Vilma ja Ülo nautimas 2017. aasta noorte laulu- ja tantsupidu „Mina jään“.Foto: Erakogu
Inimesed
6. detsember 2022, 08:00

„Ma ei tundnud teda ära.“

ERAKORDNE TAASKOHTUMINE: kaksikud Vilma ja Ülo olid teineteisest pea veerand sajandit lahus

Viiskümmend aastat tagasi sõitis Vilma Tõevälja turismisreisile Rumeeniasse. Hotelli restoranis kohtas ta üht meest, kellega hakkas nagu juhuslikult juttu ajama. See oli Vilma kaksikvend Ülo Kompa. Nad polnud teineteist näinud 26 aastat.

Vilma ja Ülo on kaksikud, kel mõlemal seljataga erakordne elu. Tänavu 18. detsembril tähistavad nad 94. sünnipäeva — üks Eestis Tallinnas ja teine Saksamaal Münchenis. Neil on ka noorem vend Ivar Kompa, kes saab veebruaris 93. Temagi elab Tallinnas.

Lapsena kasvasid nad kõik koos Põhja-Tallinnas Eesti mereväelase Johannes Kompa (1900—1948) perekonnas. Nõukogude võim ja sõda lõi aga elu teise rööpasse.

Meiega jagab seda lugu üks kaksikutest — Vilma Tõevälja, kes elab kunagise sünnikodu lähedal. Ta on välja otsinud armsa pildi, millel istub kaks ühesugust punnpõskset beebit, vanuseks kümme kuud. Järgmisel fotol on nad juba kolmekesi — kaksikud ja noorem vend 1940. aastal. Poistel on seljas madrusepluusid, kuid tegelikult sidus end merega hoopis nende keskel istuv õde — Vilma Tõevälja oli Nõukogude Eesti ainus naislaevajuht.

Edasi lugemiseks: