ALATI ÜHES PAADIS: „Kui meid kiusati, panime ikka seljad kokku – oleme alati teineteist kaitsnud ja toetanud,“ räägib Riina (paremal). Tiina kinnitusel nad minevikus elada ei taha ja mõlema pilk on suunatud tulevikku.

Foto: Sten Semjonov
Inimesed
4. märts 2023, 06:00

NAGU KAKS TILKA VETT: ühes ja samas salongis juuksuritena töötavatel kaksikõdedel Tiina ja Riina Vaheril kliendid vahet ei tee!

Kaksikõed Tiina ja Riina Vaher peavad sama ametit ja töötavad ühes salongis. Kahe peale on neil juuksuristaaži kokku 50 aastat.

Merepärli salongis undavad föönid. Silmad näevad – neid on kaks, aga oleks justkui üks. Ühtemoodi huulepulk, juuksevärv ja küünelakk. Samasugused pluus ja püksid. Juuksed seatud ühtviisi ja käehoiak samamoodi. „Riina ahvib minu järgi,“ lausub vanem sõsar Tiina muiates. Tema on maailmas elanud 25 minutit nooremast enam, aga kaunitarid oma vanust ei reeda. „Oleme tiigriaasta Lõvid,“ nendib Riina.

Foto: Sten Semjonov

Üks unistus sai kahele

Õed olid kooliajal murelapsed. Õpetajad ütlesid ikka, et Vaherite kaks vanemat venda on tublid, aga mis küll tüdrukutest saab. Tiina teadis juba esimeses klassis, et tahab saada juuksuriks. „See oli minu unistus,“ ütleb ta. Isegi plaani mõtles välja – Avinurmest Tartusse juuksurikooli ja Rakverre tööle. Riina otsustas aga õppida pealinnas kondiitriks.

Tollal oli Tiina blond ja Riina brünett. „Olime nagu must ja valge koer,“ nendib Riina. Ühest puust piigasid võis juuksevärvi järgi eristada, aga mõlemad otsustasid visata väikese vimka ja nii suundus Riina asemel sisseastumiskatsetele Tiina. Ta oli selleks ajaks juuksurikooli juba lõpetanud ja komisjon ütles vale-Riinale, et kahte juuksurit pole perre vaja. Aasta pärast õnnestus tal sisse saada. Elu nügis Tiina tööle Rakverre ja Riina tosinaks aastaks Tallinnasse. „Meil oli oma elutee, mis tõi meid uuesti kokku,“ lausub Riina.

Hingelt juuksurid

„See on saatus, usume sellesse,“ sõnab Tiina. Kui Rakvere piiri peal hakati ehitama Vaala keskust, helistas vanem nooremale ja rääkis võimalusest avada juuksurisalong. „Otsustasime ära teha. Juuksed ei kasva ainult Tallinnas, vaid ka mujal,“ sõnab Riina.

„Üksi me silma ei jää, kahekesi küll.“Tiina

Merepärli salong tähistas 15. sünnipäeva, aga kui neli aastat tagasi naaberruumid tühjaks jäid, avasid nad sealsamas äärelinna kaubanduskeskuses ka Merelõvi meestejuuksuri. „Kes ei riski, see šampanjat ei joo. Tahame maksimumi pakkuda,“ kõlab kui ühest suust. Naised võtsid kampa ka vennapoeg Mikk Saarela, kes kääre pole küll veel kätte võtnud, aga juhib Rakvere kesklinnas salongi Nero’s Barber. „Mikk võttis endale koera Nero ja ruume vaatama minnes küsiti, kas ta lähedal asuva Vaala keskuse kaksikute konkurentsi ei karda?“ Õed naeratavad. Rivaale kolmikus ei ole, toimetatakse üks kõigi ja kõik ühe eest. „Tiina on juhataja. Vanem on vanem, aga ainult tema arvamus ei loe,“ ütleb noorem.

Sõsarate sõnul on nad juuksurid eelmisest sajandist, keda paeluvad väljakutsed, ja üheskoos soovitakse alati endast parim anda. Üks erinevus on neil siiski – Riina on nii naiste- kui ka meestejuuksur, Tiina teeb soenguid ainult naistele. „Üksi me silma ei jää, kahekesi küll. Kui oled tubli, tuleb ühel erialal töötamine kaksikutele kasuks. Kui mitte, kaevad endale ise auku. Meile on kasuks tulnud,“ sõnab Tiina. Riinale meenub seepeale lugu, kuidas nende kunagine klassivend ütles, et nad on 360 kraadi muutunud. „Olime inetud pardipojad, aga leidsime oma eriala ja see teeb meid õnnelikuks. Teeme seda, mida armastame. Oleme tööga abielus ja laulatatud siia salongi,“ lausub noorem. Ja lisab: „Kuulame südant ja pole oma otsuseid kahetsenud.“

Sassi ajamise lood

Igaüks, kes naisi näeb, saab aru, et sarnasust on neile palju antud. Kulub minuteid, et näo põhjal taibata, kumb on kumb. Kui aga silmad kinni panna, eksitab sarnane hääletoon algusesse tagasi. Kas see ei häiri, et vaatad teist kui peegelpilti – ego või isiksus ei saa riivatud? „Oleme sellega harjunud,“ ütlevad nad koos. Kunagi käis see närvidele, et nimede asemel hüüti neid kaksikuteks, aga nüüd nauditakse oma erilisust. „Olime ükskord baaris ja kaksikutele saadeti šampanja. Pärast seda asjad pöördusid,“ sõnab Tiina muiates.

Õed pole äratundmist ka lihtsaks teinud. Riina räägib, kuidas ta juuksuriõpingute ajal kaheks kuuks Soome läks ja tagasi tulles oli blond Tiina end brünetiks värvinud. „Ta ei küsinud ka minu käest. Siis oli küll kaks Riinat.“ Hiljutisel reisil otsustas Riina end blondeerida ja natukese aja pärast oli ka Tiina sama tooni.

Segamini aetakse neid kaunikesti palju. Kord sõitis Riina bussiga Avinurmest Rakverre ja bussis olid Tiina kliendid. Jutustati maast ja ilmast, aga teistel polnud aimugi, et Tiina on hoopis Riina. „Riina rääkis kõik minu jutud nendega ära ja nad ei saanud midagi aru. Bussist maha minnes ütles, et oleme kaksikud,“ räägib Tiina.

„Juuksed ei kasva ainult Tallinnas, vaid ka mujal.“Riina

Mõlema sõnul on neil kõige rohkem sekeldusi olnud lennujaamades. On juhtunud ka nii, et ühe foto on teise passis või autojuhilubadel.

„Mäletad,“ pöördub Tiina õe poole. Kümme aastat tagasi põrutas Riina Soome maasikaid korjama ja pani ühe meeskliendi õele kirja. „Mängisin Riinat. Järgmine kord rääkisime talle tõde ja tema lihtsalt ei suutnud uskuda. Kõiki me ei saa petta, nad tunnevad meid olekust ja maneerist ära,“ sõnab Tiina.

REETLIKUD KÕRVARÕNGAD: „Vaatan, et tal on seljas teised rõivad, aga ta läheb ja vahetab ära ning paneb minuga ühesugused,“ ütleb Tiina. Riina lisab: „Kui ühele meeldib, siis ka teisele. «Ostame asja ja teine jääb poodi. Ei, me ostame kaks sama.“ Sel päeval aitasid aga õdesid eristada kõrvarõngad – Tiina kandis rohelisi, Riina siniseid.

Foto: Sten Semjonov

Sarnased või erinevad?

Õdedel on üks maitse – piima ei joo kumbki ja toit võiks olla vürtsikas. „Meile mõlemale meeldib hea söök ja jook. Delikatess on maal puupliidil küpsetatud soolaliha. See on väga hea,“ räägib Riina. Erinevuse vastus tuleb tal kiiresti. „Mul on üks elukutse rohkem – kondiiter.“

Nad on otsekohesed, sihikindlad ja sirgjoonelised. „Oleme leebem kui Kuu ja ägedam kui päike,“ sõnab noorem.

Töökaaslased näevad aga, et vanem on elavam, kuid tasakaalukam. Noorem seevastu vaiksem, kuid tahab ideid kohe ellu viia. „Meil on nii, et kui üks räägib, hoiab teine suu kinni ja kuulab. Kord on majas,“ lausub Tiina. Ükskord ütleb üks, siis teine. Järgmine kord juhtub nii, et üks hakkab rääkima ja teine lõpetab sama lauset. „On olnud ka nii, et kui üks mõtleb, ütleb teine juba selle välja,“ sõnab Riina.

Teineteist peegeldatakse ja küsitakse nõuandeid, arvestatakse soovitustega ja vajadusel tehakse kompromisse. „Kaks pead on ikka kaks pead. Püüame leida parima lahenduse, sest tahame klientidele pakkuda head kogemust ja emotsiooni,“ ütleb Tiina.

Kaksikud tööd ei karda, kolleegide sõnul on see müstika, kui palju suudavad usinad õed korda saata. „Ühed virgad ja ühed laisad, aga meile meeldib inimesi ilusaks teha,“ ütleb Riina.

JOONISTATUD KAKSIKUD: Tiina ja Riina salongi töötaja räägib, kuidas ta on õdedel kümme aastat vahet teinud silmade ja näo laiuse järgi. „Nad näevad nii sarnased välja, et külje pealt vaadates võin pöörduda vale inimese poole. Nüüd olen hakanud neid sassi ajama.“

Foto: Sten Semjonov

Kõike on kaks või siis üks

Riina ja Tiina elavad koos ning neile pakuvad seltsi kassid Sheba ja Prints. Austajaid iludustel jagub, aga õed ütlevad vaid, et neile on silma teinud sama mees, aga armuda ühte mehesse pole nende moodi. „Kui ühele ei sobi, siis ei sobi teisele ka,“ nendib Riina.

Õdedel on sünnipäev augustis ja see fakt neid ei häiri, et ühesugustena saavad nad kingituseks samasuguseid asju. „Peod on meil alati toredad – väikesest saab suur.“

Reisida armastavad mõlemad südamest ja ikka kahekesi. Kas see tülikas ei ole? „Mõni mees on tüütum,“ kostab Riina seepeale ja Tiina nõustub. Neile meenuvad korrad, kui reisile mind eraldi ... „Siis läks kõik lörri,“ ütlevad nad koos. „Teame ja tunneme teineteist,“ ütleb Tiina. „Astume võõraga erinevat, aga koos ühte jalga.“