HALLOO, KOSMOS! HALLOO, MAA! Internetis „suhtepudistajaga“ kokku sattudes võiksid sama hästi elada teisel planeedil. Teist ei saa päriselus nagunii kunagi asja.Foto: Vida Press
Suhted
26. august 2022, 22:30

Ebaterve suhe sotsiaalmeedias: oska suhtepalukeste puistajat ära tunda (2)

Kui oled internetis kokku puutunud inimesega, kes sulle huvi pakub ja omalt poolt pidevalt lootust annab, aga kuidagimoodi ei lähe temaga päriselt asjaks, siis kahju küll, aga oled ohvriks langenud moodsa aja nähtusele – see on niinimetatud breadcrumbing ehk „leivapuru pudistamine“.

Kentsaka kõlaga termin pärineb psühhoterapeut Cathy Pressi käsiraamatust „When Love Bites“ (tõlkes „Kui armastus haiget teeb“), mis räägib ebatervetest suhetest. Terapeut kirjutab, et iga suhte algus on tulvil ebakindlust, eriti veel siis, kui sa pole kindel teise poole tunnetes. Maailm on tulvil inimesi, kes pole oma kavatsuste suhtes ausad ja üritavad ebakindlust alal hoida võimalikult kaua – nemad ongi nn purukeste ehk suhtepalukeste pudistajad, mis on Pressi sõnul üks eriti just internetiajastule iseloomulikke ebatervete suhete tüüpe: sulle antakse pidevalt flirtides lootust, et teie vahel on midagi susisemas, kuid siis tõmbutakse jälle tagasi. „Purukeste pudistamine“ tähendabki teisele inimesele just piisaval määral tähelepanu osutamises, et tollel säiliks lootus millelegi enamale ja ta püsiks pidevalt liinil.

Edasi lugemiseks: