Foto: Envato Elements
Sisuturundus
6. oktoober 2022, 10:43

Hambaarst Arina Palm-Lillepea soovitab: puuduvad hambad võiks kiiresti asendada

KliinikPluss Hambaravi hambaarst Arina Palm-Lillepea paneb südamele, et hammaste eest tuleb hoolitseda pidevalt – see aitab vältida äärmuslikke olukordi, et korraga tuleks liiga palju hambaid asendada.

Dr Palm-Lillepea kinnitusel suudab tänapäeva meditsiin väga paljusid probleeme lahendada. „Pole suurem tragöödia, kui kaotad ühe või kaks hammast. Hullem on siis, kui on eemaldatud rohkem hambaid. Sel juhul läheb nende asendamine nii keerulisemaks kui ka kallimaks,“ tõdeb ta. Just seetõttu ongi vaja pidevalt hammaste eest hoolitseda, et ühel päeval ei avastaks ehmatusega, et tekkinud on äärmuslik olukord. Seda enam, et hambaravi on kuni 19. eluaastani tasuta.

Dr Palm-Lillepea toob välja ka selle, et tihti mõeldakse, et üht või kaht puuduvat hammast ei olegi mõtet asendada. „Tegelikult püüavad teised hambad aja jooksul puuduvat hammast kompenseerida ning kohatäiteks hakkavad kõrvalhambad defekti poole ära vajuma. Seega, kui lõpuks tahetakse hakata hambaid asendama, võib juhtuda, et polegi enam midagi kuhugi panna – hambad asetsevad nagu rehapulgad,“ kõneleb ta. Et kõigil hammastel on oma ülesanne, peaks need asendama võimalikult kiiresti – muidu nõrgestab inimene ise oma hammaskonda.

Implantaadid on proteesidest mugavamad, kuid ei sobi kõigile

Kui hammaste üldine seisukord on hea ja tegu on üksikute kaotustega, siis on parimaks võimaluseks implantaadi paigaldamine. „Implantaadid on väga mugavad. Hamba asemele istutatakse luu sisse  kruvi ja hiljem asetatakse implantaadikruvi peale kroon– ehk sul on üks ühele hamba asendamine. Kui hambaid on rohkem puudu, siis ilmselgelt ei pane keegi suhu 32 implantaati. Sel juhul on metoodika teine ning istutatakse kaks kuni kuus implantaati ja nende peale spetsiaalne konstruktsioon ülejäänud hammastega“ räägib dr Palm-Lillepea. Implantaadi eest hoolitsemine on mugav, nagu hoolitseks oma hamba eest. Miinuseks on tõik, et implantaadid on oluliselt kallimad teistest proteesiliikidest ega pruugi kõigile sobida (näiteks diabeet, rängad südamehaigused, vähidiagnoos).

Üksikuid hambaid saab vajadusel asendada ka sildproteesiga, mille jaoks on vajalik defektiga piirnevate hammaste lihvimine. Silla puhul on puuduva hamba kroon vahelülina teiste kroonide küljes. Selliselt saab asendada ka kõrvuti kahte kuni kolme puuduvat hammast. Juhul kui oma hambad on kehvas olukorras ning vajavad suuremaid taastamistöid, on soovituslik hambad kroonida.

Vajadusel kombineeritakse kroone, sildproteese ja implanataate. Need kõik on suhu fikseeritavad ning hooldamiseks ei pea neid suust ära võtma.

Esteetiliselt ei ole vahet, kas paigaldada implantaat või sildprotees – mõlemad imiteerivad oma hamba kuju ja värvi.

Soodsam alternatiiv on suust eemaldatavad proteesid, mis jäävad veidi alla oma mugavusastmelt, samas üldjuhul inimesed harjuvad ja kohanevad kiirelt. Selline proteesimise variant on sobilik, kui puudub mitmeid hambaid või on implanteerimine mingil põhjusel vastunäidustatud.

Arina Palm-Lillepea rõhutab siinjuures, et pärast hammaste asendamiseks paigaldatud proteeside paigaldamist tuleb käia regulaarselt kontrollis. Muuseas, implantaatide puhul on see lausa üks tingimusi, et säilitada nende püsivus ja pikaealisus. Suust eemaldatavaid proteese tuleb samuti käia regulaarselt kontrollimas ning vajadusel neid rebaseeritakse (mis tähendab proteesipõhja uuesti täitmist) iga paari aasta tagant. Põhjus on selles, et suu anatoomia on pidevas muutuses ning rebaseerimisega saab tagada proteeside pikaaegsuse ja hea istuvuse suus.

Arina Palm-Lillepea

Kuidas proteese ja implantaate hooldada?

Ka kodune implantaatide ja proteeside ning üleüldiselt suutervise hooldus on ülimalt oluline. Kui implantaatide ja kroonide eest tuleb hoolitseda nagu tavaliste hammaste eest, siis suust eemaldatavate proteeside puhul on asi natuke aeganõudvam.

Kroonide, sildproteeside ja implantaatide puhul soovitab dr Palm-Lillepea kasutada spetsiaalseid hambaniite ja hambavaheharju, et mikroobid ja toidujäänused eemaldada. Eemaldatavad proteesid tuleks enne hooldust suust välja võtta. „Kõigepealt pesed oma hambad ning siis tuleb proteesid puhastada käe vahel sooja vee ja kõva hambaharjaga. On olemas proteesidele mõeldud hambaharjad, mis on tugevamad kui need, millega suus toimetame. Oluline nüanss on see, et hambapastaga ei tohi pesta, sest see on liialt abrasiivne,“ juhendab hambaarst.

On olemas ka spetsiaalsed puhastustabletid, mida saab osta kliinikutest ja apteekidest. „Klaasi vee sisse panna üks tablett ning hoida proteese selle sees 15 minutit. Võib hoida ka terve öö. Seejärel kindlasti kõva proteesiharjaga üle harjata ja loputada. See puhastus eemaldab lõplikult kõikvõimalikud bakterid, mis paiknevad tavaliselt suu limaskestal ja mis võivad põhjustada erinevaid haigusi.“

Meeles tuleb ka pidada, et suust eemaldatavaid proteese tuleb hoiustada lemmikloomade haardeulatusest eemal. Kuna proteesid on mõeldud niiskes keskkonnas ehk suus kasutamiseks, tuleb jälgida, et nende akrüülmaterjal ei muutuks kuivas olles rabedaks. Suust välja võttes tuleb neid hoida niiske salvräti vahel või klaasis vees.

Kui vajad hambaravi või konsultatsiooni, siis võta ühendust KliinikPlussi hambaarstidega SIIN!