Sisuturundus
9. juuni 2022, 13:48

Miks kasvab maksahaiguste levik nii meeste kui naiste seas?

Paljud mehed ei hooli oma maksa tervisest, paljud naised aga ei tea, et nad peaksid sellele rohkem tähelepanu pöörama.

Maksahaigused on kasvutrendis kogu maailmas. Kõige kiiremini suureneb nende patsientide arv, kelle diagnoosiks on rasvmaks ehk maksa steatoos. Erinevalt maksatsirroosist ehk maksa sidekoestumisest ei ole rasvmaksa tekkimise ainukeseks põhjuseks alkoholi liigtarbimine, vaid ka ülekaal, diabeet ja metaboolne sündroom. Kõigi nende seisundite väljakujunemise aluseks on ebatervislik eluviis, ebapiisav füüsiline koormus ja väärtoitumine.

Mehed haigestuvad, sest nad ei hooli ja naised haigestuvad, sest ei oska karta

Alkohoolset maksahaigust esineb meditsiinistatistika andmeil rohkem meestel, kuid naistele on see tunduvalt ohtlikum. Alkoholi kahjulik mõju naiste organismile on tugevam – ja mitte ainult sellepärast, et naised kaaluvad enamasti meestest vähem. Naiste organismis on vähem vett kui meestel, mistõttu on suhteline alkoholisisaldus veres kõrgem. Lisaks sellele toodab naise keha väiksemas koguses maksaensüümi, mis lagundab alkoholi. Kõik see muudab naiste maksa kergemini haavatavaks.

Ravimitest põhjustatud maksakahjustust esineb sagedamini naistel. Selle nähtuse taust pole veel päris selge. Ühelt poolt on teada, et keskmine naine tarbib rohkem ravimeid kui keskmine mees. Teisalt võib ravimite tugevam mõju maksale olla seotud ka naiste ainevahetuse erinevustega.

Mittealkohoolne rasvmaks on kõige sagedamini esinev maksahaigus, mille puhul normaalne maksakude tasapisi asendub rasvkoega. Haigestuvad nii mehed kui ka naised, kuid viimasel ajal on täheldatud naiste osakaalu suurenemist selle diagnoosiga patsientide hulgas.

Kuidas aru saada, et maks vajab puhkus ja puhastamist?

Alati pole lihtne aru saada, et maks on ülekoormatud või haige. Selle tõttu on mõistlik tähele panna järgmisi ohumärke:

· Väsimus, keskendumisraskused

· Päevane unisus ja uimasus

· Isupuudus, iiveldus, röhitused

· Seedehäired, kõhupuhitus, kõhukinnisus

· Tumekollane uriin, hele väljaheide

· Kergesti tekkivad marrastused, liigne higistamine

Maksa toetavad ja puhastavad preparaadid ei ole samaväärsed.

Apteekides on saadaval mitmeid erinevaid tooteid, mis on mõeldud maksa toetamiseks. Nende vahel valiku tegemisel on mõistlik vaadata, mida üks või teine maksapreparaat sisaldab ja mida need ained maksas teevad. Taimseid ekstrakte või soja essentsiaalseid fosfolipiide sisaldavad preparaadid on nõrga toimega ja hakkavad maksa kaitsma alles pärast pikaajalist tarvitamist.

Milline on efektiivne maksapreparaat?

Efektiivne maksapreparaat peaks toetama maksatalitlust ja maksarakkude taastumist ning samaaegselt maksa puhastama ning mürkaineid neutraliseerima. Väga oluline on ka see, et maksa mürkainetest puhastamine toimuks kiiresti.

Maksa mürkainetest puhastajana on kõige tugevam tegija aminohape ornitiin, mis hakkab maksas tööle väga kiiresti – juba pärast esimese annuse sisse võtmist.

Maksatalitluse ja maksarakkude taastumise toetajana on tõhusaks abimeheks koliin. Koliin on vitamiinilaadne aine, essentsiaalsete fosfolipiidide kontsentreeritud vorm. Koliin aitab kahjustatud maksarakke taastada ning normaliseerib maksa ainevahetust.

Eespool kirjeldatu tõttu on mõistlik maksapreparaatide hulgast valida selline, mis sisaldab nii ornitiini kui ka koliini. Ainuke selline toode Eesti apteekides on Hepastrong Amino – uue põlvkonna maksapreparaat, mille efektiivsust on tõestanud ka teaduslikud uuringud.

Soodsalt saad osta Hepastrong Amino siit.