TEMA KÕRGEAUSUS: Faraḩ elab Ameerika Ühendriikides ja püüab unustada kibedat minevikku. „Elan olevikus ja loodan alati helgemat tulevikku. See on minu sõnum kõigile kaasmaalastele.“ Sidet kodumaaga pole naine kaotanud.

Foto: Vida Press
Inimesed
23. jaanuar 2023, 06:07

TAPA OMA ABIKAASA, SIIS PÄÄSED KOJU: Iraani viimane valitsejanna Faraḩ Pahlavī pidi silmitsi seisma erakordse julmusega

Sel esmaspäeval möödus 44 aastat päevast, mil surmahirmus Iraani valitseja šahh Moḩammad Reẕā Pahlavī lahkus abikaasa Faraḩi ja lastega jäädavalt kodumaalt.

Paljud peavad Faraḩ Pahlavīt (84) vaba Iraani sümboliks, teda nimetatakse suisa idamaade Jackie Kennedyks. Samas kohtab veendumusi, et naine kehastab šahhirežiimi kõige jõledamaid ja liiderlikumaid jooni. Milline loomus peitub tegelikult selle erakordse naise taga, kes elas üle revolutsiooni ja mattis abikaasa ning kaks last?

Aegu tagasi seisis Teherani lähistel Iraani viimase keisrinna Faraḩi uhke monument. „Seda pronksist kolme meetri kõrgust mälestussammast üritati 1979. aasta revolutsiooni ajal tükkideks lõhkuda, kuid tulutult. Pärast suuri pingutusi anti lõpuks alla ja see lükati lihtsalt järve. Igatahes meeldib mulle mõelda, et ühel päeval ehk ilmun ma taas pinnale ...“ on naine öelnud.

Edasi lugemiseks: