Urve PihlakFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
19. jaanuar 2023, 14:00

SAJA-AASTANE TONDI KOOL. Muusikaõpetaja Urve Pihlak: „Erivajadustega lapsi tuleb aina juurde. Me ei suuda kõiki soovijaid vastu võtta.“ (1)

„Esimene elamus oli päris hirmutav,“ meenutab Tallinna Tondi kooli muusikaõpetajana töötav Urve Pihlak esimesi päevi tänavu sajandat sünnipäeva tähistavas erivajadustega laste õppeasutuses.

Lõpetanud konservatooriumi koorimuusika ja muusikapedagoogi diplomiga, sai haapsallasest Urvest (70) Tallinna pedagoogilise kooli vast avatud muusikaosakonna õpetaja. 27 aastat hiljem ehk 2004. aastal „pisipeda“ allüksus suleti ning Urve kaalus, mida edasi teha. Tuttava soovitusel pakkus ta end Tondi eriinternaatkooli nime all tegutsenud erivajadustega laste õppeasutusse. Täna kannab sama kool Tallinna Tondi kooli nime.

„Esimene elamus oli päris hirmutav,“ tunnistab Urve. Oli ta ju varem koolitanud lasteaia ja põhikooli muusikaõpetajaid rahulikus ning turvalises keskkonnas. Kõige rohkem hirmutas, et ta ei suuda tabada, kuidas lastega kontakti saada. Osa õpilastest olid kõnetud või autistlikud. „Aga kui palju on elu õpetanud! Peagi saab mul siin 20 aastat täis ja nüüd tean, et erivajadustega laste õpetamisel pole suurt tähtsust, kui hästi ma pilli mängida või laulda oskan. Põhiline on leida õpilastega ühisosa.“

Edasi lugemiseks: