Rõõmsat tooni hommikumantlis koidikul kohvi tehes saad algavale päevale igati värske stardi.Foto: Laura Verte
Ilu ja mood
13. märts 2022, 14:00

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2022. aasta märtsinumbris

Lõikelehte pole vaja! Selle hommikumantli tegemisega saab hakkama ka algaja õmbleja!

Rõõmsat tooni hommikumantlis koidikul kohvi tehes saad algavale päevale igati värske stardi. Lihtsa lõike abil võib mõnus hõlst valmida nii uuest kangast, voodilinast kui ka pleedist! Kuna hommikumantlid on poes kallid, saad ise õmmeldes suure kokkuhoiu.

Aega kulub paar tundi!

Vaja läheb:

kangast mõõduga u 240 × 145 cm

mõõdulinti

kangakriiti

kääre

nööpnõelu

niiti-nõela

õmblusmasinat

võimalusel äärestusmasinat

triikrauda ja -lauda

Õmble hommikumantlit nii:

1. Valmista kangas ette. Aseta kangas, paremad pooled vastamisi, laiupidi pinnale pooleks. Kinnita kihid nööpnõeltega.

2. Märgi kangale varrukalõiked. Mõõda murdejoonest üht külge mööda alla 30 cm ja sellest sissepoole 35 cm. Märgi tekkinud horisontaalne joon kangale kriidiga. Viimasest punktist tõmba vertikaalne joon alläärde. Korda sama teisel küljel ja lõika läbi kahekordse kanga mööda saadud jooni.

3. Tee hõlmalõige. Mõõda kangale varrukalõigete vahele keskjoon ja lõika sedamööda kangas lahti kuni murdejooneni. Pane tähele, et lõikaksid kangast ühekordselt!

4. Viimistle lõikeääred. Õmble siksakõmbluse või ääristusmasinaga puhtaks kõik lõikeääred.

5. Õmble küljed ja varrukate alumised osad kokku. Õmblusvaruks võta u 0,5 cm. Soovi korral jäta külgedele lõhikud, mis lisavad pisut avarust ja põnevust.

6. Õmble servad puhtaks. Keera varruka- ja hõlmaääred 1,5–2 cm võrra tagasi ning õmble läbi. Selliselt lõigatud hõlmaäärega tekib kuklale huvitav lisavolt. Alläär keera tagasi u 4 cm.

7. Valmista vöö. Lõika kangast 80 × 9 cm tükk. Õmbe see pikkupidi, paremad pooled vastamisi, kahest küljest kokku. Keera vöö õmblemata jäetud otsast õigetpidi, viimane külg nõelu kinni käsitsi. Pressi vöö triikrauaga sirgeks.

8. Säti paika vööaasad ja taskud. Soovi korral õmble mantli sisse riputusaas ja külgedele vööaasad. Kui oled harjunud käsi taskus soojas hoidma, lisa hõlmadele ka paraja suurusega taskud.

Külmakartlikele!

Kui oled soojalemb või kipub su kodu hommikuti jahe olema, õmble hommikukuub endale päevatekist või suuremast pleedist. Arvesta, et mantel võib siis aga üsna raske tulla.

Kui õmbled uuest kangast

Alati on hea uus kangas hilisemate ootamatuste vältimiseks enne läbi pesta või triikida.

Kui suur mantel tuleb?
Antud mõõtude järgi sobib hommikumantel suurustele S−L.