Foto: Zumapress/Scanpix
Maailm
6. oktoober 2022, 20:58

BLOGI | Zelenskõi: Putin ei suudaks tuumarünnaku korral oma elu päästa, maailm ei andestaks seda sammu

Käimas on sõja 225. päev. Ukraina armee on teinud sel nädalal märkimisväärseid edusamme. Väidetavalt on vabastatud kümneid asulaid.

  • Zelenskõi usub, et kui Venemaa Föderatsioon otsustab tuumalöögi anda, ei saa Putin oma elu päästa. President avaldas seda arvamust intervjuus Austraalia Lowy Instituudile. Ta rõhutas, et maailm ei andestaks Putinile sellist sammu. „Siiski arvan, et Venemaa liider armastab oma elu väga. Ja ma arvan, et ta mõistab, et pärast tuumarelva kasutamist ei suuda ta seda enam päästa. Olen selles kindel,“ ütles Zelenskõi.

  • USA president Joe Biden ütles, et ei välista kohtumist Venemaa liidri Vladimir Putiniga järgmisel kuul Aasias toimuval G20 tippkohtumisel. „Seda jääb üle oodata,“ ütles USA liider ajakirjanikele, kui temalt küsiti, kas ta kasutaks G20 kohtumist Indoneesias Balil võimalusena Putiniga otse rääkida.

  • Üks Venemaa ametnik Ukrainas soovitas Vladimir Putini kaitseministril kaaluda enesetappu Ukraina sõjas saadud kaotuste tõttu, mis kujutab endast hämmastavat avalikku solvangut Venemaa kõrgeimatele jõududele.

  • Vene opositsioonipoliitik Vladimir Kara-Murza oli uurimise all riigireetmise pärast. Nüüd ähvardab teda veel 22 aastat vangistust.

  • Zelenskõi ütles Euroopa liidritele, et Ukraina peab ELi kaitsmiseks võitma. Volodõmõr Zelenskõi esines täna Euroopa poliitilise ühenduse esimesel kohtumisel. Ta ütles Euroopa riigipeadele, et Ukraina peab võitma, et Venemaa ei „läheks edasi kallale Varssavile ega uuesti Prahale“, vahendab Agence France Presse.

  • Euroopa Liit võttis vastu uue sanktsioonipaketi, et karmistada ja tugevdada piiravaid meetmeid Venemaa vastu. Uute meetmetena kehtestatakse G7 kokkulepitud nafta hinnalagi, laiendatakse piiranguid teenustele, ekspordile ja impordile ning lisatakse piirangute alla täiendavaid isikuid ja üksusi.

  • Ukraina väed liiguvad edasi ida ja lõuna suunas, sundides Venemaa vägesid mõlema rinde surve all taganema.

  • President Volodõmõr Zelenskõi ütles kolmapäevaõhtuses kõnes, et Ukraina sõjavägi on teinud suuri edusamme Vene vägede vastu ning vallutanud tagasi Novovoskressenske, Novohrõhorivka ja Petropavlivka. „Edasiliikumine jätkub,” kinnitas Zelenskõi.

  • ÜRO tuumaagentuuri juht Rafael Grossi saabub peagi Kiievisse, et arutada Ukraina Zaporižžja tuumaelektrijaama ümber turvatsooni loomist.

  • Venemaa president Vladimir Putin on tõdenud suuri kaotusi Ukrainas, tunnistades Kremli hiljutiste sõjaliste ümberpöörete tõsidust ja nõudes, et Venemaa stabiliseeriks“olukorra neljas Ukraina piirkonnas – Donetskis, Luganskis, Hersonis ja Zaporižžjas.

  • Ukraina laiendas oma kontrollipiirkonda Hersoni piirkonnas ligi 20 kilomeetri võrra, teatas sõjaväe lõunaosakond.

  • Moskva väed on jätnud maha purustatud linnad, massihaudu ja tõendeid piinakambrite olemasolust. Pühapäeval Ukraina vägede poolt tagasi vallutatud Lõmanist on leitud üle 50 haua, teatas Kiievis asuv väljaanne Hromadske kolmapäeval.

  • ÜRO hoiatas, et Venemaa Ukraina territooriumi annekteerimine ainult süvendab inimõiguste rikkumisi.

  • New York Timesi ja CNN-iga vestelnud USA luureallikate sõnul oli autopommi plahvatuse taga, milles hukkus Vene poliitikategelase Aleksandr Dugini tütar Darja Dugina, Ukraina valitsus.

  • Forbes kirjutab allikale Venemaa presidendi administratsioonis viidatest, et Venemaalt on mobilisatsiooni algusest lahkunud juba 700 000 kodanikku.

  • Hersoni oblastist on vabastatud juba üle 400 ruutkilomeetri.

    Allikad: The Guardian, CNN, BBC

23:21

Erdoğan pakub end taas peamiseks vahendajaks võimalikel läbirääkimistel Venemaa Föderatsiooni ja Ukraina vahel.

"Kuigi vastuvõetamatud sündmused kohapeal muudavad meie töö keeruliseks, jätkame oma jõupingutusi, uskudes, et isegi halvim maailm on parem kui sõda. Üha selgemaks saab, et Türgi võib olla olukorras, kus mõlemad riigid saavad rääkida mõlema poolega, mida nad saavad usaldada," ütles Erdoğan.

22:14

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi pöördus Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) poole palvega mõista hukka Vladimir Putini Zaporižžja tuumaelektrijaama ühepoolne ülevõtmine Venemaa omandisse.

„Tahaksin kuulda, mida te sellest arvate, sest ootasime IAEA-lt karmi avaldust. Ma arvan, et ühiskond ootab teilt seda hukkamõistu,“ ütles Zelenskõi Kiievis kohtumisel IAEA peadirektori Rafael Grossiga.

Zelenskõi küsis ka Grossi seisukohti Vene vägede kohaloleku kohta tehases, mis tema sõnul pole lahendatud.

„Meie andmetel, mida kinnitasid tehase töötajad, on seal umbes 500 sõdurit,“ ütles Ukraina president. Zelenskõi tänas Grossi IAEA abi eest tehase direktori Ihor Murašovi vabastamisel pärast seda, kui Vene väed pidasid ta nädalavahetusel kinni.

22:05

„Ukraina armee edukas vasturünnakuoperatsioon lisatakse kindlasti ülemaailmsetesse sõjalise taktika ja strateegia uuringutesse. Mõne päevaga vabanes kuus tuhat ruutkilomeetrit,“ säutsub Ukraina kaitseministeerium.

21:08

Ukraina suursaatkond Eestis selgitab koostöös Eesti võimudega olukorda Venemaalt Eestisse lahkuda üritavate ukrainlastega, kes seisavad Venemaa-poolsel piiril järjekordades.

„Ukraina saatkond Eestis teeb koostööd Eesti pädevate ametiasutustega, et selgitada olukorda Ukraina kodanikega Vene-Eesti piiril. Ukrainlaste Venemaalt lahkumise küsimus on välisministeeriumi ja teiste riigiorganite erikontrolli all,“ kirjutas Ukraina välisministeeriumi pressiesindaja Oleg Nikolenko Twitteris.

20:54

Zelenskõi usub, et kui Venemaa Föderatsioon otsustab tuumalöögi anda, ei saa Putin oma elu päästa. President avaldas seda arvamust intervjuus Austraalia Lowy Instituudile.

Ta rõhutas, et maailm ei andestaks Putinile sellist sammu. „Siiski arvan, et Venemaa liider armastab oma elu väga. Ja ma arvan, et ta mõistab, et pärast tuumarelva kasutamist ei suuda ta seda enam päästa. Olen selles kindel,“ ütles Zelenskõi.

Euroopa riigipeadele ütles Zelenskõi täna, et Ukraina peab võitma, et Venemaa ei „läheks edasi kallale Varssavile ega uuesti Prahale“.

„Zelenskõi avaldused pole muud kui üleskutse alustada maailmasõda,“ ütles Putini pressiesindaja Dmitri Peskov.

20:50

Aleksandr Lukašenka peab Valgevene osalemist Ukraina sõjas kaitseks. Lukašenka väidab, et hoiab ära Läti, Leedu ja Poola rünnaku Valgevene vastu.

20:39

USA president Joe Biden ütles, et ei välista kohtumist Venemaa liidri Vladimir Putiniga järgmisel kuul Aasias toimuval G20 tippkohtumisel.

„Seda jääb üle oodata,“ ütles USA liider ajakirjanikele, kui temalt küsiti, kas ta kasutaks G20 kohtumist Indoneesias Balil võimalusena Putiniga otse rääkida.

Mõlema mehe reisiplaanid on aga kinnitamata ja Valge Maja on öelnud, et kui Putin osaleb G20 tippkohtumisel, peaks seal osalema ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, isegi kui Ukraina rühma ei kuulu.

Kas Putin tippkohtumisel osaleb, pole selge.

20:01

Kaks vene meest peeti kinni pärast seda, kui nad sõitsid 300 km kaugusele üle Beringi väina Alaskasse ja teatasid kohalikele, et nad „põgenevad Vene sõjaväe eest“.

19:45

Venemaa esiterrorist Vladimir Putin loobib küll sülge pritsides tuumaähvardusi, ent kuivõrd on tegelikult põhjust eestlastel sellepärast muretseda? Kas näiteks Zaporižžja tuumajaamas oleks lihtne kiirgusõnnetust korraldada? „Sa pead olema väga tark ja teadma süsteeme läbi-lõhki, et midagi korda saata,“ rahustab tuumainsener Henri Ormus, kes pole üldse kindel, kas venelased oskaksid lihtsalt lõhkumisest ja laamendamisest midagi suuremat korda saata.



19:38

Vangistatud Kremli kriitik Kara-Murza sai süüdistuse „reetmises“. Nüüd ähvardab teda veel 22 aastat vangistust.

19:37

Video Ukraina lipu paigaldamisest, väidetavalt Trifonivkas, Hersoni piirkonnas.

19:14

Üks Venemaa ametnik Ukrainas soovitas Vladimir Putini kaitseministril kaaluda enesetappu Ukraina sõjas saadud kaotuste tõttu, mis kujutab endast hämmastavat avalikku solvangut Venemaa kõrgeimatele jõududele.

Pärast enam kui seitse kuud kestnud sõda Ukrainas ei ole Venemaa kõige põhilisemad sõjaeesmärgid ikka veel saavutatud, samal ajal kui Vene väed on viimastel kuudel kannatanud lahinguväljal mitmeid lüüasaamisi, sundides Putinit teatama osalisest mobilisatsioonist.

Neljaminutilises videosõnumis järgis eeskuju annekteeritud Hersoni oblasti asejuht Kirill Stremousov, kes süüdistas Moskvas avalikult „kindraleid ja ministreid“, et nad ei mõistnud rinde probleeme. Stremousov ütles: „Tõepoolest, paljud ütlevad: kui nad oleks kaitseminister, kes oleks sellise asjade seisu lubanud, oleksid nad ohvitseridena võinud end maha lasta. Kuid teate, et sõna „ohvitser“ on paljude jaoks arusaamatu.“

19:08

Vene opositsioonipoliitik Vladimir Kara-Murza on tema advokaadi sõnul uurimise all riigireetmise pärast.

Riiklik uudisteagentuur RIA tsiteeris advokaat Vadim Prohhorovit, kes ütles, et Kara-Murza vastu algatati kolme avaliku esinemisega seoses riigireetmise kriminaalasi, mis toob kaasa kuni 20-aastase karistuse.

Nende hulgas oli ka pöördumine Arizona esindajatekoja poole, milles ta ütles, et president Vladimir Putin pommitas Ukraina kodusid, haiglaid ja koole.

Moskva sõnul ei sihita ta tahtlikult tsiviilelanikke, kuid Ukrainas on hukkunud tuhandeid inimesi.

Neljapäeval hukkus vähemalt kolm inimest, kui Vene rakett hävitas Zaporižžja linna kortermaja.

18:41

USA teatas 55 miljoni dollari eraldamisest Vene vägede poolt hävitatud torude ja infrastruktuuri parandamiseks, et hoida sel talvel soojas kuni 7 miljonit ukrainlast.

Paljudel hiljuti vabanenud küladel pole enam energiavarusid ja elanikud on sunnitud sööki valmistama õues lahtise tule ümber. Talved on Ukrainas kurikuulsalt karmid.

18:19

Zelenskõi ütles Euroopa liidritele, et Ukraina peab ELi kaitsmiseks võitma

Volodõmõr Zelenskõi esines täna Euroopa poliitilise ühenduse esimesel kohtumisel. Ta ütles Euroopa riigipeadele, et Ukraina peab võitma, et Venemaa ei „läheks edasi kallale Varssavile ega uuesti Prahale“, vahendab Agence France Presse.

18:17

Norra valitsus piirab Venemaa kalalaevade juurdepääsu oma sadamatesse ning karmistab turvalisust pärast eelmisel nädalal avastamist Nord Streami gaasijuhtmetest.

Venemaa traaleritel lubatakse edaspidi külastada vaid kolme sadamat ja nad peavad seda tehes läbima turvakontrolli, ütles välisminister Anniken Huitfeldt pressikonverentsil.

18:16

Ukraina kindralstaap teatas, et relvajõud vabastasid alates 21. septembrist Kirde-Ukrainas 93 asulat, samal ajal kui relvajõud tungisid 55 kilomeetri sügavusele Venemaa okupeeritud territooriumile ja võtsid kontrolli alla enam kui 2400 ruutkilomeetri.

17:55

Ukraina luureandmed näitavad, et Venemaa võimudel on eelmisel kuul välja kuulutatud osalise mobilisatsiooni korraldusega mitmeid probleeme, ütles Ukraina asekaitseminister Hanna Maliar.

Maliar ütles Telegramis, et Ukraina kaitseluure andmetel põgenes märkimisväärne hulk sõjaväeealisi mehi mobilisatsioonist kõrvalehoidmiseks välismaale või üritavad maksta selle eest, et neid ei kutsutaks. Mõned inimesed kasutasid enesevigastust, teesklesid haigusi ja olid isegi valmis saada haiglate psühhiaatriaosakondadelt kõlbmatustunnistus. „Värbatud ostsid sageli oma kuludega varustust ja ajateenijate väljaõpe viidi läbi „väga lühikese ajaga — või saadeti nad kohe sõjaväekomissariaatidest sõjategevuse piirkonda“, lisas Maliar, väites ka, et Venemaa juhtkond põletab surnud [sõdurite], sealhulgas hiljuti mobiliseeritud surnukehasid, et varjata tegelikke kaotusi.

16:49

Vene riigitelevisioonis levivad sünged meeleolud, kuid otseselt Putinit ei julge keegi kritiseerida.

16:29

Zaporižžja päästeteenistus teatas, et nad on Venemaa raketirünnaku rusudest välja toonud kolm surnukeha.

Zaporižžja piirkonna kuberner Oleksandr Staruhh ütles, et veel 12 inimest sai vigastada ja päästjad jätkavad tööd, et vabastada mitmed endiselt rusude all lõksus olevad inimesed.

Ukraina teatel tabas täna varahommikul linna elurajooni seitse raketti.

Venemaale viidates ütles Staruhh, et terroristriik on näidanud oma metsalist palet, tappes rahulikult magavaid inimesi.

Loe rohkem