MUUSIKA KÜTKEIS: „Muusika toetab meid ja teeb rahulikumaks, õnnelikumaks, energeetilisemaks,“ teab Veronika, kes kogeb seda nii koorijuhi kui ka teaduri ametis.

Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
19. jaanuar 2023, 06:07

UUES AMETIS! Dirigendipuldist tuttav Veronika Portsmuth asus tööle muuseumi: „Teaduritöö on täis üllatusi ja avastamist.“

Kuni möödunud sügiseni polnud laulukaare alt dirigendipuldist tuttav Veronika Portsmuth kunagi üheksast viieni tööl käinud. Nüüd naudib ta seda rütmi särasilmil Eesti ajaloomuuseumi teadur-kuraatori ametis.

Müürivahe kitsa tänava lõpus paistab teatri- ja muusikamuuseum. Uks käib raskelt, aga Veronika (42) on avamisnõksu selgeks saanud. Selles Eesti ajaloomuuseumi filiaalis on ta muusikavaldkonna teadur-kuraatorina töötanud pool aastat ning vanalinnas ja Maarjamäel asuvate hoonete vahel pendeldades teada saanud, milliseid aardeid need peidavad.

„Mis on kogus minu enda kohta? Mitte liiga palju. Mõned fotod, aga tegin ettepaneku kogusse võtta laulupeol kantud kleite ja selle auks valminud salli,“ räägib ta. Nii võivad dirigendi uhkest kollektsioonist muuseumisse jõuda tuntud moeloojate Reet Ausi ja Eve Hansoni disainitud rõivad ja valge kleit. Veronika oli esimene naisdirigent, kes pärast Miina Härmat end laulupeol taas heledasse rüütas.

Veronika töös on palju üllatusi ja avastamist ning seda ajaloo osa ta otsibki.

Edasi lugemiseks: