Foto: Envato Elements
Sisuturundus
17. mai 2022, 11:40

Mida teha, kui und ei tule?

Teadlased on tõestanud, et kvaliteetne uni ja piisav uneaeg on äärmiselt oluline nii füüsilise kui ka vaimse tervise säilitamiseks.

Uni mõjutab tugevasti meie vaimset ja füüsilist tervist ning elukvaliteeti. Eriti tugev on une mõju inimese keskendumis- ja mõtlemisvõimele ning meeleolule. Pikemalt kestvad unehäired kurnavad kogu organismi ning suurendavad riski haigestuda mitmetesse haigustesse nagu südamehaigused, kõrgvererõhutõbi ja diabeet. See tähendab, et hea ja piisav uni on tervise säilitamise seisukohalt ülioluline. Teadusuuringud on ka tõestatud, et kvaliteetne uni on vajalik ka immuunsüsteemi normaalseks talitluseks.

Hea une pikkus: kui kaua sa peaksid magama?

Unetundide vajadus on individuaalne, kuid soovituslikult peaks terve täiskasvanu magama öösel 7-9 tundi. Unevajadus sõltub palju inimese vanusest. Koolieelikud vajavad umbes 13 tundi ning teismelised 8-10 tundi uneaega. Noorematele ja keskealistele täiskasvanutele piisab enamasti ka 7 tunnist, aga üle 60-aastased vajavad tund või paar pikemat uneaega. Üks asi on uneaja kestus, aga väga oluline on ka see, et see uni oleks kvaliteetne.

Milline on kvaliteetne uni? 

Hea uni on sügav, stabiilne ja kosutav. See tähendab, et sa jääd kiiresti magama, sinu uni on rahulik ja sügav, sa ei ärka öö jooksul korduvalt ning oled hommikul ärgates täielikult välja puhanud, reibas ja teotahteline.

Kas sinu uni on kvaliteetne?

Allpool on mõned küsimused sinu une kohta. Püüa neile küsimustele ausalt vastata.

  • Kas sa magad regulaarselt 7 kuni 9 tundi ööpäevas?

  • Kas sul õnnestub õhtul uinuda 15-20 minuti jooksul pärast voodisse heitmist?

  • Kas sinu uni on öö jooksul pidev (sul ei esine pikemaid ärkveloleku perioode)?

  • Kas sa tunned ennast hommikuti erksa ja täielikult väljapuhanuna?

  • Kas sa oled terve päeva jooksul värske ja ergas?

  • Kas sind ei kimbuta päevasel ajal unisus?

  • Kas sa võid öelda, et sinu elukaaslane (või pereliikmed) ei kaeba sinu öise norskamise või voodis vähkremise üle?

Juhul kui sa saad kõigile neile küsimustele vastata jaatavalt, on sinu uni kvaliteetne ja sul ei ole unehäireid.

Unehäirete puhul saab abi melatoniinist.

Põhiline ootus unetuse ravile on, et see aitaks kiiresti ega põhjustaks sõltuvust. Selles plaanis on parimaks valikuks looduslikud preparaadid, mis sisaldavad melatoniini.

Sissevõetuna soodustab melatoniin uinumist, väldib ka soovimatuid öiseid ärkamisi ning muudab une kosutavamaks. Melatoniini suureks eeliseks on see, et ta on kehaomane aine, mis ei põhjusta päevast unisust või uimasust ega tekita sõltuvust. Selle asemel aitab ta luua seisundi, mis sarnaneb loomupärase unisusega enne magama jäämist. Lisaks sellele toimib melatoniin antioksüdandi, immuunsuse toetaja ja närvirakkude kaitsjana. Apteekides on retseptivabalt saadaval mitmeid erinevaid suukaudseid melatoniinipreparaate.

Millist melatoniinipreparaati eelistada?

Apteegist melatoniinipreparaati valides tasub meeles pidada, et kõige efektiivsemad on melatoniini sisaldavad keelealused spreid. Nende eeliseks on hea omastatavus ja kiire toime. Melatoniin imendub keelealusest spreist väga kiiresti ja hakkab toimima juba paarkümmend minutit pärast manustamist. Parima toime annab Good Sleep sprei, mis sisaldab melatoniinile lisaks ka kannatuslille ekstrakti. Selline kombinatsioon on väga hea, sest siin lisandub melatoniini uinutavale toimele veel kannatuslille rahustav ja lõõgastav mõju. Good Sleep sprei on mõistlik valik ka rahakoti seisukohalt, kuna pudelikesest jätkub rohkem kui 200-ks manustamiskorraks. Neile, kes soovivad lisaks uinumise soodustamisele veelgi tugevamat rahustavat ja lõõgastavat toimet, sobivad hästi Good Sleep kapslid, milles on lisaks melatoniinile ja kannatuslille ekstraktile ka palderjani- ja humalaekstrakt.

Good Sleep sprei ja kapslid saad soodsalt osta SIIT!