Foto: Palusalu Aiad
Sisuturundus
21. märts 2023, 14:12

Ilus aed nõuab palju tööd? Kauni aia loomine ei pea olema vaevarikas – uusim aiamood soosib vähem hoolt nõudvaid aedu!

JÄTKUSUUTLIKKUS JA MINIMAALNE INIMMÕJU: tänavused aiatrendid lähtuvad looduslähedusest. Moes on metsik aed

2023. aasta aiatrendid käivad kaasas globaalsete suundadega – jätkusuutlikkus, lihtsus, looduslähedus. Esikohal on kliimamuutustega arvestamine ja praktilisus. Eelistatakse vastupidavamaid taimi, looduslikke ja taaskasutatud materjale ning minimaalset inimmõju – aeda vaadatakse osana suuremast ökosüsteemist. Teisisõnu, moes on metsik aed.

Tänavused aiatrendid on tugevalt mõjutatud eelmiste aastate väljakutsetest: pandeemiast tingitud eraldatus ja välisruumi kasutamine toa pikendusena, rohkem aega iseenda jaoks, kuumalained, hinnatõus ja jätkusuutlikkus, saab lugeda Palusalu Aedade aiablogist

Putukad aeda! Uhkete sillutatud teede ja radade aeg on möödas

Trend, mis aiakujunduses iga aastaga suureneb, on looduslähedus. See ei tähenda ainult looduslike või kohalike liikide kasutamist, vaid looduslähedast lähenemist laiemalt. Jätkusuutlikkuse kontekstis saavad vastastikust kasu taimed, metsik loodus, putukad, linnud ja inimesed.

Erinevate materjalide tugeva hinnatõusu tõttu on hakatud rohkem kasutama taimestatud alasid: uhkete sillutatud teede ja radade aeg on möödas. Aiakujunduse peavooluks on saanud looduslikud, loomulikud ja romantilised istutused. Jälgitakse kuldlõiget, mille kohaselt moodustavad istutusalad kaks kolmandikku aiast ning ülejäänu jääb sillutiste ja muru alla. Kasutatakse erinevaid viise, kuidas tuua aeda „metsikut“ loodust ning meelitada sinna linde ja putukaid.

Järjest enam kasutatakse taimi, mis pole väga populaarsed ega dekoratiivsed, kuid toovad suurt kasu loodusele. Enam ei mõelda ainult mesilaste ja liblikate aeda meelitamisele – oodatud on ka paljud teised kasulikud putukad, kes on abiks tolmeldamisel ja kahjurite hävitamisel. Putukatele luuakse elu- ja peidupaiku ning mõeldakse täpselt läbi, millised taimed pakuvad neile toidulauda. Samuti pööratakse palju tähelepanu taimedele, mis lindudele pesitsuspaiku ja toitu pakuvad.

Foto: Palusalu Aiad

Vähem tööd ja rohkem puhkust: Vali aeda vastupidavad taimed!

Aiakujundajad ja maastikuarhitektid kinnitavad kui ühest suust, et jätkusuutlikkus pole aiakujunduses eales nii olulisel kohal olnud kui nüüd. Kuigi püsikuid on juba aastakümneid populariseeritud, saavad need sel aastal tõsiselt olulise rolli. Taimede valikul pööratakse ülimat tähelepanu kuivusetaluvusele, koosluste toimivusele ja pikaealisusele, taimede värvide ja struktuuride aspektile terve aasta lõikes.

Aeda istututatavad taimed peavad seal pikki aastaid vastu pidama – ühe-aastastel või külmaõrnadel taimedel pole jätkusuutlikkuse mõistes enam aias kohta. Taimekooslustelt oodatakse, et need püsiksid vähemalt terve hooaja, ideaalis ka talvisel ajal, dekoratiivsed – õitsemine peab olema pikaajaline. Enam ei piisa sellest, et aias on ainult juulis ja augustis lopsakas õitemeri.

Olulisel kohal on turba ja loodussõbralike taimekaitsevahendite kasutamine. Ohtralt kasutatakse purustatud ehitustelliseid erinevates istutussubstraatides ja tee-ehituses. Küll aga jäädakse taaskasutuse teemal maitsekuse piiridesse: kasutut kola ei tooda automaatselt aiakujundusse.

Looduslähedase aiakujunduse boonuseks on väiksem igapäevane töömaht. Selleks on muuhulgas tähtsad vastupidavad tööriistad. Aed muutub kohaks, kus aiapidajal on võimalik end maandada ja loodusega siduda. Olulisele kohale on tõusnud aiaosad, kus mediteerida, peidetud sala-aiad ning rahustavad vee-elemendid. Aed on energia ja inspiratsiooni allikas!

Kaasa asjatundjad!

Paraku tehakse uue aia rajamisel sageli ka vigu, mida on hiljem keeruline parandada. Palusalu Aedade aiakujundaja Maria Palusalu selgitab, et selle asemel, et kogu aed radikaalselt ümber kujundada, olemas olevad struktuurid ja mullakihid eemaldada ja uutega asendada, loetakse kliimasäästlikuks tegevuseks aia samm-sammulist ümberkujundamist ja olemasolevate tingimustega arvestamist.

Foto: Palusalu Aiad

Palusalu sõnul näevad nad enda töös tihti, kuidas uute aedade kujundamisel lastakse kruntidelt hea muld ära viia või see alumiste, taimekasvuks ebasobivate kihtidega hooletult läbi segatakse. „Tulemusena kasvab uuele peale toodud mullakihile umbrohuväli või tekib ebasobiv kasvupinnas, mida peab hakkama nii erinevate taimede kui ka muru kasvuks sobivaks muutma.”

Valesti rajatud pinnas võib saada väga paljude probleemide põhjustajaks. „Liigvesi aias, põua ajal kiire kuivamine, taimed kasvavad kiduralt, mädanevad või kuivavad,“ loetleb Palusalu. Ta märgib, et sellisele pinnasele istutatud või külvatud taimed on väga tugevalt inimese hoolitsusest sõltuvad. „Alumistest pinnasekihtidest ei jõua pindmistesse kihtidesse niiskus ning suure saju ajal ei valgu vesi piisavalt kiiresti alumistesse kihtidesse ning voolab näiteks drenaažikraavi, mistõttu jäävad sügavamad kihid kuivaks. Vee-režiim on sellisel krundil halvasti toimiv.“

Kaasates asjatundjad võid kindel olla, et sinu uue aia või peenra taimed sobivad täpselt nendele mulla- ja valgustingimustele, mis aias valitsevad. See aitab hiljem kokku hoida veelgi rohkem aega ja raha – kui taimed on korralikult juurdunud, ei pea nende eest eriliselt hoolitsema ega neid igal aastal välja vahetama. Samuti on sinu aed hooldusvabam, sest umbrohtudele ei jää lihtsalt ruumi! Sinu soovid ja olemasolevad tingimused on ainulaadse, kauni ja funktsionaalse aia aluseks! Sobiva pakkumise koostamiseks võta ühendust siin.

Kasta mõistlikult!

Viimaste aastate pikad põuaperioodid on trendidesse toonud lopsakad taimestatud kruusaaiad koos kuivalembeste ja kastmist mittevajavate taimedega. Loodusele toob väga suurt kasu selliste taimede kasutamine, kes saavad aias hakkama vaid vihma toel ja lisaväetisteta. Dekoratiivsed püsi-istutusalad tuleb kujundada selliselt, et need peale juurdumist kasvuperioodil lisakastmist ei vajaks. Joogiveega aia kastmine on väga olulise veeressursi raiskamine.

Klassikaliste umbrohuvabade ilumurude trend on asendunud looduslähedamaste ja ökoloogilisemate lahendustega. See on väga suur muutus just Suurbritannias, kus ilumurude tähtsus on sajandeid olnud esikohal. Ilumurud vajavad perfektseks väljanägemiseks väga suurt tööd ja hoolt: alustades korrapärasest niitmisest, kastmisest, väetamisest, taimekaitsest ja teistest vajalikest hooldusvõtetest. Need võtted pole sugugi jätkusuutlikud ega loodussõbralikud.

Järjest rohkem kujundatakse selliseid murualasid liigirohketeks ja loodusesõbralikeks lilleaasadeks või tarbemuruks. Moodsaks on muutunud ka suund, kus ilutaimi kasvatatakse koos tarbetaimedega ja tarbeaeda nähakse osana iluaiast. Aed peab olema nüüdsest nii praktiline kui ka ilus.

Foto: Palusalu Aiad

Unistuste aed ei pea jääma unistuseks!

Räpina külje all asuv Palusalu Aed on inglise stiilis iluaed, mille rajamist alustati juba 2004. aastal. Palusalu aeda ilmestavad dekoratiivne köögiviljaaed, varjupeenrad, päikeselise kasvukoha peenrad, kiviktaimla, turbapeenar ja nõmmeaia osa. Aia kujundamisel on kasutatud puid, põõsaid, ronitaimi ja rohkesti pika õitsemisajaga puhmikulisi püsikuid. Iluaias on kokku üle 2000 taksoni taimi – paljude sortidega on esindatud astrid, heleeniumid ja leeklilled, samuti krüsanteemid, männasmailased ja kurerehad. Sibullilledest on aias hulganisti tulpe, nartsisse ja naturaliseeruvaid sibullilli. Aed on kujundatud kõiki nelja aastaaega arvestades: igal aastaajal on midagi vaadata.

Ka sina võid saada endale Palusalu Aia. Vajad täiesti uut kujundust tühjale krundile või hoopis olemasoleva uuendamist või ümberkujundamist? Aitame su aia või aiaosa muuta Inglise stiilis lopsakaks, kauaõitsevaks ja efektseks õitemereks! Saad enda tingimustele sobiva istutuse, mis ka mesilastele ja teistele kasulikele putukatele meelepärane. Hiljem aitame sul aeda ka korras hoida.

Saad omale aia, milles taimed omavahel kokku sobivad ja mis on terve hooaja jooksul efektne. Anna oma soovidest teada ja aitame Su uue aia digitaalselt paberil valmis joonistada kujundada ning rajada!

Kõik kujundus- ja rajamistööd Sinu aias teevad ära eriharidusega ja kirglikult oma tööd armastavad aiakujundajad. Saad alati oma küsimustele professionaalse vastuse, kui Sul peaks see mingil hetkel tekkima.

Foto: Palusalu Aiad

Õpi ekspertidelt!

Aia hoolduseks kulub oluliselt vähem aega ja vaeva, kui tead, milliseid töövõtteid, tööriistu ja kujundusvõtteid kasutada. Õpi ekspertidelt parimaid nippe ja saladusi enda unistuste aia rajamiseks ja hooldamiseks.

Aiatöid võib teha kordades lihtsamini ja suurema rõõmuga, kui sul on selleks olemas sobivad tööriistad! Palusalu Aedade e-poest leiad valiku sellistest tööriistadest, mis on vastupidavad, mugavad kasutada ning mis päriselt töötavad ja lihtsustavad erinevaid aiatöid!

Väga paljusid aia kujundamise, rajamise ja hooldusega seotud teemasid saab õppida nüüd ka veebi vahendusel! Kogu inspiratsiooni oma aia kujundamiseks või küsi ekspertidelt nõu kuidas midagi oma aias muuta. Tule tutvu Palusalu Aedade koolitusportaalis saadaval olevate veebikoolituste ja programmidega.

Eesti aiapidajatele on kokku pandud ka põhjalik aiateemasid koondav liikmelisus Unistuste Aia klubi, kus igaüks saab end omas tempos aiateemadel täiendada ning soovi korral aiaekspertidelt personaalset nõu küsida. Lisaks on kõigile aiahuvilistele loodud koolitusportaal erinevate veebikoolitustega, kus igaüks saab endale sobival ajal ja kohas aianduskoolitusi läbida.

Kui oled unistanud ilusast aiast või soovid oma olemasolevat aeda ajakohastada, on just nüüd õige aeg peale hakata! Oma ilusa aiaga aitad lisaks kaasa Eestimaa aedade kaunimaks muutmisele ja kasulikele putukatele toidulaua loomisele.