Pesemata nõud.

Foto: Marianne Loorents
Lugejakiri
5. jaanuar 2023, 22:59

Lugejakiri | Peokülaline: „Vaatepilt taldrikul olevatest tükkidest ajas mind iiveldama!“ (4)

Pärast aastavahetust sugulasele külla läinud naine koges midagi, mis ajas ta suisa iiveldama.

Irja käis mõned päevad pärast aastavahetust oma sugulastel külas. „Tavaline istumine, kus laual salatit, liha ja torti. Soovisime alanud aastaks head, aga võtsime kokku ka möödunud aasta. Meid tuli sel korral kokku kaksteist. Nagu suisa sümboolne arv,“ kirjutab naine.

Edasi lugemiseks:

„Liha ja kartul oli söödud, kui pererahvas taldrikud eest viis ja puhtad asemele tõi. Tõstsin salatit ja asusin sööma. Järsku märkan, et mingid imelikud tükid. Nagu riidest oleks suisa,“ meenutab Irja. „Vaatepilt taldrikul olevatest tükkidest ajas mind iiveldama! Ka praegu meenutades ajab kohe üles,“ täpsustab ta.

Otsekohene naine põrutas üle laua kõigile, et tema taldrikul midagi kahtlast. „Siis perenaine uuris ja avastas, et ju on pestud ja kuivatatud taldrikule jäänud köögirätikust mingid ebemed. Ja ei teinud väga teist nägu selle asja suhtes. Pakkus uut taldrikut mulle. Ütleme siis ära, et ka järgmine taldrik oli samasugune. Ma võtsin ja pesin omale ise taldriku puhtaks. Ja edasi toimisin kõigi oma nõudega nii. Märkasin, et teised ka lükkasid näpuga taldrikult enne toidu tõstmist ebemeid eemale. Aga teised ei julgenud väga kööki trügida ja ise neid veega üle ka lasta. Mind ei sellest häirida ei lasknud, sest tükid toidu sees olid palju hullem variant, kui solvunud pererahvas. Oleme sugulased ja peaks saama ausalt ja otse rääkida. Mina küll ei tunne, et oleks halvasti teinud, et nii otsekoheselt ütlesin ja käitusin. Perenaise nägu venis küll pikaks, aga küll ta mõistab ja unustab,“ loodab naine, et suhted sugulastega seetõttu sassi ei lähe.

„Kuigi lauas mulle naaber pärast ka ütles, et mis ma häälekalt seda arutama asusin, et nüüd pererahval piinlik, et järgmine aasta jäetakse pidu veel ära nii. See oli meil vanaema poolt üks sugulane, kes ise ka eakam. Eks tema harjunud vaikselt asju ajama ja oma arvamust ehk pigem endale hoidma,“ arvab Irja.

Ka enne lahkumist tegi Irja enda sõnul pererahvale lahke soovituse. „Soovitasin pererahvale, et muretsegu nõudepesumasin või pangu lihtsalt restile kuivama. Käterätikud on küll eelmisest sajandist ega sobi enam selleks tööks,“ leiab Irja.