Foto: Pexels
Eneseareng
30. august 2022, 16:10

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST ILMUB IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Kuidas mõjutab häbimärgistamine inimese (vaimset) tervist?

„Sageli arvatakse, et inimese tõsise tervisehäda taga on tähelepanu otsimine või vajadus ennast haletseda. Aga see ei pruugi sugugi nii olla,“ nendib värskes Naistelehe podcast'is „Mõttekoht“ kogemusnõustaja Sirje Kuldmägi-Pajula, kes ise on oma elus kogenud kaaskodanike mõistmatust teda kimbutavate väga hullude peavalude pärast.

„See ei saa ju olla ometi takistuseks, et sa ei saa enda last lasteaeda viia?“ on olnud lause, mis on Sirjele palju haiget teinud ja pannud teda mõtlema, kas asi on tõesti tema saamatuses või siis hoopis ütlejas, kes ei tahagi tema haigust mõista.

Aga Sirje tõesti ei suuda. Ta on juba 31 aastat kogenud olukordi, kus saabuva migreeniga kaasneb poole keha halvatus. See omakorda on põhjustanud ärevus- ja paanikahäireid. Ning üsna sageli järgneb tõsisele migreenile depressioon.

Kogemusnõustaja Sirje Kuldmägi-Pajula

Foto: Erakogu

Sirje teab enda kogemustest, et selline levinud mittemõistmine mõjub haigele inimesele häbimärgistamisena, mis võib takistada probleemidega inimesi abi otsimast, täisväärtuslikku elu elamast ning süvendada haigustki.

Kuidas mõjutab tõsine haigus ning sellega kaasnev häbimärgistamine inimese tervist ja igapäevaelu, miks inimesed kipuvad kergekäeliselt sildistama ning mida teha, et sellist suhtumist vähem oleks, sellest värskes saates räägime.

Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.