NÄITLEJANNA ELUTARKUS: „Rasked ajad tuleb ära unustada, mis neid ikka meeles hoida. Küll kõik raskused mööduvad,“ usub Meeli.

Foto: Stanislav Moshkov
Kultuur
19. märts 2024, 14:24

Artikkel ilmus esmakordselt 13.09.2022. Taasavaldame loo 2024. aasta 16. märtsil lahkunud näitleja mälestuseks.

NAISTELEHE ARHIIV | Näitlejanna Meeli Sööt: „Minu meelest on elu olnud hirrrmus pikk.“ (2)

Meeli Sööt tähistab 13. septembril 85. sünnipäeva. Ta saab peaaegu pahaseks, kui teda teatrilegendiks nimetada, kuid kahtlemata ta seda on. Lavakooli esimeses lennus olid Meeli kursusekaaslased Ines Aru, Aarne Üksküla, Tõnu Aav, Mikk Mikiver jpt nimekad näitlejad.

Kui augusti viimasel pühapäeval näidati teleteatris Adolf Šapiro kunagist kuulsat lavastust „Kolm õde“, vaatas ka Meeli seda. Küll mitte päris lõpuni. „Kõik toonased emotsioonid tulid meelde. Päris imelik, sada aastat ju möödas, aga mul on tekst siiani meeles. Tundsin, et võiksin praegugi minna ja mängida ...“

Kohe avastseenis seisavad õed kõrvuti laval. Ita Everi Mašal on seljas must, Mari Lille Irinal valge ja Meelil Olgana sinine kleit. Need ju trikoloori värvid! Telelavastus võeti linti 1981. aastal.

Meeli imestab: „Mina ise ei seostanud sinimustvalgega, ei tulnud selle peale. Praegu teie käest kuulen ...“ Kuid üks mis kindel, „Kolm õde“ oli üks tema lemmiklavastusi.

Oma teatritee alguses tegi näitlejanna kaasa paljudes telelavastustes, ent „siis puhkes Kadrioru arhiivis tulekahju ja kõik, mis mina nooruses tegin, põles ära. Sellest olen ma ilma.“

Reedeõhtuseid telelavastusi vaatasid ju kõik – kas teid tunti ka tänaval ära?

Edasi lugemiseks: