Harkivi oblastis Lozova linnas sai 20. mail raketitabamuse vastrenoveeritud kultuurimaja. Vigastada sai kaheksa inimest, nende seas 11aastane tüdruk

Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
20. mai 2022, 23:14

BLOGI | Okupandid purustasid Harkivi oblastis kultuurimaja. Venemaa väidab, et Azovstal on „vabastatud“

Käes on sõja 86. päev. Võitlus Ukraina idaosas jätkub. President Zelenskõi sõnul on Donbass „täielikult hävitatud“. Tema sõnul on Venemaa muutnud piirkonna oma rünnakute tõttu põrguks.

Olulisemad sündmused:

  • Venemaa riiklik naftakompanii Rosneft andis teada, et Saksamaa endine kantsler Gerhard Schröder otsustas, et ta ei saa jätkata tööd direktorite nõukogus. Teade järgneb Euroopa Parlamendi nõudmisele kanda Schröder musta nimekirja, kui ta Rosnefti nõukogust tagasi ei astu.

  • Venemaa peatab laupäeva hommikul gaasivood naaberriiki Soome, teatas Soome riigile kuuluv gaasi hulgimüüja Gasum. Ettevõte jätkab Balticconnectori torujuhtme kaudu Soome klientide gaasi tarnimist muudest allikatest. Gasumi tegevjuht Mika Wiljanen kinnitas klientidele, et lähikuudel gaasi jätkub: „Oleme selleks olukorraks valmistunud ja eeldusel, et gaasi ülekandevõrgus häireid ei esine, suudame lähikuudel kõiki oma kliente gaasiga varustada.“

  • Ukraina kõrgeim sõjaväelane kohtus NATO kolleegidega ja andis hetkeolukorrale positiivse hinnangu, vahendas CNN. „Täna me ei tegele ainult enda kaitsmisega, vaid oleme korraldanud rea edukaid vasturünnakuid,“ kinnitas Ukraina kindralstaabi ülem kindral Valeri Zalužnõi NATO sõjakomiteele.

  • Iga päev laekub Ukraina psühholoogilise abi telefonile teateid Vene sõdurite seksuaalkuritegudest, kirjutas Ukraina inimõigusvolinik Ljudmõla Denissova.

  • USA senat kiitis ülekaalukalt heaks 40 miljardi dollari suuruse abipaketi Ukrainale.

  • Venemaa on teinud ettepaneku, et võib Ukraina Euroopa suurimast tuumajaamast ära lõigata, kui Kiiev ei maksa Moskvale elektri eest. Ukraina tuumaagentuur Energoatom teatas, et Zaporižžja jaam jätkab tootmist riigi elektrivõrgule. Energoatomi pressiesindaja ütles, et venelastel ei ole tehnilist võimekust, et tarnida energiat Zaporižžja tuumajaamast Venemaale või Krimmi.

  • Venemaa teatel on Azovstali terasetehases alla andnud üle 1700 ukrainlase.

80. sõjapäeva blogi saab lugeda SIIT. 81. päeva blogi asub SIIN. 82. päeva blogi asub SIIN. 83. sõjapäeva blogi asub SIIN. 84. päeva blogi on SIIN. 85. päeva blogi on SIIN.

23:48

Zelenskõi: Azovstali võitlejated said käsu välja tulla ja oma elud päästa

Venemaa kaitseministeerium teatas reede õhtul, et Azovstali terasetehas on nüüd täielikult Vene vägede kontrolli all, kui seal andsid alla viimased 531 kaitsjat.

„Täna said poisid sõjaväe juhtkonnalt selge signaali, et nad võivad välja tulla ja oma elud päästa,“ vahendas Reuters Zelenskõi sõnu Ukraina telekanalile.

23:14

USA rahastab Ukrainale õhutõrjeraketisüsteemide Patriot ja kaugsuurtükkide tarnimist, vahendab The Washington Post. Meediale pole teada, millal täpselt need relvasüsteemid Ukrainasse peaksid jõudma.

Ukraina soovis USAlt Patriot õhutõrjesüsteeme juba enne sõda.

Patriot on pikamaa õhutõrjesüsteem, mis töötab igal kõrgusel ja iga ilmaga ballistiliste rakettide, tiibrakettide ja lennukite vastu.

22:22

Ukraina prokurörid tuvastasid veel ühe Vene ohvitseri, kes on väidetavalt süüdi Kiievi oblastis korda saadetud julmustes.

Peaprokurör Irina Venediktova sõnul andis 64. motoriseeritud laskurbrigaadi ülem Vassil Litvinenko oma sõduritele korralduse tappa Lõpivka külas tsiviilisikuid.

22:17

Sergei Šoigu väidab Vene riigimeedias, et Vene väed said Azovstali täielikult enda kontrolli alla ja seal viibinud viimased 531 Ukraina võitlejat andsid alla.

Venemaa kaitseministeerium teatas, et tehas on „Azovi neonatsidest ja Ukraina võitlejatest vabastatud“.

21:48

Harkivi oblasti kuberner Oleh Sinegubov täpsustas, et raketirünnakus Lozova kultuurimajale sai vigastada kaheksa inimest, nende seas 11aastane tüdruk.

Vaenlane tulistas linna pihta kokku kolm rakett, millest kaks õnnestus ukrainlastel maha võtta.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi nimetas rünnakut täielikuks kurjuseks ja rumaluseks.

21:39

Leedu energeetikaminister teatas, et Leedu lõpetab Venemaa elektri tarbimise.

See tähendab, et alates pühapäevast on Leedu täielikult lõpetanud Venemaa energiatarnete ehk nafta, elektri ja maagaasi impordi.

„See pole ainult äärmiselt oluline verstapost Leedu teekonnal energiasõltumatuse poole, vaid see on ka meie solidaarsuse väljendus Ukrainaga. Peame lõpetama Venemaa sõjamasina rahastamise,“ ütles Leedu energeetikaminister Dainius Kreivys.

Samuti rõhutas minister, et Leedu saavutab täieliku energiasõltumatuse siis, kui ta rakendab edukalt sünkroniseerimise, katab oma elektrivajaduse läbi kohaliku rohelise energia tootmise ning hakkab elektrit eksportima.

Leedu gaasivajadus kaetakse läbi Klaipėda LNG terminali USAst tulevate laevadega, elektrivajadused kaetakse kohaliku elektritootmise ja impordiga Euroopast läbi olemasolevate ühenduste Rootsi, Poola ja Lätiga. Leedu ainus naftaimportija Orlen Lietuva keeldus juba üle kuu aja tagasi Venemaa toornaftat importimast.

21:20

Mariupoli linnapea nõunik Petro Andrjuštšenko ütles, et Vene väed koristasid lõplikult ära Mariupoli draamateatri rusud ja viisid surnukehad minema, vahendas Ukrainska Pravda.

„Okupandid lõpetasid draamateatri rusude eemaldamise ja toimetasid surnukehad ära. Nende tehnika on sealt ära viidud ja piirkond taas avatud. Nüüd ei saa me kunagi teada, kui palju tsiviilisikuid seal surma sai. Ohvrid maeti nimetutena massihauda Mangušis,“ sõnas Andrjuštšenko.

16. märtsil pommitasid Vene väed Mariupoli draamateatrit, ehkki oli teada, et seal on varjul tuhatkond tsiviilisikut. Associated Pressi jõudis oma uurimistöös järeldusele, et seal sai surma umbes 600 inimest.

19:52

Gazprom kinnitas, et lõpetab gaasitarned Soome

Soome energiaettevõte Gasum teatas täna, et Venemaa peatab maagaasi tarnimise, kuna riik keeldus gaasi eest rublades maksmast. Venemaa gaasigigant Gazprom kinnitas nüüd, et peatab alates laupäevast gaasi müügi Soomele, kui lõpeb nende senine tarneleping.

Samal ajal ütles Vladimir Putin, et räägib Gazpromiga võimalusest suurendada veeldatud maagaasi tarneid Kaliningradi, vahendas Vene uudisteagentuur Interfax.

18:39

Venelased kulutasid hirmkalli raketi kemmergu hävitamiseks

Odessa linnanõukogu postitas sotsiaalmeediasse, et Vene väed tulistasid Odessa pihta raketi, mis hävitas rannakäimla. Inimesed õnnetuses viga ei saanud.

Väljaanne Ukrainska Pravda toob välja, et näiteks Kalibr raketid maksavad üle kuue miljoni euro.

18:29

Ukraina võitleja, kes jagas Mariupolis Azovstali terasetehase kaitsmisest mitmeid võimsaid fotosid, on nähtavasti Vene vägede poolt vangi võetud.

18:27

Vene väed hävitasid Harkivi oblastis Lozovas vastrenoveeritud kultuurimaja.

Vigastada sai vähemalt seitse inimest, nende seas 11aastane laps.

17:21

Ukraina kaitseministeeriumi pressiesindaja Oleksandr Motuzianõk ütles, et Mustal merel on kaks Vene laeva, mis on valmis välja laskma kuni 16 tiibraketti.

17:09

USA luureametnikud on väidetavalt skeptilised, et Vladimir Putinit veenaks Ukraina sõda lõpetama isegi see, kui Venemaa avalik arvamus järsult muutuks.

Ametnikud kahtlevad ka selles, et sõda tooks kaasa Venemaa presidendi võimult tagandamise, vähemalt lühiajalises perspektiivis, vahendab CNN mitut allikat.

Luureametnikud usuvad, et Putin on väga tundlik väikeste muutuste suhtes avalikus arvamuses, kuid tema võime proteste maha suruda ja meediat kontrollida on võimaldanud tal jääda kaitstuks igasuguse märkimisväärse rahva ülestõusu eest.

Allikad ütlesid CNN-ile, et Putin osaleb otseselt selliste otsuste tegemisel nagu ründeliinide asukoht ja igapäevaste operatsioonide eesmärgid.

Üks NATO kõrge ametnik ütles: „Ilmselgelt on ta ise otsustaja. Näib, et ta ei looda eriti isegi valitsuse või kabineti ekspertidele. Seega on natuke raske ette kujutada, et avalik arvamus teda nii palju kõigub.“

Luurehinnang tekitab küsimusi Lääne Venemaa-vastaste sanktsioonide tõhususe kohta, vahendab CNN.

17:05

Luganski oblasti kuberner Serhi Gaidai ütles, et Venemaa pommitas Sieverodonetskis kooli, kus inimesed said varju. Luganski oblastis Sieverodonetskis toimunud rünnakus hukkus vähemalt kolm inimest.

15:43

Luhanski oblasti kuberner: Rubižnel on Mariupoliga sama saatus. Serhi Gaidai avaldas fotod hävinenud Rubižne linnast, võrreldes seda Mariupoliga. Ta ütles, et Rubižne on täielikult hävitatud ja hoovides on tsiviilisikute matmispaigad.

15:41

Ukraina suursaadikule on jäänud mulje, et Saksamaa kantsler Scholz ei taha Ukrainale raskerelvi tarnida. Ukraina suursaadik Saksamaal Andri Melnik ütles RND-le, et Scholz „tõenäoliselt viivitab“ oodates relvarahu Ukrainas, mil „julgete otsuste“ järele pole enam vajadust.

15:38

Poltava oblasti kuberner Dmõtro Lunin ütles, et Venemaa raketilöök tabas piirkonna Lubnõi rajoonis asuvat infrastruktuurirajatist, vahendab the Kyiv Independent. Ohvrite olemasolu ja kahjude ulatus on veel selgitamisel, lisas ta.

15:35

G7 tööstusriigid on lubanud eraldada 18,7 miljardit eurot Ukraina riigi rahanduse tugevdamiseks ajal, mil riik võitleb Venemaa sissetungi vastu, öeldi grupi rahandusministrite lõppavalduses.

USA, Jaapan, Kanada, Suurbritannia, Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia lubasid piisavalt raha, et hoida Ukraina laastatud majandust nii kaua toimimas, kuni sõda jätkub.

G7 avalduses öeldi: leppisime kokku konkreetsetes meetmetes mitmepoolse majanduskoostöö süvendamiseks ja oleme pühendunud ühisele tegutsemisele Venemaa sõja vastu ning toetame vankumatult Ukrainat.

USA rahandusminister Janet Yellen ütles eile hilisõhtul ajakirjanikele: „Sõnum oli: „Me seisame Ukraina taga“. Me koondame ressursse, mida nad selle üle elamiseks vajavad.“

15:09

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles, et räägib homme Soomega seoses riigi sooviga liituda NATOga, vahendab Reuters.

Erdoğan ütles ajakirjanikele, et arutas seda küsimust täna Hollandi peaministri Mark Ruttega. Ta ütles, et räägib ka homme Suurbritanniaga, kuid ei täpsustanud, kellega Soomest või Suurbritanniast kõneleb.

Türgi president on endiselt vastu Soome ja Rootsi taotlustele liituda NATOga.

14:45

Venemaa riiklik naftakompanii Rosneft andis teada, et Saksamaa endine kantsler Gerhard Schröder ja ärimees Matthias Warnig teatasid, et nad ei saa jätkata tööd direktorite nõukogus.

Teade järgneb Euroopa Parlamendi nõudmisele kanda Schröder musta nimekirja, kui ta Rosnefti nõukogust tagasi ei astu, vahendab Reuters.

Rosneft teatas avalduses, et suhtub Schroederi ja Warnigi otsusesse „kaastundlikult“ ning tänas neid „jätkuva toetuse eest“.

Loe rohkem