Foto: Envato Elements
Sisuturundus
20. märts 2023, 10:25

PIINAV PÕIEPÕLETIK: kuidas sellest hoiduda ja millest saaks abi?

Põiepõletik ehk tsüstiit on naistel väga sageli esinev infektsioon, millega kaasnevad äärmiselt ebameeldivad sümptomid: sagenenud urineerimine, valu alakõhus ja põletav ärritus urineerimisel. Tsüstiidi üheks häirivaks omaduseks on üha uuesti korduda, mille tõttu on naisi, kes põevad põiepõletikku mitu korda aastas. Kuidas põiepõletikku ära tunda ja kuidas sellest jagu saada?

Kuidas aru saada, et sul on tekkinud põiepõletik?

Enamasti avalduvad tsüstiidi esimesed sümptomid hommikuti pärast ärkamist. Põiepõletiku esimene ilming on sagedane tung urineerida. Soov tualetti minna võib ilmneda nii päeval kui öösel, mõnedel juhtudel suisa vähem kui tunniajaste vahedega. Mõnikord kaasneb haigusega uriinipidamatus või tahtele allumatu spontaanne urineerimine. Lisaks sagenenud urineerimisele on tsüstiidi sümptomiteks ärritus ja põletustunne urineerimisel, põie mittetäieliku tühjenemise tunne, uriini ebameeldiv lõhn ja kubemepiirkonna valu, mis võib kiirguda alaselga. Harvem, raskematel juhtudel võivad esineda ka veri uriinis ja kõrge palavik, mille puhul tuleks kindlasti pöörduda arsti poole.

Miks põiepõletik tekib?

Põiepõletiku tekitajateks on mikroorganismid – bakterid, viirused või seened. 95 protsendil tsüstiidi juhtudest on põhjuseks soolebakteri Escherichia coli infektsioon. Põiepõletiku tekkimist soodustavad külmetumine, ebapiisav vedeliku tarbimine ja tualettimineku regulaarne edasilükkamine, mille tõttu uriin jääb liiga pikaks ajaks põide.

Põiepõletikku põhjuseks võib olla ka kaitseta vahekord või seksuaalpartnerite sagedased vahetused. Meditsiinis on käibel ka selline termin nagu „mesinädalate tsüstiit“. Raseduse ajal võib põiepõletiku tekkimist soodustada kasvava loote surve põiele, mille tõttu koguneb põide jääkuriin.

Kuidas põiepõletikust hoiduda?

· Väldi külmetamist, hoia jalad ja alakeha soojas, riietu ilmale vastavalt

· Toitu mitmekülgselt, joo piisavalt vett (1,5...2 liitrit päevas)

· Väldi liigset suhkrut, soola ja vürtse

· Hoolitse puhtuse ja intiimhügieeni eest

· Vajaduse tekkimisel ära lükka tualettiminekut edasi

Tõhusad looduslikud vahendid põiepõletiku vastu

Põiepõletikku tekitavad kolibakterid kinnituvad põie limaskestadele karvataoliste jätkete abil. Neid jätkeid on kahte tüüpi: tüüp 1 (mannoositundlikud) ja tüüp P (mannoosiresistentsed).

Ainukesed looduslikud ained, mis takistavad haigust tekitava bakteri kinnitumist põie seinale, on D-mannoos ja jõhvikates sisalduvad proantotsüanidiinid (PAC). D-mannoos ja PAC blokeerivad Escherichia coli mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu ei saa bakterid limaskestale kinnituda ja laiali levida. Patogeensed mikroobid uhutakse uriinivooluga põiest välja ning seeläbi hoitakse ära põiepõletiku süvenemine.

Efektiivsed tooted apteegist – Soluro Duo ja Soluro Akut

Soluro Duo sisaldab D-mannoosi ja kõrge PAC kontsentratsiooniga jõhvikaekstrakti. Soluro Duo toimel blokeeritakse põiepõletikku põhjustavate bakterite mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu bakterid ei saa limaskestadele kinnituda ning viiakse uriiniga kehast välja. Soluro Duo on tunduvalt efektiivsem kui teised vahendid, mis sisaldavad ainult jõhvikaekstrakti. Soluro Duo on mõeldud nii põiepõletiku ennetamiseks kui ka kasutamiseks põiepõletiku ajal. Soluro Duo leevendab kindlalt tsüstiidi sümptomeid ning seda võivad kasutada nii täiskasvanud kui ka lapsed.

Soluro Akut on kõige võimsam looduslik põiepõletike vastane vahend. Soluro Akut on lahustuv pulber, mis sisaldab maksimaalse koguse D-mannoosi ja kontsentreeritud proantotsüanidiine. Lisaks sellele sisaldab Soluro Akut ka C-vitamiini ning aminohappeid, mis toetavad ja tugevdavad põiepõletiku-vastast mõju ning aitavad ära hoida tsüstiidi kordumist. Soluro Akut on mõeldud kasutamiseks ägeda põiepõletiku korral.

Soluro Duo ja Soluro Akut on saadaval apteekides ja www.kbmapteek.ee.