Ilu ja mood
13. august 2003, 00:00

Meeste menopaus – kas puhas laiskus?

Ameeriklaste uurimuse põhjal pole olemas sellist asja nagu meeste üleminekuaastad. Naiste klimakteeriumiga sarnanevad sümptomid annavad aimu hoopis laiskusest ja ebatervislikest eluviisidest.

Iltalehti andmeil on professor John McKinlay jõudnud järeldusele, et üleminekuaastate sümptomid johtuvad meeste puhul ülekaalust, suitsetamisest ja liigsest alkoholilembusest. 1700 meest uurides selgus, et katsealuste hormoonitase langes stabiilselt umbes protsent aastas. McKinlay arvates ei piisa sellest, rääkimaks samasugusest klimakteeriumist nagu naistel, sest hormoonitaset võivad langetada ka mitmesugused haigused.

Seksuoloog Dan Apter on oma kolleegiga osalt ühel nõul: kui keskealisel mehel kaovad jaks ja tuju, võib põhjust otsida väheses kehalises liikumises ning liigses söömises-napsitamises. Kuid Apter ei pea siiski sõnast «menopaus» tuletatud andropausi müüdiks. «Meeste ja naiste olukord on kardinaalselt erinev, sest naistel väheneb munasarja hormoonieritus võrdlemisi lühikese aja jooksul oluliselt. Meestel samasugust menopausi ei ole, kuid osal meestest langeb testosteroonitase järk-järgult, mis põhjustab mitmesuguseid sümptomeid. See asi käib lihtsalt aeglasemalt kui naistel,» seletab Apter.

Kui naistel algab klimakteerium umbes 51aastaselt, siis meestel ilmuvad sümptomid hiljem ja see aeg on äärmiselt individuaalne. Üleminekuaastate ilminguteks on rasvaprotsendi suurenemine ja lihaste nõrgenemine. Psüühika poolelt toob Apter esile keskendumisraskused, mälu nõrgenemise ja ärrituvuse. Nagu naised, kaebavad mehedki kuumahoogude, väsimuse, öise higistamise ja suguvõime langemise üle. Kui aadamapojad viitsiksid rohkem arsti juures käia, saaks ebameeldivaid sümptomeid leevendada. Enne aga tuleb kontrollida, kas klimakteeriumi asemel ei põeta liigset laiskust. «Kui toiduvaliku muutmine ja kehalise koormuse lisamine ei näi aitavat, tasub pöörduda arsti poole,» ütleb Apter.