VÄGEV SAAVUTUS: Annie ümbermaailmareis toimus 1894–1895, see foto kuulsast naisest on tehtud aasta hiljem.

Foto: atlasobscura.com
Inimesed
20. juuli 2022, 15:09

Riias sündinud naisele sai osaks igavene au ja kuulsus: Annie Londonderry oli esimene naine maailmas, kes sõitis jalgrattal ümber maailma

Täna 127 aastat tagasi suundus Annie Londonderry järjekordsele etapile pealtnäha võimatuna tunduval teekonnal. Temast sai esimene naine maailmas, kes sõitis jalgrattal ümber maailma.

Tõeliselt äge naine sündis 1870. aastal (või 1871) Riias, ent mõni aeg hiljem suundus viieliikmeline pere parema elu otsingutel USAsse.

18aastaselt abiellus Annie vaga ja vaese juudi tänavakaupmehe Max Kopchovskyga. Noorpaar tuli vaevu ots otsaga kokku ja olukord muutus rahaliselt aina kehvemaks, sest väikese vahega sündis perre kolm last.

Annie ei saanud head haridust, kuid teda oli õnnistatud hea ärivaistuga. Koduste kohustuste kõrvalt jõudis ta imekombel leida aega ka palgatööks ning teenis reklaamiagendina leiba mitmes Bostoni väljaandes korraga.

Kuidas kõik alguse sai?

1886. aasta detsembris naasis inglane Thomas Stevens esimeselt ümbermaailmareisilt, mis tehtud jalgrattal. Riskantsele ettevõtmisele kulus kaks aastat ja kaheksa kuud.

Aegu hiljem pärast Stevensi teekonda olevat üks Bostoni rikas tööstur koos sama masti kamraadiga arutlenud soolise võrdõiguslikkuse teemal. Korraga veeti 20 000 dollari peale kihla, et ükski naine ei suuda Stevensi rekordit korrata.

Edasi lugemiseks: