Ilu ja mood
25. mai 2005, 00:00

Millal ja kust otsida abi, kui suhe ei laabu? (1)

Nendel, kel on paariline olemas, kuid suhe ei rahulda, oleks mõistlik üheskoos lahendusi otsida, soovitab paariterapeut-seksuaalnõustaja Mare Pruks. Kes omal jõul hakkama ei saa, võiks julgemini otsida professionaalset abi. Teraapiasse on põhjust tulla siis, kui ilmnevad ohu märgid (kriitika, halvustav suhtumine, eneseõigustamine ja lähedusepuudus).

Paariterapeut vaatab suhet kahe inimese vahel – seda, kuidas paarilised ennast lähisuhetes tunnevad. Kas nad on rahul ja tunnevad ennast turvaliselt või on nad pinges ja pettunud, rahulolematud ja vihased. Paariteraapias ei hakata lahendama kellegi nn. personaalküsimust, ka sel juhul mitte, kui üks osapool ongi selle mõttega vastuvõtule tulnud.

Viimastel aastatel on Eestis abielulahutuste arv olnud enneolematult suur. Kui lahutatakse ülepeakaela ja oma probleemidest teadlikuks saamata, korduvad häired uueski suhtes.

Naiste suurim hirm on kartus, et ei veedelda oma meest. Põhjus on enamasti selles, et naised ei meeldi iseendale ega ole oma kehaga rahul. Ühiskonna surve on väga tugev (moes on ju modellimõõtu naised). Kui naine pole intiimsuhtes ise rahul oma kehaga, siis kammitseb see tema seksuaalsust ja võimet olla partneriga lähedases suhtes.

Eesti Pereteraapia Ühing

Paldiski mnt. 52, Tallinn.

Koondab 42 psühholoogipereterapeuti kogu Eestist.

Esimees Harri Küünarpuu (tel. 6 974 561, 56 496 884).

Eesti Pereplaneerimise Liidu Seksuaaltervise Kliinik

Suur-Ameerika 18a II korrus, Tallinn.

Seksuaaltervise kliinikus saab abi seksuaalsuse ja seksuaaltervise mitmesugustes valdkondades. Kliinikus töötavad meestearst, naistearstid, psühholoogid, psühhoterapeudid-seksuaalnõustajad eesotsas Imre Rammuli, Meelis Süti ja Veronika Elmetiga.

Vastuvõtule registreerimine tel. 6 665 123, 51 22 388.

Perekonnastuudio ABX OÜ

Keskuses töötavad psühholoogid Katrin ja Harri Küünarpuu on saanud ettevalmistuse süsteemses psühhoteraapias, mis sobib nii individuaalsete probleemide kui ka abielu ja perekonnaprobleemidega tegelemiseks.

Vastuvõtule registreerimine tel. 56 642 592, 56 496 884.

Psühholoogilise nõustamise kabinet Sigmund

Õie 39, Tallinn.

Nõustajad Merike Sisask, Margit Riit, Ilona Gassmann, Tiina Jõgeda.

Tel. 6 014 636.

Gea ja Arvo Petersell

Kuressaare linna päevakeskuses Tolli 9.

Psühhoterapeutide Gea ja Arvo Peterselli nõustamiskeskus.Mõlemad on psühholoogide-psühhoterapeutidena praktiseerinud 15 aastat, viimasel ajal rohkem keskendunud pere- ja töösuhetest tekkinud stressi analüüsile ja ravile. Tegelevad nii individuaalteraapia, paari- kui ka pereteraapiaga.

Tel. 45 33 995, 56 680 432, 50 42 352.

Psühholoog-pereterapeut Aita Keerberg

Vastuvõtt OÜ Insait.

Pere- ja paarinõustamine võimaldab paremini toime tulla konfliktide lahendamisega, suurendada rahulolu iseenese ja abieluga, ette näha võimalikke kitsaskohti laste kasvatamisel. Parandab mõistmist laste ja vanemate vahel. Nõustamine on soovitatav nii kooseluks valmistumisel, abielu mis tahes perioodidel kui ka seoses lahutamisega.

Tel. 56 453 185.

Psühholoogilise nõustamise keskus Sensus

Pakub nüüdisaegset kliinilise psühholoogia, psühhiaatria, psühhoteraapia ja logopeedia alast diagnostika-, ravi- ning supervisiooniteenust Pärnus, Paides ja Tallinnas.

Erialaspetsialistid. Nõustamiskeskuses töötavad atesteeritud kliinilised psühholoogid ja psühhoterapeudid, psühhiaatrid, koolipsühholoogid ja logopeedid. Kõigil spetsialistidel on väljaõpe tööks nii tervete täiskasvanute, noorukite ja lastega kui ka psüühika- ja käitumishäiretega patsientidega.

Vastuvõtule registreerimine Paides tel. 3 851 887, Pärnus 5 274 703, 7 441 705, Tallinnas 5 137 525, 6 545 163.