VÄÄRIB TUNNUSTUST: Josephine Cochrane pääses 2006. aastal USA suurimate leiutajate nimekirja.

Foto: vida press
Inimesed
3. august 2022, 16:45

Nutikas Josephine Cochrane muutis igaveseks naiste elu, sest leiutas nõudepesumasina!

Täna 109 aastat tagasi suri Chicagos ameeriklanna Josephine Cochrane. Hea taibuga pereemale peaks eelkõige tänulikud olema need, kes oma elu nõudepesumasinata ettegi ei kujuta.

Koduperenaiste tulevane päästeingel sai hea hariduse ja abiellus 19aastaselt ärimehe William Cochraniga. Paar elas väga sündmusrikast ja külluslikku elu, sest perepea toimetas ühtviisi edukalt äris ja poliitikas.

1870. aastal ostsid Josephine ja William elamiseks suure ning toretseva häärberi. Elavaloomuline perenaine oli võrratu suhtleja ning sageli korraldati perele, sugulastele ja sõpradele luksuslikke õhtusööke ning meeleolukaid pidusid. Neil puhkudel pandi alati lauale 17. sajandist pärit Hiina portselanserviis.

Kahjuks ei näidanud teenijad mustade nõude pesemisel üles piisavat ettevaatlikkust ja tihti murdus mõne perekonnareliikviasse kuulunud nõu küljest kild või kukkusid need lausa puruks. Sel põhjusel püüdis Josephine ise nõusid pesta, kuid nii „must töö“ polnud tõelisele leedile kaugeltki meelepärane tegevus.

Edasi lugemiseks: