TOIDA SEEDETULD: Kui seedetuli on nõrk, kulutab keha suure osa energiast seedimisele ja iga väiksemgi viirus või tasakaalutus paneb proovile ja inimene vindub pikalt. Kindlasti toetavad seedimist ja mao-põrna energiat taimeteed.

Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
12. november 2022, 21:17

Taimetark Merle Laurits: „Sööge aastaaja värvi vilju ja ürte!“

Ajatu ja eatu, Maa Ema ja Päikese tütar Merle Laurits elab loodusega ühes rütmis, jälgib taoismi, aastaaegade rütme toitumises, liikumises ja tervisepraktikates. Taimetargast naine seisab alati näoga päikese poole ja soovitab seda teha ka kõigil teistel.

Merle Laurits jõudis kümme aastat tagasi oma töö, tervise ja elulaadiga punkti, kust tagasiteed enam lihtsalt polnud. Tema kopsuenergia oli tühi, millekski ei jagunud jõudu. Lääne meditsiini jaoks pandi naise haiguse nimetuseks astma.

Kuna vaimsete harjutuste ja meditatsioonidega oli naine tegelenud niikaua, kuni ta end mäletab, tegi Merle tookordki taotluse oma teejuhtide leidmiseks. Nii sattus tema teekonnal õpetajaks Rene Bürkland.

Naine muutis totaalselt senist elustiili, hingamist ja toitumist – kõike. Aasta pärast vaimseid praktikaid ja mitmeid teraapiaid tunnistati ta täiesti terveks. Tänaseks on huvi Hiina meditsiini vastu muutunud Merle loomulikuks igapäeva osaks. Nüüd on naisest saanud Hiina meditsiini terapeut, reikimeister-õpetaja, tervisekoolitaja, shindo, qigong’i ja tervisepraktikate juhendaja, herbalist ja eeterlike õlide terapeut. Elukestev õpe ei lõpe tema jaoks iial.

Viis aastaaega

Hiina meditsiin põhineb Merle sõnul viie elemendi teoorial ja viiel liikumisel. Samuti on selle järgi igale elemendile vastavalt viis aastaaega, mida tuleb arvestada ka toitumisteraapia kavandamisel. Aastaaegade ja ööpäeva tsüklis oleksid need puu (kevad/hommik), tuli (suvi/päev), maa (vaheaastaaeg), metall (sügis/õhtu) ja vesi (talv/öö).

Kui nendest põhimõtetest kinni pidada ja samal viisil ka oma emotsioone tasakaalustada, jagub tervist ehk yin ja yang’i tasakaalu ja qi takistusteta voolamist ning energiat. Merle soovitab valida igale aastaajale ja elemendile vastavad värvid. Seda nii toidus kui ka riietuses.

„Nüüd, sügiseti haaran ikka oma kompostil kasvatatud kõrvitsad ja suvikõrvitsad ning kaunistan neid kaneeli, kurkumi, karri ja koriandriga – ahjuroad küpsetest viljadest soojendavate ürtidega on praegu meie kodu söögilaual väga kindlal kohal,“ juhatab Merle sisse sügisesed toimetused koduõues ja kallab päikesele vastu küütlevast kannust välja ürtidest hõrgu taimetee.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99