Ilu ja mood
11. detsember 2022, 18:01

GALERII | Disainisõbrad käisid MoeKunstiKino kuninglikul avaseansil

MoeKunstiKino toob suurele ekraanile dokumentaalid tõelistest ikoonidest, seal hulgas printsess Dianast, kelle surmast möödus tänavu 25 aastat. Kuna 2022 on Dianast veelgi ikoonilisema Kuninganna Elisabeth II lahkumisaasta, siis oligi festivali privaatse avaürituse filmiks verivärske dokumentaal monarhist tehtud kuulsate portreefotode valmimisest.

Kinos „Sõprus“ toimunud privaatsel avaseansil käinud kodumaised disainerid ja moehuvilised olid dokumentaalfilmist „Kuinganna portree“ tõeliselt vaimustuses, kuna südamlikus filmis avati Briti monarhist tehtud ametlike portreefotode sünnilugusid ning läbi selle ka kuningannat ennast, kes kunagi meediale intervjuusid ei andnud. „Küll aga saab filmis piiluda nn kulisside taha ja kuulda, kuidas erinevad fotograafid temast tõeliselt unikaalseid, erilisi ja erakordseid fotosid tegid. Üks fotograaf näiteks nendib, et kuninganna ei naeratanud fotol siis, kui fotograaf seda palus, vaid siis, kui ta ise seda tahtis,“ sõnab festivali korraldaja Helen Saluveer.

Üheks linastuvaks dokumentaaliks on maailma filmifestivalidel laineid löönud värske linateos printsess Dianast – „The Princess“. Saluveeri sõnul ei ole tegemist tüüpilise moedokumentaaliga, kuid film kõnetab sügavalt.

„Me kõik teame printsess Diana lugu, aga film „Printsess“ on kokku pandud arhiivkaadritest, mis on tõeliselt haruldased ning näitavad tema lugu kogu oma eheduses. Arhiivkaadrid on kokku pandud nii, et selles on ka vihjeid sellele, mis hiljem juhtuma hakkas. Juba filmi alguses on näha paparazzide hordid, kes printsessi iga hinna eest pildistada soovivad. Ja muidugi just nii sai ka see lugu oma kurva lõpu,“ kirjeldab Saluveer.

Filmis on näidatud, kuidas paar teineteisest kaugenes, sest peale laste sündi jätkas Charles endiselt oma rohkete hobidega tegelemist ning näiteks vahetult peale Harry ilmaletulekut osales ta polovõistlusel, mida jälgis suure huviga väljaku ääres ka Camilla – tema praegune abikaasa.

Samas tuleb arhiivkaadritest väga hästi välja see, kuidas tagasihoidlikust ning veidi hirmunud Dianast kujunes ajaga tõeline rahvaprintsess ning stiili-ikoon, keda palavalt armastati. „Filmis on muidugi ka kaadrid sellest, kuidas teda peale surma lossi juures mälestamas käidi. Need on tõeliselt südantlõhestavad...,” avab Saluveer veidi filmi sisu.

Kui kuninglikud dokumentaalid pole niivõrd moele keskendunud, siis muidugi on valikus ka filme moedisaineritest nagu legendaarsest Salvatore Ferragamost, kuhu praegu on veel vaid üksikud piletid saadaval. Kõikidele linastustele eelneb ka kohalike ekspertide sissejuhatav tutvustus.

MoeKunstiKino seansid toimuvad 13.–18. detsembrini kinodes Sõprus Tallinnas ja Elektriteater Tartus, samuti Viljandi kogukonnakinos. Kõik filmid linastuvad ingliskeelsena või ingliskeelsete subtiitritega. Piletid on müügil kinode kassades ja veebilehtedel. Täpsem info www.moekunstikino.ee.

Juba seitsmendat korda toimuval moefilmide festivalil linastuvad moe ja disainiga seotud filmid - enamasti moevaldkonna tausta sügavuti avavad dokumentaalid. Linateoste peategelasteks on nii legendaarsed moeloojad, fotograafid, stiili-ikoonid, modellid kui ka alles karjääri alustavad moepersoonid. Lisaks ilule, näidatakse ka moemaailma pahupoolt. MoeKunstiKino korraldajaks on MTÜ Kunstiloomus.

Festivali esitleja on Viru Keskus, sponsor Mionetto, toetajad ja koostööpartnerid Eesti Kultuurkapital, ETV2, Rahva Raamat, AD Angels, Loomus, GKR Trade ja Estonian Fashion Festival.