Foto: Martin Ahven
Sisuturundus
8. august 2022, 16:46

Kohviku loonud Villu: see on olnud metsik töö, aga ka metsik nauding!

„Mulle öeldi töötukassas, et varasema ettevõtluse kogemuse tõttu ei ole mul vaja äriplaani koostamise koolitusel osaleda. Mina aga tahtsin teha nii-öelda vigade parandust ning koostada seekord hea äriplaan. Soovisin panna kokku oma teadmised toidu kohta ja ülivajaliku finantsilise poole ning see on õnnestunud suurepäraselt,“ räägib Villu Uustalu (33), kes avas mullu Tallinna vanalinnas kohviku Oats.

Villu Uustalul oli varasemalt Tallinnas veganrestoran, mis mõni aeg tagasi uksed kinni pani. Mees on veendunud, et suurel määral sai neile saatuslikuks just korraliku äriplaani puudumine. Jah, tal olid teadmised toidu osas, kuid finantspoolest jäi vajaka.

„Mina tegelesin ehitamise ja menüü koostamisega ning äripartnerid pidid tegema äriplaani. Nad ei teinud seda ning nii me ebaõnnestusimegi,“ nendib ta. Uue toidukohaga alustades sai laotud tugev vundament ning see on kindlasti ka tema kohviku edu üks põhjustest.

Tervislik toitumine kogub üha enam tuure

Töötukassasse sattus Villu paljuski sõbra mahitusel, kes osales ettevõtluse alustamise koolitusel ja püüdis firmat avada. „Kartsin algul, et see on hästi peen materjal, millega ma ei jaksa ega viitsi tegeleda. Sõber, olles lihtne maapoiss, ütles, et kui tema sai hakkama, siis saan mina ka,“ muigab ta.

Esiti ei olnud ka kindlat teadmist, mis ettevõte asutada – peast jooksis läbi näiteks food trucki loomise mõte. „Teiste ideedest ja äriplaani kallal töötamisest tekkis arusaam, et tahan naasta uuesti toidumaailma. Ja veel tugevamalt kui varem,“ sõnab ta.

Nii saigi loodud Tallinna vanalinna kohvik Oats, kuhu muuseas tulid kaasa kõik töötajad eelmisest toidukohast. „See on tervislik, kohalikust toorainest ja maitsev. Peamine rõhk on sellel, et igaüks leiaks midagi head. Suhkruid me toitudesse ei pane ja põhimaitseaineteks ongi sool ja pipar. 70% toiduvalikust on vegan,“ kirjeldab Villu. Külalisi jõuab nende kohvikusse iga päevaga üha enam ning pole ka imestada – tervislik toitumine on tõusujoones. „Inimesed on keha osas teadlikumad. See on trend… või tegelikult ma isegi ei tahaks seda trendiks nimetada, olgu see pigem standard. Lõppude lõpuks on ju terves kehas terve vaim.“

Kokandusmaailmas alati iseõppija

Villu huvi toidu vastu algas juba lapsepõlves, sest tema vanaema oli kondiiter. „Pealegi hakkasin iseseisvalt elama üsna noorelt ning toidu puhul oli valik, kas osta valmistoodet või midagi ise teha. Ühel hetkel avastasin, et täitsa lõpp, mulle meeldib toitu valmistada, see tuleb hästi välja ja on maitsev ka,“ kõneleb ta.

Vegantoidu maailma juhatas aga endine elukaaslane, kes oli vegan. „Temale sööki tehes armusin ka ise vegantoitu. Avastasin, kui palju imelisi asju saab teha, kui lihtsalt keeta ja hautada.“

Kokana on Villu aga alati olnud iseõppija – ta on veendumusel, et kõike saab ise omandada, kui on soov ja tahtmine. „Ma ei tee nalja, kui ütlen, et minu ainus õpetaja on olnud Gordon Ramsay. Tema videod olid piisavalt lühikesed ja viitsisin neid ainsana vaadata,“ naerab ta. Mida aeg edasi, seda enam vaimustusid sõbrad Villu toidust. „Nemad on olnud minu testsubjekt. Viimaks oli nii, et kui sõbrad kuulsid, et teen süüa, olid nad kohe kohal, kahvel ja nuga taskus. Siis sain aru, et võin vist ülejäänud inimestele ka toitu pakkuda,“ naerab ta.

Arvestanud kõige hullemate stsenaariumitega

Ettevõtluse alustamise toetuseks saadud 6000 eurot on kohviku käima tõmbamisel suureks abiks olnud. Omalt poolt on ta umbes sama suure summa juurde lisanud.

Kas teda aga ei hirmuta see, kui koroona peaks taas panema kõik kohvikud kinni? Villu jääb siinkohal realistlikuks ega lase end kõigutada: „Olen juba arvestanud halvima olukorraga. Ma avasin kohviku eelmise aasta augustis ning november oli kõige raskem aeg. Ma tean neid numbreid, teenisin toona miinust ja arvatavasti teenin ka tulevikus. Aga ma tean seda ja oskan õigesti käituda. Ma ei põe, mul on valmisolek olemas.“

See loomulikult ei tähenda, et uue toidukoha avamise ajal mingeid hirme ei painanud. Kogenud ettevõtja leiab aga, et hirmud on inimeste puhul tavaline nähtus. „Olen avastanud elu jooksul, et kui oled oma hirmudest üle, siis juhtub midagi ilusat. Ma pigem kahetsen elus seda, kui ei tee – mitte seda, et olen teinud ja põrunud. Ma olen põrunud piisavalt, kuid enesetoetuvajadus on ka niivõrd suur.“

Tulevikuplaanid on uhked

Villu armastab elu ettevõtjana ning tema üks eesmärke on olla hea tööandja teistele. Et luua mõnus ja turvaline töökeskkond. Ettevõtlus on koolitanud teda rahaga ümber käima ning kuidas kapitalistlik maailm toimib. Samuti on ta avastanud, et õnneks ei ole tarvis palju asju. „See kõik on õpetanud iseenda eest hoolitsema ja minimaalselt elama. Teisalt, tänu sellele minimaalsusele saan maksimaliseerida pärisasju. Näiteks hoian millegi pealt kokku, kuid panustan koolitusele, mis mulle hiljem kasuks tuleb.“

Olles ettevõtja, saab unistada ja unistusi täide viia. „Palgatöötajana teed esmaspäevast reedeni oma asjad ära ning saad selle eest tasu. Ettevõtja töötab iga päev, aga saab ise valida, kuidas ja millal töötab. Tänu sellele ongi see nii mõnus ja annab palju tagasi,“ selgitab mees. „Kui vanasti olin palgatöötajana mugavustoonis ja mul oli nii-öelda tööjuhend ees, siis nüüd pean ise seda tööjuhendit looma ja kellelegi edasi andma. Viimased viis-kuus aastat olen olnud ettevõtja ega taha tulevikus minna kellegi teise alluvusse… kui see just mind kuidagi ei arenda.“

Tõsi, on olnud ka hetki, mil tekib kahtlus, kas ettevõtlus ikka on tema tee. Seda peaasjalikult varasemates ettevõtmistes, kui on teinud koostööd valede inimestega. „Samas selle kohviku avamine on olnud metsik töö, aga ka metsik nauding,“ õhkab Villu.

Ja unistused seoses kohvikuga on suured. Rääkides tulevikuplaanidest, ütleb Villu kindlalt: „Michelin Bib Gourmand tunnustus, selle võiks saada umbes pooleteise aasta jooksul. Sest ma tean, kui head me oleme ning aasta pärast oleme veel paremad. Kindlasti ei jää me seisma. Mingisugune suurem tunnustus tuleb – ja selle kallal me töötame.“

Töötukassa ettevõtluse alustamise toetuse oluliseks plussiks on see, et absoluutselt iga täitmist väärt äriplaan saab toetuse. Ettevõtluse alustamise toetus on kuni 6000 eurot ning tegemist on summaga, mida ei ole vaja tulevikus tagasi maksta.

Ettevõtluse alustamise toetusest huvitujaid on iga aastaga järjest rohkem. Eelmisel aastal alustas töötukassa abiga 620 ettevõtet. Toetuse kohta saab lugeda kodulehelt www.tootukassa.ee.