Sisuturundus
1. märts 2023, 13:01

Kauniks tänu ilusüstidele! Dr Isabella Heido vastab ausalt kõige sagedasematele ilusüste puudutavatele küsimustele

Ilusüstide teema on inimeste jaoks ikka ja jälle intrigeeriv. Et teemasse selgust tuua, vastab Clinica arst dr Isabella Heido kõige sagedasematele küsimustele.

Erinevad „ilusüstid“ koguvad üha enam populaarsust ja neist üheks tuntuimaks on botuliintoksiinisüstid ehk rahvakeeles botox. Kuidas botuliintoksiinisüstid toimivad ning mis on nende peamine eesmärk?

Botuliintoksiin (BT) on oma olemuselt närvi ja lihasevahelist signaaliülekannet pärssiv valk – ehk lihtsalt öeldes takistab see lihaskontraktsiooni. Kuna BT toimel on ajutiselt võimalik pärssida ka nende lihaste aktiivsust, mis on peamiseks põhjuseks miimiliste kortsude tekkel, on BT süstid tänapäeval üheks laialdasemalt kasutatavaks mini-invasiivseks esteetiliseks protseduuriks.

Kes ja millises vanuses võiksid BT süstide tegemist kaaluma hakata ning kes võiksid veel kindlasti oodata?

Nagu iga meditsiinilise protseduuri puhul, on see väga individuaalne. Reegel on see, et enne täisealiseks saamiseks me kedagi botuliiniga ei süsti. Enamasti ilmnevad esimesed nii-öelda enda silma riivavad miimilised kortsud 20ndate keskpaiga ja 30nda eluaasta vahel. Aastate jooksul need kortsud süvenevad, kuid botuliintoksiiniga varajaselt antud piirkonna lihastegevust pärssides on nende süvenemist väga edukalt võimalik edasi lükata.

Mis on kõige sagedamini BT-ga süstitavad piirkonnad?

Otsmiku horisontaalkortsud, kulmudevaheline piirkond ehk nii-öelda kurjusekorts ja silmaümbruse kortsud ehk rahvakeeli kanavarbad on peamisteks, millega esmane patsient enamasti pöördub. Konsultatsiooni ajal hinnatakse patisendi nägu tervikuna ja leitakse tema jaoks parim ravilahendus.

Lisaks on eriti suvehooaja lähenedes populaarseks ka kaenlaalused BT süstid, mis väga efektiivselt pärsivad liighigistamist.

Kuidas protseduur ise välja näeb, kaua aega võtab ja mis sellele eelneb?

Protseduur võtab aega umbes15minutit. Esmasel visiidil eelneb sellele põhjalik konsultatsioon, mistõttu broneerime esmasele patsiendile 30 minuti kuni tunni pikkuse aja.

Nahadesinfektsioonile järgnevad väiksed vähevalulikud süsted eelnevalt markeeritud või patsiendile seletatud piirkondades. Lokaalset tuimestust BT süstid ei vaja, kuna BT on ise vähem valulik kui lokaalanesteetikum.

Millised on enimlevinud müüdid/arvamused, mida olete pidanud ikka ja jälle seoses ilusüstidega kummutama?

Esiteks, botuliintoksiini süstid EI OLE täitesüstid. Neid kahte kiputakse ikka omavahel segamini ajama. Botuliintoksiinil puudub volüümi lisav toime ehk sageli kardetud „ülesüstitud nägu” sellega tekitada pole võimalik.

Botuliintoksiinisüstidega kord alustades ei saa enam neid ära jätta, kuna siis kortsud süvenevad – ka see ei vasta tõele. Pigem soovitakse protseduuri korrata, kuna patsientidele meeldib BT efekt. Sageli piisab vaid paarist protseduurist ning juba märkab patsient, et miimiliste lihaste aktiivsus süstitud piirkondades on madalam ka pärast BT mõju kadumist – kuna lihased harjuvad vähem aktiveeruma. 

Kuid mis on oma olemuselt täitesüstid ehk fillerid? Ning mis on nende suurim erinevus võrreldes BT süstidega?

Täitesüstid on teiseks enimnõutavaks mini-invasiivseks esteetiliseks protseduuriks. Nende eesmärgiks on lisada volüümi piirkondadesse, mis on vananedes oma loomuliku lopsakust kaotanud või korrigeerida nii-öelda volüümipuudusest tingitud iluvigasid. Kui botuliintoksiini efekt tuleneb selgelt vaid lihasaktiivsuse pärssimisest, siis fillerite toime on tingitud konkreetselt nende mahtulisavast ehk täitvast efektist. Kui tänapäeval on võimalik täiteainetega volüümi lisada ning siluda suuremal või vähemal määral miimilisi kortse üle kogu näo, on enimnõutud protseduuriks endiseks täitesüstid huultesse. Iluideaalid ja patisentide ootused on aga nihkunud ületäidetud pardihuultest oluliselt loomulikuma tulemuse suunas ning kaasaegsete preparaatidega on võimalik saavutada väga kauneid tulemusi. Täiteainete kasutamisel on ka arstil oluliselt suurem mänguruum, milliste omadustega preparaati ja mis annuses kasutada – sõltuvalt sellest, kas patsient soovib vaid huulte niisutamist, tagasihoidlikku, kuid veidi lopsakmat huult või oluliselt volüümikamat tulemust. Plaan pannakse paika eelneva konsultatsiooni käigus.

Kui kaua kestab botuliintoksiinisüstide mõju? Kui individuaalne see on ja millest oleneb?

BT mõju kestab enamasti kolm kuni kuus kuud ning sõltub nii patsiendi ainevahetuse eripärast kui ka süstitavast piirkonnast (mida aktiivsemalt patsient varasemalt on antud piirkonna lihaseid kasutanud, seda kiiremini efekt enamasti möödub). Toime saabub 24-48 tunni jooksul ja kõige tugevam on efekt enamasti esimesed kaks nädalat kuni kaks kuud. 

Ühtpidi on ajutine toime BT puhul üks parimaid omadusi – kui tulemus on patsiendi jaoks liiga tugev või võõras, siis võib kindel olla, et endine olukord taastub peagi. Samas on see rahulolevate patisentide jaoks jällegi miinus, sest protseduuri tuleb tulemuse säilitamiseks ikka ja jälle kordama.

Siiski leidub üldpopulatsioonis ka inimesi (~4%), kelle puhul botuliintoksiin geneetiliste eripärade tõttu ei toimigi. Kahjuks pole eelnevalt võimalik seda hinnata, kuid see selgub enamasti siis, kui efekt puudub ka peale BT annuse suurendamist või preparaadi (brändi) vahetust.

Teame, et mitmed iluprotseduurid nõuavad mõneajalist taastumist. Kuidas on botuliintoksiinisüstidega? Millega peaks klient protseduuri järgselt arvestama?

Peale protseduuri võib patsient kohe tööle naasta, mistõttu on BT süste nimetatud ka nii-öelda lõunapausiprotseduuriks. Harva jäävad süstekohtadesse väiksed hematoomid, mida õnnestub vajadusel meigiga väga edukalt varjata. Esimese 24 tunni jooksul ei ole soovitatav intensiivne füüsiline treening, saunatamine ja süstitud piirkonna masseerimine – et vältida toksiini migreerumist teistesse miimilistesse lihastesse.

Millised on botuliintoksiinisüstide vastunäidustused ehk kas on kedagi, kellele te seda protseduuri ei soovita?

Peamisteks vastunäidustuseks on rasedus, imetamine ja neuromuskulaarsed haigused . Samuti tuleb protseduur edasi lükata, kui süstitavad piirkonnas on äge nahainfektsioon, aktiivne herpes.

BT süstid on võrdlemisi ohutud, kui neid teostab vastava väljaõppe läbinud ja inimese anatoomiat hästi tundev arst. Süstide populaarsus tuleneb peamiselt sellest, et BT tõepoolest toimib ja on hästi kättesaadav ka väga kiire elutempoga inimestele, kes ei saa endale lubada töölt eemalolekuaega. Lisaks eelnevalt mainitud piirkondadele on BT-ga võimalik lõõgastada ka teisi miimilisi lihaseid, näiteks tõsta allavajunud suunurki, leevendada „igemenaeratust” ja hammaste krigistamist ning palju muud – ehk näidustusi on tegelikult väga palju. Spetsialistivalik on enamasti määravaks – kas saate selle protseduuri, mida soovite või ka tulemuse, mida tegelikult ihkate.

Tule ilusüste tegema Tartusse Clinica kliinikusse, kus arst Dr Isabella Heido aitab valida just sinule sobiva ilusüsti ja doosi. Broneeri aeg Clinica kodulehel.