Foto: Aldo Luud
Inimesed
28. juuni 2022, 08:39

Nagu jumala saadetis! Internetti pandud dokumendilt vaatas vastu vanaonu  (1)

Äsja ilmus internetiavarustesse ühe kirjutuslaua sahtli põhjast leitud elukohatõend, mis on üle-eelmisel sajandil sündinud Kolga-Jaani mehele välja antud Mehhikos. Praegu reisivad kõik, aga sada aastat tagasi olid ju teised ajad! 

Märtsi keskel sattus Anne Lepik Facebookis täiesti juhuslikult Sind Otsides portaalile, kus ta varem polnud käinudki. „See oli nagu jumala saadetis,“ tõdeb Lõuna-Eestis meedikuna töötav naine. „Esimene, mida seal nägin, oli ligi sada aastat tagasi Mehhikos välja antud dokument, mille pildilt vaatas vastu mu vanaonu Aleksander Kaup.“

1894. aastal sündinud Aleksandrit pole Anne kunagi oma silmaga näinud, küll aga teab teda perepiltidelt. „Minu isapoolses peres tehti palju fotosid ja nende hulgas on nii mõnigi vanaonu Aleksandrist. Ühel Viljandimaal tehtud pildil istub soni kandev noor Aleksander uhkes autos, mis ilmselt vanaonule ei kuulunud. Koltunud fotolt pole küll lihtne inimest ära tunda, aga olen harjunud neid vaatama.“ 

Anne rõõmustas leitud dokumendi üle väga, sest ta on oma sugupuud õige mitme põlve taha uurinud. Ta pajatab, et Pajusby mõisas sündinud Aleksander oli oma isa, kõrtsmik Jüri ja tema kaasa Kadri kolmest lapsest vanim.  

Anne vanaema Alma Alide Parvet oli aga Jüri ja Kadri noorim laps. „Alma pidas oma talumaadel kolhoosi Tee Kommunismile kanu. Palju aega oma lapsepõlvest veetsin tema juures Viljandimaal, aga ega siis osanud küsida, mida tema oma venna Aleksi reisidest teab,“ nendib ta.

Nõnda on Viljandimaal mehaanikuna töötanud mehe reisid suuresti saladuslooriga kaetud. Maailmaränduri tegemistest saab aimu tema Brasiiliast, Mehhikost, Alžeeriast ja Hongkongist saadetud postkaartidelt.

Edasi lugemiseks: