Foto: Mohamed Nohassi / Pexels
Suhted
22. juuni 2022, 14:02

Kui kuulete või näete, et kellegi elu või tervis võib olla ohus või on vajadus abi järgi, siis kutsuge abi helistades numbrile 112. Perevägivallast saab teada anda ja küsida nõu ka Ohvriabi kriisitelefonil 116006.

JAANITERROR KODUDES: alkohol vallandab vägivaldse inimese sisemised leegid. Mida teha, kui satud seda kogema või pealt nägema? (1)

„Pühad võimendavad seda, mis tegelikult igapäevaelus juba toimub. See vägivaldsus tõuseb, sest alkoholi tarbimine tõuseb,“ räägib omast kogemusest Liina, kes kannatas aastaid vägivaldses suhtes. Eesootavad pikad pühad toovad kaasa paraku lähisuhete vägivalla kasvu. Mullu oli politseil jaanide ajal 143 väljakutset, mis on tavalisest üle kahe korra rohkem.

Kuigi joomine oli mehe puhul pidev, meenutab Liina, kuidas erinevate pühade saabumisel see pea kahekordistus. „Jaanipäev eriti, mida veedetakse enamasti õues, osteti ekstra seda alkoholi. See kogus oli selline, et mõtled, kuidas see inimesele ära mahub. Aga mahtus…“

Kuidas Liina sai enda vägivallasuhtest välja ja mida ta soovitab teistele? Kuidas käituda, kui näed pealt lähisuhte vägivalda? Nõu jagab ka vabatahtlik nõustaja Merli Kaunissaar.

Edasi lugemiseks: