu eest ära, ise peab vaid külge pöörama ja lihtsalt mõnulema. Türklastelt tasub seda naudisklemise kunsti õppida. Elu tundub pärast sellist hellitamist kraadi võrra parem ja pingevabam ning ümbrus kaunim ja päev päikeselisem.