Ilu ja mood
22. oktoober 2003, 00:00

«Minia on minu jaoks kui oma tütar.»

«Mingil perioodil jälgisin väga kiivalt, milliste tütarlastega mu poeg suhtleb. Praegu olen väga rahul, et mu pojal on selline kaasa,» nendib näitlejatar Kersti Kreismann.

Kreismann mängib ämma teleseriaalis «Kodu keset linna» ja on nüüd tänu poja Andres Raagi kooselule Tallinna Kaubamaja osakonnajuhataja Viktoria Gurjevale kolmekuuse pisitütre vanaema.

«Ma usun, et sõna ämm on stagnaajast saanud külge negatiivse sildi,» usub Kreismann. «Võib-olla tuleneb see sellest, et tol ajal olid olud kehvemad ja tihti oli nii, et ämm ja minia elasid koos ühes kitsukeses korteris, siis olid ka tülid kerged tekkima,» teoretiseerib ta.

Kersti Kreismann elas nooruses ise samuti ämmaga koos. «Mäletan, et tihti tundusid ka tema kõige heatahtlikumad soovitused minu ruumi sisse-tungimisena.» Praegu ütleb Kreismann, et saab nüüd aru küll, miks tema ämm omal ajal midagi sellelaadset ütles või tegi: «Ämm oli mulle tegelikult suureks toeks.»

Minia on Kreismannile kui tütar, kellega ta lihtsalt hiljem kokku sai. «Tunnen oma poega ning tema elustiili ja tean, et ta leidis hea naise.»

Kuna näitlejatöö nõuab suhtlemist ka nooremate inimestega, ei ole põlvkondade erinevus Kersti Kreismanni jaoks samuti probleemiks. «Ma usun, et oleks Viktorias leidnud hea suhtluskaaslase ka hoolimata sellest, et ta on mu poja naine,» räägib Kreismann.

Probleemid tekivad tavaliselt siis, kui ema ei taha oma võimu käest ära lasta, usub Kreismann. Nende peres seda probleemi pole: noored elavad eraldi ja nende elule Kreismann vahele ei sega. «Vahel tunnen küll veidi nukrust, et ei kuulu noorte jaoks päris esimesse suhtlusringi, aga see ei ole nende süü,» on Kreismann veidi kurb. «Noored vajavad ju omaette olemist.»

Nüüd, kus ka lapselaps majas, loodab Kersti, et suhtlemine poja perega muutub tihedamaks. Värskeid lapsevanemaid Kreismann õpetama ei hakka. «Pigem ma natuke kardan beebit, sest ta on ju veel väga väike, ja imetlen, kui hästi noor ema temaga hakkama saab. Minu mälestused ja kogemused sellest ajast on nii ammused...»

Seriaalis «Kodu keset linna» kehastab Kreismann hoopis vastupidist ämma, kui ta ise on. Kui Kersti Kreismann hoiab noore perega pigem distantsi, siis Heleni ema ei mõtle enne tegutsemist hetkegi. «Pisut hoolimatust ja taktitust on selles naises,» ütleb osatäitja mõtlikult. Seriaali-ämm elab noore pere asjadele hingega kaasa ja tahab kõike oma käe järgi paika panna. «Ta arvab, et tema arusaam asjadest on kui mitte kõige õigem, siis vähemalt õige.»