Treener Laura Luhari

Foto: Galina Deinega
Sisuturundus
29. september 2022, 13:21

Treener Laura Luhari soovitab kõigile geenitesti tegemist: „Geenitestist saadud teadmistele saab tugineda kogu ülejäänud elu.“

Meie keha ja tervist mõjutavad suuresti geenid. Kuigi oma geene me muuta ei saa, siis nende tundmine aitab teha targemaid elustiilivalikuid. Selleks, et geenid enda kasuks pöörata, on geneetikute, toitumisnõustajate ja spordifüsioloogide koostöös välja töötatud erinevad geenitestid, mis aitavad geenide eripäradest tulenevalt tervislikumalt toituda, tõhusamalt treenida ning ennetada mitmeid terviseprobleeme. Geenitesti tegemine on kõikide soovijate jaoks väga lihtsaks tehtud ning uurimegi lähemalt, mida kõike geenitesti abil teada saab.

Miks võiks teha geenitesti?

Geenitesti eesmärk on anda inimesele suunised, kuidas oma elustiili paremuse poole muuta, et soovitud eesmärkideni jõuda. Olgu selleks kas parem vorm ja enesetunne, tõhusam kaalulangetus ja kehakaalu kontrolli all hoidmine, terviseprobleemide ennetamine või lihtsalt elukvaliteedi parandamine.

Geenitest aitab tervislikumalt toituda

Geenitesti abil saab teada, kuidas keha erinevatele makrotoitainetele ehk valkudele, rasvadele ja süsivesikutele reageerib ning mille tarbimist peaks piirama või suurendama. Geenid annavad infot näiteks selle kohta, kas kehakaalu võib tõsta liigne süsivesikute või rasvade tarbimine, suurendada tuleks valkude tarbimist või sobib inimesele hästi hoopis ohtralt küllastumata rasvhappeid sisaldav Vahemere dieet. Geenianalüüsi põhjal koostatakse inimesele personaalsed soovitused, kuidas tervislikumalt toituda, et kehakaalu langetada või vormis püsida ning tulemuste paremaks mõistmiseks kaasneb soovitustega ka näidismenüü.

Geenitest aitab terviseprobleeme ennetada

Geenianalüüsi põhjal saab hinnata eelsoodumust erinevate mikrotoitainete ehk vitamiinide ja mineraalainete puuduse tekkeks, et teada saada, mida neist tuleks terviseprobleemide ennetamiseks rohkem tarbida. Lisaks saab teada, kuidas igapäevaselt tarbitavad kofeiin ning sool inimest mõjutavad. Mõni inimene on soolatarbimise osas üsna tundlik ehk suurem soolatarbimine võib põhjustada probleeme kõrge vererõhuga. Kofeiini suhtes on inimestel samuti erinev tolerantsus. Mõni võib kofeiini tarbida suures koguses, ilma et see põhjustaks ärevustunnet või uneprobleeme, teisele võib aga juba väike kogus ebameeldivaid kõrvaltoimeid tekitada. Geenitest aitab lihtsasti tuvastada ka primaarse ehk geneetiliselt päritava laktoositalumatuse olemasolu ning hinnata eelsoodumust üha sagedamini diagnoositava tsöliaakia tekkeks.

Geenitest aitab efektiivsemalt treenida

Geenitest on abiks ka teadlikumal treenimisel. Testi tehes saab teada, kui palju võiks treenida, millises osakaalus teha jõu- ja vastupidavustreeninguid, kuidas vigastuste teket ennetada ning parem füüsiline vorm saavutada. Vastavalt eelnevale treeningtaustale ning geenianalüüsi tulemustele koostatakse inimesele personaalsed soovitused, kuidas kiiremini soovitud tulemusteni jõuda.

Treener Laura Luhari sõnul on treenerina väga kasulik teada kliendi geneetilistest omapäradest, et koostada individuaalseid treeningplaane nende eesmärkide täitmiseks. „Ühest küljest on hea teada, millised on inimese geneetilised eeldused erinevate spordialadega tegelemiseks. Mõningatel juhtudel on inimesele sünnipäraselt kaasa antud sobivus vastupidavusaladega tegelemiseks, teistel juhtudel hoopis jõutreeninguks ning lihasmassi kasvatamiseks. Harvemini esinevad korraga head eeldused mõlemaks – sellistel inimestel on piisava motivatsiooni olemasolul eriliselt head tingimused tippspordiga tegelemiseks. Saadud info najal saab treener anda soovitusi, milliseid treeninguid rakendada ja milline võiks välja näha nädala treeningkava efektiivsemalt tulemusteni jõudmiseks. Samuti on oluline teada, millised on kliendi riskid ülekaalulisuse või jo-jo efekti tekkeks ning millised võiksid olla optimaalsed makrotoitainete vahekorrad saavutamaks soovitud tulemused (kaalulangus/kaalutõus/kaalu säilitamine). Lisaboonusena on kaasas tervislikud ja maitsvad retseptid, mis võimaldab kogu teoreetilise info kohe praktikasse panna. Soovitan geenitesti tegemist igale enda tervisest huvituvale ja hoolivale inimesele, sest saadud teadmistele saab tugineda kogu ülejäänud elu.“

Proovivõtuks vajaliku komplekti saab mugavalt postiga koju tellida.

Milline on klientide tagasiside geenitestile?

Geenitestide labor pakub kõige põhjalikumaid tervise ja elustiilliga seotud geeniteste Eestis. Testi saab teha mugavalt kodust lahkumata. Kõik tervisehuvilised saavad koodiga ÕHTULEHT tellida geenitesti 10% soodsamalt.

Rohkem infot: www.geenitestid.ee