Foto: Shutterstock
Sisuturundus
3. aprill 2023, 07:47

Kuidas kevadtööd lihtsamaks teha?

Kevadiste aiatööde aeg on käes!

Talv ei taha küll lõplikult taanduda, ent kevadehõngu ja sooja päikest on tunda isegi läbi lörtsise lume. Kui märts möödus veel kohati kevadeootuses ja talvekülm kippus nii mõnelgi päeval tagasi tulema, siis aprillis on aedniku kiireimad päevad käes! Enne suurt kevadet on vaja talvekahjustused tähelepanelikult üle vaadata ja valmistuda uueks hooajaks.

Aprilli alguses on aedniku tööpõld lai. Et kevadisteks aiatöödeks valmis olla, peaksid igal rohenäpul olema head aiatööriistad, et õu saaks hooldatud ja maa haritud. Vaata lähemalt, kuidas aiatööd aprillis lihtsamaks teha?

Lume alt välja sulanud maa vajab kõigepealt sügisesest prahist puhastamist. Mida sellega aga peale hakata? Kuidas lihtsustavad kevadisi aiatöid oksapurustaja, kompostikast ja trimmer?

Foto: Shutterstock

Aiatehnika aitab kevadtööd mugavamalt ära teha

Igas aias on vaja kärpida puid ja põõsaid. Asendamatuks abiliseks on siin oksapurustaja, tänu millele saab kerge vaevaga lahti suurtest okstest ja lehtedest. Pärast okste tükeldamist tekib masina kogumiskarpi multš, mida saab aias taaskasutada. Multš on hea peenarde kaitsevahend, et sinna ei tekiks tülikaid umbrohututte.

Oksapurustaja on kergesti transporditav, kuna masin on kerge ja selle all on rattad. Oksapurustajaid on kahte sorti – esimene neist on bensiinimootoriga. See on võimsam ja valmis purustama ka väga jämedaid oksi. Elektriline oksapurustaja sobib aga ideaalselt koduaeda.

Foto: Shutterstock

Kuhu panna prügi?

Et prügi aias üle pea ei kasvaks, on oluline valida aeda korralikud prügikonteinerid. Eriti mugavaks teeb prügi käitlemise ratastega konteiner. Kui prügikastid õues silma riivavad, sobib nende varjamiseks spetsiaalne prügikuur või gabioonsein.

Hea on aias kasutada ka vihmaveekogujad ja veepaake, mis aitavad kastmisele kuluvat vett säästa. Väiksem veepaak või kätepesunõu teeb ka aias käte loputamise mugavaks.

Köögi- ja aiajäätmed ei ole tavaline prügi

Palju segadust on tekitanud hiljutised jäätmeseaduse muudatused, mille kohaselt tuleb hiljemalt tänavu 31. detsembriks kõikjal Eestis korraldada biojäätmete tekkekohalt kogumine või alternatiivina tekkekohal kompostimine. See tähendab, et edaspidi tuleb biojäätmed liigiti kokku koguda ja üle anda jäätmevedajale või kompostida kahjurite eest kaitstud kompostris.

Et sinu kompostihunnik nõuetele vastaks, paigalda aeda korralik kompostikast, kus köögi- ja aiajäätmetest valmib taimedele toitev kompostmuld. Leia oma majapidamise jaoks õige: klassikaline puidust kompostikast, moodne plastist komposter või vermikomposter, kus kasulik kraam valmib kompostiusside abiga.

Foto: Shutterstock

Ilus muru on aia krooniks

Hoolsalt pügatud hekk ning niidetud muru on iga aia krooniks. Murutrimmer aitab seal, kuhu niidukiga ligi ei pääse – trimmerdada saab ka puude ja põõsaste alt, tee ja aedade äärest, kust muruniidukiga tavaliselt niitmata jääb. Rohu- ja võsalõikurid saavad aga hakkama märksa suuremate väljakutsetega. Valikust leiab masinaid, mis on nii võimsad, et võivad maha võtta ka väiksemad puud.

Kui plaanis on osta uus trimmer või võsalõikur, pane paika selle eelarve ning otstarve. Valida saab nii bensiinimootori kui elektriliste seadmete hulgast. Elektrilised on lihtsamad ja vaiksemad. Bensiinil töötavad aga võimsamad ning sobilikumad suuremate ja raskemate alade hooldamiseks. Tutvu veebipoe valikuga ning leia endale sobivaim!

Õigete töövahendite abil saab kevadtöödest puhas rõõm!