Oma ema viiest lapsest sai Maire ainsana kodus kasvada, aga kaks õde ja kaks venda viidi pärast sündi lastekodusse.Foto: Grete Veedla
Inimesed
12. juuli 2022, 10:41

OTSIDES KADUNUD SUGULASI | Üks õde leitud, aga teine sõsar ja kaks venda kadunud kui tina tuhka

Maire Steinberg (55) teadis juba seitsmeaastasena, et tal on kuskil noorem ja vanem õde ning kaks vanemat venda, kes kõik pärast sündi lastekodusse anti. Noorema õe tõi ta üle kolmekümne aasta tagasi lastekodust ära, aga vanemat õde ja vendi pole tal siiani õnnestunud leida. Ta pole lootust kaotanud.

Rakveres elav Maire on oma õe ja vendade peale viimastel aastatel palju mõelnud. Noorena oli oma eluga nii palju tegemist, et selleks aega ei jäänudki. Aga mida aeg edasi, seda suuremaks paisus soov ja igatsus neid leida. Aga kuidas leida kedagi, kellest ei tea peaaegu mitte midagi, ei ole fotosid ega ühtegi mälestust? Maire teab tädi räägitust vaid niipalju, et vanema õe nimi oli Marika Steinberg ja ta peaks praegu olema 64aastane, vendade kohta ei tea ta aga isegi nende nimesid ega vanust. On vaid teada, et nad sündisid aastase vahega ja et nad on Mairest vanemad.

Kõigest hoolimata õnnelik lapsepõlv

Maire kasvas üksiku lapsena. Ometi ei olnud ta oma ema ainus laps — tal oli seitse aastat noorem ja üheksa aastat vanem õde ning kaks venda. Neid ei olnud ta aga kunagi näinud ega nendega koos mängida saanud. Sünnitushaiglast ei toodud neid koju, vaid viidi lastekodusse. „Ema ei olnud kahjuks täie mõistuse juures, ta sai sõja ajal pommikilluga pihta ja see oli mõjutanud tema psüühikat. Minu vanaema oli tema eestkostja,“ selgitab Maire. Ka tema ise oleks sattunud lastekodusse, kui mitte õnnelik juhus poleks vahele astunud ja ta elusaatust muutnud.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99