Foto: Alamy / Vida Press
Suhted
4. november 2022, 22:30

Võõrastega lobisemine teeb õnnelikuks (1)

Võiks arvata, et õnnelikuks eluks piisab soojadest suhetest lähedaste ja sõpradega. Kuid teadlased kinnitavad: tähtis on lobiseda ka võhivõõrastega.

Harvardi ülikooli teadlased leidsid, et inimesed, kel on eri tüüpi suhteid, on õnnelikumad kui need, kes käivad läbi vaid lähiringiga. Uurimuse käigus koostati kaheksast riigist pärit 50 000 inimese „sotsiaalne portfoolio“, kirjutab Daily Mail. Analüüs näitas, et need, kelle suhtlusringkond on laiema diapasooniga, on paremas tujus ja eluga rohkem rahul ning peavad oma elukvaliteeti kõrgemaks. Suhtlusaktide pikkus ja koguarv polnud nii tähtis kui suhtlusringkonna kirevus. „Sotsiaalse portfoolio“ mitmekesisus ennustab õnnetunnet rohkemgi kui abielus olek, avastasid Harvardi teadlased.

Varasem uurimus on näidanud, et võhivõõrastega suhtlevad inimesed on sama õnnelikud kui need, kes suhtlevad oma armupartneriga. Nüüd märgivad Harvardi teadlased: „Hiljutine uurimus näitab, et inimesed arutavad endale südamelähedasi teemasid võõrastega rohkemgi, kui traditsiooniline võrgustikuteooria annab alust arvata.“