Foto: Unsplash
Eneseareng
1. märts 2022, 17:26

NAISTELEHE PSÜHHOLOOGIATEEMALINE PODCAST ILMUB IGAL TEISIPÄEVAL

„MÕTTEKOHT“ | Nõustaja: „Viha on üks juhivamaid emotsioone meie elus, mida me sageli ei märka.“

„Kui ümberringi vaadata, võib näha, kui palju on meie ümber viha ja kuidas viha meid juhib. Läbi viha tahetakse inimesi muuta ja usutakse, et see aitab teisi panna käituma nii, nagu meie tahame,“ räägib tänases Naistelehe podcast'is „Mõttekoht“ vaimse tervise nõustaja Kairit Lindmäe.

Viha torkab Kairiti sõnul viimasel ajal rohkem silma, sest inimesed on hakanud rohkem rääkima oma vaimsest tervisest ning oma vajadustest. Nõustaja lausub, et see on üks juhivamaid emotsioone meie elus, mida me sageli ei märka, kuid mis annab märku, et meie tundeid ja väärtuseid on riivatud.

„Ometi ei saa mitte keegi teine viia meid endast välja, vaid me ise valime, kas oleme vihased või õnnelikud. Meil on võimalik valida, kas vihastada või võtta mõttepaus ja reageerida mingis olukorras teistmoodi,“ räägib nõustaja.

Vaimse tervise nõustaja Kairit Lindmäe.

Foto: Erakogu

Ka praegune olukord maailmas tekitab abitut viha, ent seegi on Kairiti sõnul iseenda tekitatud emotsioon. „Abitu viha ongi abitu, see meid ei aita. Me ei saa tänase päeva olukorraga midagi teha. Küll aga saame igaüks mõelda, mida mina saan teha,“ soovitab ta iseenda sees olukorra üle kontroll haarata, sest viha mõjub halvasti nii füüsilisele kui vaimsele tervisele.

Nimelt on viha tekkimist ning sellega toimetulekut võimalik läbi iseenda tundma õppimise ja läbi iseenda väärtustamise reguleerida. Kuidas seda täpsemalt teha, seda räägib Kairit värskes „Mõttekoha“ saates. Lisaks selgitab ta laiemalt viha olemust, miks armastatud inimesest võib ühtäkki saada vihavaenlane, mis vahe on laste ja täiskasvanute vihal ning millest alustada, et hakata olukordi paremini haldama ja oma emotsioone vaos hoidma.

Vestlust juhib Naistelehe toimetaja Silja Paavle.